Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό μοντέλο στη λειτουργία της ενεργειακής της αγοράς προωθεί η πΓΔΜ

Το ευρωπαϊκό μοντέλο στη λειτουργία της ενεργειακής της αγοράς προωθεί η πΓΔΜ
Παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, έχει καθυστερήσει σημαντικά η εναρμόνιση της νομοθεσίας με το κεκτημένο της Ενεργειακής Κοινότητας σε ότι αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Τον ευρωπαϊκό δρόμο φαίνεται ότι έχει επιλέξει η πΓΔΜ σε ότι αφορά τα θέματα της ενέργειας, αφού η κυβέρνηση της έχει δεσμευθεί ότι θα ενσωματώσει στην εθνική νομοθεσία το σύνολο των διατάξεων του target model της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα έχει καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Η έντονη κινητικότητα στον ενεργειακό τομέα της γειτονικής χώρας εξάλλου επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη ανακοίνωση περί επικείμενης εξαγοράς από την ΔΕΗ της σκοπιανής εταιρίας EDS, η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα, η πΓΔΜ ανέλαβε για το 2018 (διαδεχόμενη το Κόσσοβο) την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας (ΕΚ), ενός φορέα στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες της περιοχής και έχει ιδρυθεί εδώ και αρκετά χρόνια με ελληνική πρωτοβουλία, αλλά και ισχυρή στήριξη από την ΕΕ.
Στο πλαίσιο της ανάληψης αυτής της προεδρίας η πΓΔΜ δια του αρμόδιου για ενεργειακά θέματα υπουργού Οικονομίας, K. Bekteshi, δεσμεύτηκε για:
•    Την ολοκλήρωση της διαδικασίας τροποποίησης της Συνθήκης για την Ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας
•    Την επίσπευση της πλήρους εφαρμογής της τρίτης δέσμης μέτρων (target model) για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από όλα τα κράτη μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας
•    Την υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται από το Μνημόνιο Κατανόησης του 2016 για την ενοποίηση των προ-ημερήσιων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (day-ahead markets) των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων
•    Την επίτευξη συμφωνίας ως προς τους στόχους της ΕΚ για το 2030 στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.
Πάντως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ προσανατολίζεται στην πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων του target model της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει καθυστερήσει σημαντικά στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της με το κεκτημένο της Ενεργειακής Κοινότητας ως προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς μαζί με την Βοσνία - Ερζεγοβίνη είναι οι μόνες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν έχουν μεταφέρει στην εθνική τους ενεργειακή νομοθεσία την τρίτη δέσμη μέτρων.
 
Προς ψήφιση νέος ενεργειακός νόμος

Η Κυβέρνηση της πΓΔΜ επεξεργάζεται νέο ενεργειακό νόμο, με τον οποίον η τρίτη δέσμη μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αναμένεται να ενσωματωθεί στη νομοθεσία της χώρας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις κ. Angjušev και ο υπουργός Οικονομίας κ. Bekteshi παρουσίασαν στα μέσα Δεκεμβρίου σχέδιο νόμου για την ενέργεια, λέγοντας ότι επιτρέπει στους πολίτες να επιλέγουν ποια πηγή ενέργειας θα αγοράσουν και από ποιον πάροχο, ενώ δήλωσαν ότι θα ξεπεραστούν οι συγκρούσεις συμφερόντων στον τομέα του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας και θα ενσωματωθούν όλες οι οδηγίες της ΕΕ.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον αρμόδιο για την οικονομία αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Κ. Angjushev, κατά την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, η Κυβέρνηση συμβουλεύεται και την Ενεργειακή Κοινότητα.
Παράλληλα η πΓΔΜ προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αλβανία (Μοναστήρι - Ελμπασάν) με γραμμή τάσης 400 kV.
Μάλιστα έχει υπογραφεί MOU μεταξύ της ουγγρικής MVM OVIT με Kruna Drill της π.ΓΔΜ για από κοινού συμμετοχή σε επικείμενο διαγωνισμό για το έργο.
Ο δε Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της πΓΔΜ (MEPSO) ενημέρωσε ότι ο διαγωνισμός σχεδιάζεται να προκηρυχθεί εντός του Φεβρουαρίου 2018.
Το κόστος για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Μοναστηρίου - Ελμπασάν υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 49 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 37 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Με την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Μοναστηρίου - Ελμπασάν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της πΓΔΜ θα είναι πλέον συνδεδεμένο με όλες τις γειτονικές χώρες, ενώ θα ολοκληρωθεί και το τελευταίο τμήμα του Διαδρόμου 8, επιτρέποντας τη λειτουργία ενός οριζόντιου διαδρόμου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Βουλγαρίας, πΓΔΜ και Αλβανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης