Διεθνή

Γεώτρηση από την Eni στη Μαύρη Θάλασσα σε έργο της Rosneft

tags :
Γεώτρηση από την Eni στη Μαύρη Θάλασσα σε έργο της Rosneft
Οι δραστηριότητες συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ διευκρίνισε η εταιρεία
Ο Ιταλός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni ανακοίνωσε την Τετάρτη 24/1/2018 το απόγευμα ότι διεξήγαγε διερευνητικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα σε υπεράκτιο έργο  του οποίου ηγείται η  Rosneft, ενώ παράλληλα διασφάλισε ότι οι δραστηριότητές του συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τη Ρωσία.
Η πρόεδρος της Eni Emma Marcegaglia είχε δηλώσει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός νωρίτερα ότι η ομάδα είχε αναστείλει τις γεωτρήσεις λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ  - και η ίδια αργότερα διευκρίνισε.
"Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα διεξήχθηκε όπως έχει προγραμματιστεί", δήλωσε η Marcegaglia μέσω εκπρόσωπου αργότερα την ημέρα.
"Αυτό που έλεγα είναι ότι παρακολουθούμε συνεχώς οι δραστηριότητές μας (να είναι) συμβατές με τις υφιστάμενες κυρώσεις", πρόσθεσε στην μεταγενέστερη δήλωσή της.
Οι αμερικανικές ενεργειακές κυρώσεις έχουν επικεντρωθεί σε ρωσικά ενεργειακά έργα υψηλής τεχνολογίας, όπως γεωτρήσεις για πετρέλαιο στην Αρκτική, και ανοιχτές γεωτρήσεις.
Το μποϊκοτάζ έχει εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil να επενδύσουν σε τέτοια έργα.
Η γιγαντιαία Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι ξεκίνησε τη διερευνητικές  γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε υπεράκτια αποθέματα  της Μαύρης Θάλασσας.
Η Eni διαθέτει τρεις άδειες με τη Rosneft στη Μαύρη Θάλασσα και στη θάλασσα του Μπάρεντς.
Η Marcegaglia σημείωσε ότι η κύρια ανησυχία της εταιρείας της ήταν ότι κατανοούσε και συμμορφώθηκε με τις κυρώσεις των ΗΠΑ επειδή έχει μετοχές εισηγμένες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ.
"Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τι πρέπει να κάνουμε ... Πρέπει να είμαστε απόλυτα συμβατοί με την αμερικανική αρχή επειδή είμαστε επίσης καταχωρημένοι στις Η.Π.Α.", ανέφερε σε μια συνεδρία που παρακολούθησαν ρώσοι αξιωματούχοι και επιχειρηματίες.
Η Rosneft δήλωσε ότι η διάτρηση στο υπεράκτιο έργο του Εύξεινου Πόντου συνεζίχεται.
"Δεν υπάρχουν λόγοι να σταματήσουμε το έργο ", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Rosneft Mikhail Leontyev.
Ερωτηθείς αν η γεώτρηση ήταν ακόμα σε εξέλιξη, ο Leontyev είπε: "Φυσικά."
Σύμφωνα με τα στοιχεία στον τερματικό σταθμό Thomson Reuters, το πλοίο γεώτρησης Scarabeo 9, το οποίο ανήκει στην ιταλική εταιρεία πετρελαιοειδών Saipem και χρησιμοποιείται για το υπεράκτιο έργο Rosneft, βρίσκεται επί του παρόντος στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην περιοχή που υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης