Ενέργεια

Από τη Ρωσία με αγάπη: Στην Κίνα, με ευχαριστίες, το πρώτο φορτίο LNG από το Yamal

tags :
Από τη Ρωσία με αγάπη: Στην Κίνα, με ευχαριστίες, το πρώτο φορτίο LNG από το Yamal
"Πιστεύουμε ότι το πρώτο δεξαμενόπλοιο LNG θα πρέπει να εκφορτωθεί από την CNPC σε αναγνώριση για τη συνολική συμβολή τους στο έργο  δήλωσε  ο Gyetvay αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Novatek
Η Yamal LNG της Ρωσίας, που πρόκειται να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αρκτική, σχεδιάζει να στείλει φορτίο στην Κίνα ευχαριστώντας την για την υποστήριξή της.
Ο πρώτος αποδέκτης του υπερψυγμένου καυσίμου του εργοστασίου θα είναι η China National Petroleum Corp., καθώς αυτό "είναι προφανώς ένα πολύ συμβολικό σημείο", δήλωσε ο Mark Gyetvay, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Novatek PJSC σύμφωνα με το Bloomberg χωρίς να ανακοινώσει την ημερομηνία αποστολής.
"Πιστεύουμε ότι το πρώτο δεξαμενόπλοιο LNG θα πρέπει να εκφορτωθεί από την CNPC σε αναγνώριση για τη συνολική συμβολή τους στο έργο και τη σημασία που αντιπροσωπεύει η αγορά Ασίας και Ειρηνικού ως βασική καταναλωτική περιοχή", ανέφερε ο Gyetvay.
Η ανάπτυξη του Yamal ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει προχωρήσει παρά τις ανησυχίες ότι θα πληγεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν κατά της Novatek το 2014 μετά την προσάρτηση της Ρωσίας από την Κριμαία. Οι Κινέζοι δανειστές συμφώνησαν να δώσουν 12 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο πέρυσι, αφού η CNPC αγόρασε ένα μερίδιο 20% στην επιχείρηση και το κινεζικό Silk Road Fund  κατέχει το 9,9%.
Η Yamal LNG μπορεί να στείλει το πρώτο φορτίο της το Νοέμβριο, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, καθώς οι εισαγωγές LNG της Κίνας αυξάνονται πριν από το χειμώνα. Η χώρα αύξησε τις αγορές του καυσίμου σε εποχιακό ρεκόρ τον περασμένο μήνα, καθώς οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας επιδιώκουν χύδην προμήθειες προτού ψυχρότερες καιρικές συνθήκες αυξήσουν τη ζήτηση.
Με την άνοδο της ζήτησης  από την Κίνα, οι τιμές των LNG στην Ασία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο στις 19 Οκτωβρίου. Τα φορτία στη  βόρεια Ασία υποχώρησαν 0,4% στα 8,85 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές μονάδες θερμικής ενέργειας την Πέμπτη.
Το εργοστάσιο της Αρκτικής, το οποίο κατασκευάζει τρεις κύριες γραμμές παραγωγής LNG και με πρόβλεψη για ένα τέταρτο αναμένεται να φθάσει σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα τουλάχιστον 16,5 εκατομμυρίων τόνων ετησίως το 2019.
Η Novatek κατέχει το 50,1% του έργου και η Total SA το υπόλοιπο 20%.
Η γαλλική εταιρεία ήταν η πρώτη που συνεργάστηκε με τη Novatek για το έργο Yamal πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Το πρώτο δεξαμενόπλοιο της επιχείρησης πήρε το όνομά του από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της  Christophe de Margerie, ο οποίος σκοτώθηκε σε αεροπορικό ατύχημα στη Μόσχα το 2014.
"Βρισκόμαστε σε ένα τελικό στάδιο της διαδικασίας ανάθεσης", με το δεξαμενόπλοιο Christophe de Margerie να φτάσει σύντομα στο λιμάνι Sabetta του Yamal, δήλωσε ο Gyetvay.
Ενώ η τελωνειακή υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε  νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Yamal LNG μπορεί να στείλει έξι φορτία μέχρι το τέλος του έτους, η Gyetvay δήλωσε  ότι ήταν μια προκαταρκτική ένδειξη και δεν θα ήταν απαραίτητα "συσχετισμένη" με τις πραγματικές προμήθειες.
Η Novatek σχεδιάζει ένα ακόμη εργοστάσιο LNG μόλις ολοκληρωθεί το Yamal. Στόχος της είναι να επιλέξει εταίρους για το έργο Αρκτικό LNG 2 στη χερσόνησο Gydan κοντά στο Yamal,  όταν  θα ληφθεί η τελική απόφαση επένδυσης, η οποία αναμένεται το 2019.
Η εταιρεία βλέπει "πολύ ισχυρό" ενδιαφέρον για τη μελλοντική ανάπτυξη, δήλωσε ο Gyetvay. "Έχουμε συγκεντρώσει μια αξιοζήλευτη βάση πόρων στις χερσονήσους Yamal και Gydan, γεγονός που υπογραμμίζει τη νέα στρατηγική μας κατεύθυνση να γίνουμε ένας κορυφαίος παγκόσμιος παίκτης LNG".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης