Commodities

Bloomberg: Σε ..."κρυμμένο θησαυρό" αναδεικνύεται το Bitcoin για τα ορυχεία της Κίνας

Bloomberg: Σε ...
Περίπου το 75% της δυναμικότητας εξόρυξης bitcoin στον κόσμο είναι στην Κίνα
Η εξόρυξη Bitcoin είναι τόσο κερδοφόρα στην Κίνα, ώστε ακόμα και αν το κρυπτονόμισμα υποχωρήσει κατά το ήμισυ τα ορυχεία  θα εξακολουθούν να κερδίζουν χρήματα, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.
Ακόμη και στο υψηλότερα ρυθμιζόμενο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, τα ορυχεία μπορούν να επωφεληθούν από το bitcoin, εφόσον αξίζει περισσότερα από $ 6.925, αναφέρουν οι αναλυτές του BNEF, συμπεριλαμβανομένης της Sophie Lu, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 9/1/18.
Το ψηφιακό νόμισμα από τα μέσα Νοεμβρίου και μέχρι σήμερα διαπραγματεύεται περίπου στα 13.900 δολάρια.
Η αύξηση κατά 1,400% του Bitcoin κατά το περασμένο έτος σημείωσε μεγαλύτερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία των υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν για την κρυπτοσυχνότητα.
Περίπου τα τρία τέταρτα από αυτά τα μηχανήματα κατέληξαν στην Κίνα, τον μεγαλύτερο χρήστη ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, ο οποίος επιδιώκει τώρα να αποθαρρύνει την πρακτική που οδήγησε στην αύξηση της χρήσης ενέργειας σε ορισμένες επαρχίες.
"Η εξόρυξη Bitcoin κάτω από την τρέχουσα τιμή είναι πιθανό να είναι κερδοφόρα κάτω από οποιοδήποτε καθεστώς τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα", σημειώνει η Lu.
Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για την κρυπτογράφηση αντιμετωπίζει μεγαλύτερο έλεγχο, ιδίως στην Κίνα, η οποία αφορά τους ανθρακωρύχους οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι συναλλαγές σε ψηφιακό νόμισμα απαιτούν δίκτυα υπολογιστών έντασης ενέργειας, με τη βιομηχανία να χρησιμοποιεί τώρα την ίδια δύναμη με 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανάλωσης Ενέργειας Digiconomist Bitcoin.
Η Κίνα λέγεται ότι σχεδιάζει να περιορίσει τη χρήση ενέργειας από τους ανθρακωρύχους, οι οποίοι αρχίζουν να αναζητούν αλλού.

Αύξηση ζήτησης

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την εξορυκτική βιομηχανία αυξήθηκε σε περίπου 20,5 τεραβάτ/ώρα ετησίως μέχρι το τέλος του 2017, σύμφωνα με το BNEF.
Αυτό ισοδυναμεί με περισσότερο από τις μισές από τις 38 τερατοβάτρες ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν ετησίως ο μεγαλύτερος παραδοσιακός ανθρακωρύχος παγκοσμίως, η BHP Billiton Ltd. - ή ένα δέκατο της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την Νότια Αφρική.
Στην Κίνα, τα ορυχεία χρησιμοποίησαν 15,4 τερατοβάτρες ώρες, γεγονός που αποτελεί μόνο ένα βήμα στην μαζική βιομηχανία ενέργειας της χώρας.
Παρόλο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα ανθρακωρύχων Bitcoin παγκοσμίως, χρησιμοποίησαν μόνο το 0,2% της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, σύμφωνα με την έκθεση.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόση δύναμη θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για το ορυχείο bitcoin, γράφει η Lu, καθώς εξαρτάται από το πόσο αποδοτικοί είναι οι υπολογιστές που εκτελούν τους περίπλοκους υπολογισμούς που απαιτούνται για την εξόρυξη και πόσοι επιπλέον υπολογιστές θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία.
Οι ανθρακωρύχοι αποκομίζουν ανταμοιβές σε συνάρτηση με το bitcoin για την εκτέλεση των πολύπλοκων υπολογισμών που απαιτούνται για την επιβεβαίωση των συναλλαγών στην κρυπτογράφηση.
Ενώ η εξορυκτική βιομηχανία είναι κερδοφόρα στην υψηλότερη τιμή ρύθμισης της ηλεκτρικής ενέργειας των 0,13 δολαρίων ανά κιλοβατώρα στην Κίνα, πολλές εταιρείες μπορούν να επωφεληθούν από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα παραγωγής ενέργειας για να διαπραγματευτούν τιμές τόσο χαμηλές όσο 0,03 δολάρια. Οι επιταχύνσεις είναι εφικτές σε $ 3.869 σε αυτές τις τιμές ενέργειας, σημείωσε Lu.
Και αν η Κίνα υλοποιήσει το σχέδιό της να περιορίσει τη χρήση ενέργειας από τους ανθρακωρύχους, αυτοί θα μπορούσαν να μετακινηθούν εύκολα σε νέες περιοχές, επισημαίνει η Lu.
Οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται στην εξόρυξη δεν αναμένεται να έχουν διάρκεια ζωής περισσότερο από δύο χρόνια και ο εμπλεκόμενος εξοπλισμός είναι σχετικά φθηνός

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης