Ενέργεια

Μόνο με την έγκριση της Κομισιόν οι διακρατικές συμφωνίες ενέργειας με τρίτες χώρες

Μόνο με την έγκριση της Κομισιόν οι διακρατικές συμφωνίες ενέργειας με τρίτες χώρες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ενημερώνουν και να ζητούν την έγκριση της πριν υπογράψουν διακρατικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν θα είναι σε θέση στο εξής να συνάπτουν διακρατικές συμφωνιών (IGA) για πετρέλαιο και φυσικό αέριο με χώρες μη μέλη της ΕΕ, χωρίς να έχει ενημερωθεί και να έχει δώσει πρώτα την έγκρισή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Κομισιόν.
Όπως αναφέρεται σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Κομισιόν «oι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν την Τετάρτη (7/12), οι διακρατικές συμφωνίες στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου να αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν υπογραφούν».
Οι ισχύοντες κανόνες για τις διακρατικές συμφωνίες είχαν εκδοθεί το 2012 και απαιτούν από τα κράτη-μέλη να κοινοποιούν στην Επιτροπή τις ενεργειακές συμφωνίες τους με τρίτα κράτη, μόνον αφού έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες.
Οι νέοι κανόνες ορίζουν, ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να κοινοποιούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της διακρατικές τους συμφωνίες πριν από τη σύναψη τους.
Η Κομισιόν αιτιολογεί την αλλαγή κανονισμών υποστηρίζοντας ότι ο βασικός στόχος της συμφωνίας είναι να αυξηθεί η διαφάνεια στην αγορά φυσικού αερίου, η εξασφάλιση ότι η κάθε διακρατική συμφωνία είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε διαταραχές του εφοδιασμού με αέριο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, με τους ισχύοντες μέχρι σήμερα κανονισμούς της κοινοποιήθηκαν 124 διακρατικές συμφωνίες, εκ των οποίων το 1/3 που αφορούσε είτε την ενεργειακή υποδομή, είτε την παροχή ενέργειας, δεν ήταν συμβατές με το Κοινοτικό Δίκαιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ακόμη, ότι η απόφαση που ελήφθη, ήταν επιβεβλημάνη, καθώς με τους μέχρι σήμερα κανόνες έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επαναδιαπραγματευτεί ή να τερματίσει διακρατικές συμφωνίες μετά την υπογραφή τους από τα εμπλεκόμενα μέρη.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση M. Šefčovič, δήλωσε ότι ένας από τους βασικούς στόχους της Ενεργειακής Ένωσης είναι να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη.
Ένα σημαντικό στοιχείο στην διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, πρόσθεσε, είναι η πλήρης συμμόρφωση των συμφωνιών που σχετίζονται με την αγορά αερίου και πετρελαίου, των τρίτων χωρών με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η πρακτική έχει δείξει ότι η επαναδιαπραγμάτευση Διακυβερνητικών Συμφωνιών, αφού έχουν συναφθεί, είναι πολύ δύσκολη σε βάρος του οικείου κράτους-μέλους και της ΕΕ.
Η συμφωνία διασφαλίζει ότι αντί να αξιολογείται αν συμμορφώνονται οι συμφωνίες αυτές με τη νομοθεσία της ΕΕ αφού έχουν υπογραφεί, πλέον τα κράτη-μέλη θα το κάνουν αυτό εκ των προτέρων.
Αυτό, κατέληξε, είναι ένα μεγάλο πολιτικό και νομοθετικό επίτευγμα.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μ.Α. Cañete, δήλωσε ότι μόλις 9 μήνες μετά την υιοθέτηση της πρότασης από την Κομισιόν, είναι ένα μείζον επίτευγμα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Αυτό το σημαντικό πρώτο παραδοτέο της στρατηγικής της Ενεργειακής Ένωσης, που επετεύχθη σε χρόνο ρεκόρ, τόνισε, καταδεικνύει την δέσμευση της Επιτροπής να διασφαλίσει συμμόρφωση με της νομοθεσία της ΕΕ και διαφάνεια στις ενεργειακές συμφωνίες μεταξύ χωρών της ΕΕ και χωρών εκτός ΕΕ.
Οι νέοι κανόνες, σημείωσε, που συμφωνήθηκαν μεταξύ των μερών που διαπραγματεύτηκαν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, θα επιτρέψουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγγυηθεί ότι καμία ενεργειακή συμφωνία δεν θα διακυβεύσει την ασφάλεια εφοδιασμού σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ ή θα παρεμποδίσει την λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης