Αναλύσεις

Συμφωνία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπέγραψαν Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία στην Λευκωσία

Συμφωνία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας υπέγραψαν Κύπρος - Ελλάδα - Ιορδανία στην Λευκωσία
Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και βασιλιάς Ιορδανίας Αμπτάλαχ ΙΙ, υπέγραψαν συμφωνίες για Υγεία, Γεωργία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
Σε σημαντικές συμφωνίες προχώρησαν σήμερα Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία, κατά τη διάρκεια της Τριμερής Συνόδου που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.
Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και βασιλιάς Ιορδανίας Αμπτάλαχ ΙΙ, υπέγραψαν συμφωνίες για Υγεία, Γεωργία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κα.
Νωρίτερα υπογράφηκαν διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ιορδανίας, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β΄.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως οι τρεις χώρες αποφάσισαν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς, με σκοπό να υπάρξουν τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα που επιθυμούν.
Ανέφερε ακόμη πως κατά την Τριμερή Σύνοδο υιοθέτησαν διακηρύξεις για χάρτη προγράμματος των προοπτικών και της συνεργασίας των τριών χωρώ, ενώ τόνισε πως θα συνεργαστούν για αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ειρήνη, την
Ασφάλεια, με στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως αντάλλαξαν απόψεις για επίτευξη συνεργασιών και κοινών δράσεων στους τομείς της Ναυτιλίας, Τουρισμού, Ενέργειας, Διαχείρισης, Υδάτινων πόρων και Υγείας.
Τόνισε επιπρόσθετα τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή.
Τέλος ανέφερε πως ενημέρωσε τον Ιορδανό Βασιλιά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης.
Από την πλευρά του ο Ιορδανός Βασιλιάς, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλοξενία, ενώ είπε πως πρέπει να υπάρξουν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τους λαούς από αυτή τη συνεργασία.
Σε δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως με αυτή την Τριμερή εγκαινιάζουν μια εξαιρετική πρωτοβουλία σε μία περίοδο προκλήσεων στην περιοχή, ενώ τόνισε πως υποστηρίζουν την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ιορδανίας και ΕΕ.
Όπως τόνισε η Ιορδανία είναι μία χώρα με μεγάλη σημασία, ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.
Όσον αφορά το Κυπριακό, είπε πως η Τουρκία πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για μία ειρηνική λύση.

Κατ' ιδίαν συναντήσης Αναστασιάδη με Τσίπρα και Βασιλιά Αμπτάλαχ ΙΙ.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου και του Βασιλιά και τις διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, υπεγράφησαν τα ακόλουθα:
Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας. Το Μνημόνιο υπεγράφη από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Συμφωνία για Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Προσόντων Ανώτερης Εκπαίδευσης για τη συνέχιση σπουδών σε ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης. Η συμφωνία υπεγράφη από τον Υπουργό Παιδείας της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Πρωτόκολλο Συνεργασίας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και της Ιατρικής Επιστήμης. Το Πρωτόκολλο υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.
Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας της Ιορδανίας για συνεργασία στους τομείς της Γεωργίας και της Αγροτικής Ανάπτυξης. Το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας.Πρώτος έφτασε τον Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά την άφιξή του έγινε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου ΙΙΙ.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Καλωσορίζοντας τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο και είπε ότι «από τη μια έχουμε μέσα στα πλαίσια των τακτικών επαφών μας” στενή συνεργασία «αλλά το πιο σημαντικό είναι η συνέχιση της κοινής πολιτικής για διεύρυνση των σχέσεων μας με τις χώρες της περιοχής. Θέλω να πιστεύω ότι όπως έχουμε κτίσει άριστες σχέσεις με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, με τον Λίβανο όπου η προοπτική είναι εξαιρετική το ίδιο θα εμβαθύνουμε τις σχέσεις με την Ιορδανία για μια συνεργασία που στοχεύει στην αντιμετώπιση των όσων η περιοχή μας αντιμετωπίζει είτε είναι το Μεσανατολικό είτε το Συριακό είτε το Κυπριακό ή η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι στην Κύπρο. Αυτή τη φορά βρισκόμαστε για να εγκαινιάσουμε μια νέα συνεργασία σε τριμερές επίπεδο με μια πολύ σημαντική χώρα της περιοχής.
Η Ιορδανία παίζει καθοριστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. 
Με αυτή την έννοια θεωρώ ότι η κοινή στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει για να αναδείξουμε την Ελλάδα και την Κύπρο ως πυλώνες ασφάλειας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή είναι μια στρατηγική που έχει παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα και τη συνεχίζουμε για να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τον ρόλο και την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι χαρά μου που βρίσκομαι στην Κύπρο, το περιβάλλον, το κλίμα εύκρατο και ζεστό και ο κόσμος πολύ φιλικός, θερμός».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης «την κοινή μας προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τον ρόλο μας και να βάλουμε ένα λιθαράκι στην διαρκή μας προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού για το οποίο προβλέπω ότι μετά την εκλογική αναμέτρηση στην Κύπρο τις επόμενες μέρες θα ανοίξει το παράθυρο του διαλόγου.Εμείς παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στη θέση ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαδικασίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας είπε «θέλω να σας ευχαριστήσω για την πολύτιμη συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα».       
Ακολούθως απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Γενικό Διευθυντή του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρο Ζήνων από τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Ακολουθως έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπτάλαχ ΙΙ.
Κατά την άφιξή του έγινε επίσημη υποδοχή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου ΙΙΙ.

Στις 13.15 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ, υπογραφές συμφωνιών και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραθέσει γεύμα εργασίας στις τρεις αντιπροσωπείες.

Στις 15.15 θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.


Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
www.worldenergynews.gr
Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης