Αναλύσεις

Επίθεση στο «παλιό σύστημα» από Τσίπρα με προανακριτική για Novartis – «Παρακρατικές μεθόδους» καταγγέλλει ο Μητσοτάκης

Επίθεση στο «παλιό σύστημα» από Τσίπρα με προανακριτική για Novartis – «Παρακρατικές μεθόδους» καταγγέλλει ο Μητσοτάκης
Ο Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δύο βασικούς στόχους, να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια  και να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την διαπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος
Την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει την υπόθεση της Novartis στο σκέλος της εμπλοκής των 10 πολιτικών προσώπων που  κατονόμασαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, θα εισηγηθεί σήμερα 12/2 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας θα κάνει συνολική τοποθέτηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα μιλήσει για θετική πορεία της οικονομίας, θα επικαλεστεί τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές και θα υπογραμμίσει τους βασικούς στόχους για το προσεχές διάστημα, τόσο μέχρι την έξοδο από το μνημόνιο όσο και μετά.
Παράλληλα θα πει ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για την επίλυση του Μακεδονικού.
Για τη Novartis, θα τονίσει την ανάγκη να συνδράμει η κυβέρνηση εντός του θεσμικού πλαισίου στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και θα εισηγηθεί την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας θα βάλλει τις πολιτικές παραμέτρους της υπόθεσης και θα εξαπολύσει επίθεση σε αυτό που αποκαλεί «παλαιό πολιτικό σύστημα», ενώ θα προβάλλει κατ αντιδιαστολή το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».
Ιδιαίτερα σκληρός αναμένεται να είναι κατά της ΝΔ και των πολιτικών της για τον λόγο ότι όπως λένε στο κυβερνητικό επιτελείο «από την πρώτη στιγμή εξαπέλυσαν επιθέσεις και προσπαθούν να απαξιώσουν συνολικά την Δικαιοσύνη και όχι μόνο τον θεσμό των προστατευομένων μαρτύρων, προκειμένου να αποφύγουν να λογοδοτήσουν».
Ο κ. Τσίπρας θα διαβεβαιώσει ότι η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και κάνει την δουλειά της και θα εγγυηθεί ότι η έρευνα τόσο στο σκέλος των φυσικών προσώπων όσο και των πολιτικών θα φθάσει μέχρι το τέλος και οι όποιες ευθύνες θα αποδοθούν.
Φυσικά θα διευκρινίσει ότι δεν θεωρεί κανέναν ένοχο εκ προοιμίου, ωστόσο θα επισημάνει ότι οι οξείες αντιδράσεις των πολιτικών όπως και της ΝΔ, που υιοθέτησε την γραμμή των βουλευτών της που κατηγορούνται είναι ένδειξη πανικού.
Συνολικότερα τώρα ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δύο βασικούς στόχους, να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια –όπου θα υποστηρίξει ότι είναι σε καλή πορεία-, και να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την διαπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος.
Η υπόθεση της Novartis είναι σημαντικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η κοινή γνώμη είναι μαζί της.
 Στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου λέει: «ο κόσμος θεωρεί ότι υπάρχει σκάνδαλο, το μόνο τους ερώτημα είναι αν θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, εμείς θα τους διαβεβαιώσουμε ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν προς αυτή την κατεύθυνση».
Κατά την πορεία της έρευνας η κυβέρνηση θα στραφεί κατά της εταιρείας και θα ζητήσει αποζημιώσεις για την βλάβη των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου.
Η κυβέρνηση κινεί μεν την διαδικασία στην Βουλή, ωστόσο δεν περιμένει και πολλά πράγματα από την Προανακριτική Επιτροπή, όπου άλλωστε θα αρχίσει η αντιπαράθεση για το αν τα όποια αδικήματα είναι παραγραμμένα ή όχι.
Στόχος είναι μετά από μία σύντομη κοινοβουλευτική διαδικασία η υπόθεση να επιστρέψει εξ ολοκλήρου στην τακτική δικαιοσύνη και οι όποιες ευθύνες να προκύψουν από τις διαδρομές του «βρώμικου» χρήματος.
Κατά την συνεδρίαση θα ακουστούν και οι απόψεις των βουλευτών ενώ θα επιλεγούν και οι 30 βουλευτές που θα υπογράψουν την πρόταση.
Με την εκκίνηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας το επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης περί την υπόθεση Novartis μεταφέρεται πλέον στην Βουλή.
 Γύρω από την αναζήτηση των στοιχείων που να στοιχειοθετούν τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων θα στηθεί το επικοινωνιακό παιχνίδι των πολιτικών εντυπώσεων.
Ενώ η κοινοβουλευτική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, η υπόθεση της Novartis θα τραβήξει πολύ περισσότερο στην τακτική δικαιοσύνη.
Πολιτικοί παράγοντες λένε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει σε εκλογές με τους πολιτικούς του αντιπάλους να είναι υπό κατηγορία και ο ίδιος να κουνά την ρομφαία της κάθαρσης».
 Πάντως ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί είναι οι βουλευτές που έχουν επιστήσει την προσοχή η όλη υπόθεση θα μην εξελιχτεί σε ένα «δεύτερο βρώμικο 89», γιατί τότε κινδυνεύουν να χαθούν οι εντυπώσεις.
Εκφράζουν δε επιφυλάξεις αν υπάρχουν οι απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες για παραπομπές πολιτικών προσώπων.
Πολλά θα κριθούν από τα στοιχεία που θα απελευθερώσουν οι αμερικανικές αρχές.
Όπως όμως ήδη έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση δεν θα κάνουν καμία κίνηση που θα υπονομεύσει τον δικό τους στόχο να καταδικάσουν τη Novartis.
 
Κραδασμοί στη ΝΔ αλλά και σκληρή αντεπίθεση 

Έντονη είναι η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία θεωρεί ότι η υπόθεση θα γίνει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν είναι «δεμένη» ούτε στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων, αλλά ούτε και των φυσικών προσώπων που κατηγορούνται ότι χρηματίστηκαν από τους υπευθύνους της Novartis.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ενοχοποιητικά στοιχεία για κανέναν πολιτικό παρά την διερεύνηση λογαριασμών συνεργατών τους».
Η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκης συνοψίζεται στη αναφορά του κατά την εκδήλωση κοπής πίττας στη νομαρχιακή του Αιγάλεω: «Όλα στο φως αλλά με κανόνες.
Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε.
Δεν μας τρομάζουν οι παρακρατικές μέθοδοι ενός καθεστώτος που καταλαβαίνει ότι ψυχορραγεί και θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία».
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει αμφισβητήσει τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες και έχει μιλήσει για «Δικαιοσύνη της κουκούλας».
Το επιχείρημα είναι ότι «η κυβέρνηση κατηύθυνε τους προστατευόμενους μάρτυρες, ώστε να στήσει σκευωρία κατά του πρώην πρωθυπουργού και των στελεχών της ΝΔ».
 Στο πλαίσιο αυτό κινείται σε δύο παράλληλα επίπεδα.
Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα «κάποιος θα καταδικαστεί από αυτή την υπόθεση και δεν θα είμαι εγώ», θυμίζοντας έτσι την δήλωσή του ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του πρωθυπουργού. Παράλληλα ο έτερος εμπλεκόμενος, Άδωνης Γεωργιάδης θα καταθέσει μήνυση κατά των προστατευομένων μαρτύρων».
Άνθρωποι που κινούνται περί τους δικαστικούς κύκλους λένε ότι ίσως οι μάρτυρες δεν αντέξουν τις πιέσεις και αναθεωρήσουν τις καταθέσεις τους.
Κραδασμούς όμως προκαλεί στην ΝΔ η διαγραφή του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου και συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελου Αντώναρου, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Άδωνη Γεωργιάδη και ζήτησε την απομάκρυνσή του από την θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ.
Μετά την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Αντώναρος υποστηρίζει ότι δεν τηρήθηκε η καταστατική διαδικασία, καθώς τις διαγραφές στελεχών δεν τις κάνει ο πρόεδρος
αλλά το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο.
Ζήτησε με επιστολή του στον γραμματέα του κόμματος να κινηθεί η διαδικασία, ώστε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να επιχειρηματολογήσει για τις αιτιάσεις του κατά του Άδωνη Γεωργιάδη.
Πέραν όμως από το διαδικαστικό και την επίδειξη πυγμής του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περιστατικό ανέδειξε την βαθύτερη διαμάχη που υπάρχει στη ΝΔ μεταξύ των καραμανλικών και των σαμαρικών, οι οποίοι στην ουσία περιβάλλουν τον πρόεδρο του κόμματος και του υποβάλλουν πολιτική γραμμή σε κρίσιμα θέματα όπως το Σκοπιανό και η Novartis.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν με την ταύτιση του κόμματος με τον Άδωνη Γεωργιάδη λόγω του παρελθόντος και των όσων κατά καιρούς έχει πει για τον Κώστα Καραμανλή και για άλλα στελέχη του κόμματος.
Ο κ. Αντώναρος είναι ο δεύτερος που διαγράφεται μετά την Κατερίνα Παπακώστα για χάρη του Άδωνη Γεωργιάδη.
Και ενώ μεν ο Κώστας Καραμανλής δεν έχει διαρρεύσει κάτι, εκείνος που συζήτησε το θέμα Γεωργιάδη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα που είχαν οι δύο προ μηνών είναι ο Βαγγέλης Μειμαράκης.
Δεν είναι δίχως σημασία ότι ένας άλλος καραμανλικός βουλευτής, ο Γιώργος Βλάχος επίσης ζήτησε την παραίτηση του Άδωνη Γεωργιάδη από την θέση του αντιπροέδρου μέχρι να ξεκαθαριστεί η υπόθεση, έτσι ώστε να μην βρεθεί στο επίκεντρο το σύνολο της παράταξης.
Οι βουλευτές της ΝΔ που εμφανίζονται επιφυλακτικοί λένε ότι «εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει όπως είπε ο Αντώνης Σαμαράς μέχρι το τέλος, στην περίπτωση που προκύψουν  καταδίκες για συγκεκριμένα πρόσωπα –ενδεχομένως στελέχη της διοίκησης και συνεργάτες πρώην υπουργών -, τότε το κόστος θα είναι για το σύνολο της παράταξης.
Στην αρχή της εβδομάδας και πριν ο Κυριάκος πάρει δημόσια θέση –το έπραξε την Τετάρτη το απόγευμα-, υπήρξαν εισηγήσεις να πάρει αποστάσεις από το δίδυμο Σαμαρά-Γεωργιάδη και να αξιοποιήσει την υπόθεση για να ξεφύγει από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό τους, επιβεβαιώνοντας την αυτόνομη ηγεσία του στο κόμμα.
Τελικά όπως λένε γνώστες των παρασκηνίων επικράτησε η γραμμή Σαμαρά...

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης