Αναλύσεις

To Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία (SLA) - Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης μπορεί να γίνει στις 22/1/2018

To Eurogroup ενέκρινε την τεχνική συμφωνία (SLA) - Η ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης μπορεί να γίνει στις 22/1/2018
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2018 όπου από τον Φεβρουάριο και μετά θα παιχτεί η τελευταία πράξη των θρίλερ του Μνημονίου
UPD Ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, o Ευρωπαίος Επίτροπος P. Moscovici και ο επικεφαλής του ESM Κ. Regling για την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα.
Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, να λάβει χώρα η εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Μετά την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων θα υπάρξει η έκθεση συμμόρφωσης από τους επικεφαλής των θεσμών και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν θα αποφασιστούν στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018.
Από την πλευρά του ESΜ τονίστηκε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωηση του ελληνικού χρέους τέθηκαν σε εφαρμογή, στα πλαίσια της συμφωνίας που υπήρξε στο Eurogroup.
Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ μετά τη λήψη των μέτρων οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 6% έως το 2060 και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ περίπου κατά 25% έως το 2060.

ESΜ: Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος - Μείωση κατά 25% έως το 2060

Ο ESM θέτει σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τον ESM σκοπός είναι η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με τον EFSF .
Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Η προηγούμενη εκτίμηση του Μηχανισμού ήταν για μείωση του χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.
Παράλληλα ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, επανέλαβε την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να κατορθώσει να εξέλθει του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 και να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ESM

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εφήρμοσε με επιτυχία τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2017.
Σκοπός του πακέτου είναι η μείωση του επιτοκιακού κινδύνου για τα ανεξόφλητα δάνεια της Ελλάδας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) .
Τα μέτρα αναμένεται να μειώσουν σημαντικά το χρέος της χώρας μακροπρόθεσμα.
"Ο ESM εφαρμόζει το πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από ένα χρόνο.
Αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στις προσπάθειές της να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.
Η Ελλάδα πρέπει τώρα να συνεχίσει τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο της πρόγραμμα βοήθειας μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ", δήλωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM.
Ο ESM εκτιμά τώρα ότι το συνολικό πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μειώσει το λόγο χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060 και τον λόγο ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης προς το ΑΕΠ κατά περίπου έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Πρόκειται για μια μεγαλύτερη μείωση από την αρχική εκτίμηση που υπολογιζόταν στη μείωση κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες και πέντε ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα κατά την περίοδο αυτή.
Το πακέτο αποτελείται από τρία στάδια μέτρων.
Το πρώτο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017: η παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας ωρίμανσης του χρέους και η εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής της Ελλάδας.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων, το να μειωθεί ο κίνδυνος επιτοκίων της Ελλάδας, αποτελείται από τρία διαφορετικά σχήματα.
Στο πλαίσιο του πρώτου, η ανταλλαγή ομολόγων, οι τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διακρατούσαν οι ελληνικές τράπεζες τελικά ανταλλάσσονται με μετρητά. Αυτά τα κεφάλαια αυξάνονται με την έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας από τον EFSF και τον ESM.
Ο EFSF και ο ESM ολοκλήρωσαν την έκδοση για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων προβλέπει ότι ο ESM θα προβεί σε swap για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας.
To τρίτο μέτρο την άρση (waiver) της αύξησης του επιτοκίου όσον αφορά στην επαναγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017.
Η άρση αποφασίστηκε στην αρχή του έτους.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τα μέτρα αυτά στην συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου του 2016 και το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM και του EFSF τα υιοθέτησε στις 23 Ιανουαρίου του 2017.

Νωρίτερα:

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο (Staff level agreement) για την τρίτη αξιολόγηση.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν πολύ σύντομη και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το Σάββατο στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.
Νωρίτερα, ικανοποιημένος για την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας για την Ελλάδα (SLA) δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, υπενθυμίζοντας ότι σήμερα θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος για την επίτευξη SLA με την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως είναι εξαιρετικό ότι η συμφωνία έκλεισε εγκαίρως.
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Ρ. Moscovici, δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εντός του χρονοδιαγράμματος, επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος την ικανοποίησή του για την τεχνική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
«Στο σημερινό Eurogroup θα ενημερώσω τους υπουργούς για την επίτευξη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο για την τρίτη αξιολόγηση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα», δήλωσε ο Moscovici.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια σειρά «εποικοδομητικών συνομιλιών» μεταξύ των ελληνικών αρχών και όλων των θεσμών, «συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «πιο χαλαρό και εύκολο» το πνεύμα των διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ σε σχέση με το παρελθόν.
«Υπάρχει σαφής βούληση να προχωρήσει αυτή η αξιολόγηση ομαλά και αποτελεσματικά και να ολοκληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή να έχουμε συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είχαμε πει» υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι είναι πολύ «θετικό» ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις το συντομότερο δυνατό».
Συνεχίζοντας, ο Moscovici ανέφερε ότι «συνολικά πρόκειται για πολύ καλά νέα και ένα ενθαρρυντικό μήνυμα» ενόψει της ολοκλήρωσης του προγράμματος σε λιγότερο από εννιά μήνες αλλά και των «κρίσιμων» συζητήσεων για την μεταμνημονιακή εποπτεία αλλά και την ελάφρυνση του χρέους, που «πρέπει να ολοκληρωθούν στις αρχές του καλοκαιριού».

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης