Διεθνή

Ανθρακωρυχεία: Ήρθε η ώρα για κέρδη ή αποχώρηση

Ανθρακωρυχεία: Ήρθε η ώρα για κέρδη ή αποχώρηση
Η BHP και ο εταίρος της συμμαχίας Mitsubishi είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προτίθενται να εγκαταλείψουν την επιχείρηση ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τη Glencore
Φαίνεται ότι οι ανθρακωρύχοι υιοθετούν μία από τις δύο διαφορετικές στρατηγικές, είτε να αποχωρήσουν από την επιχείρηση ενισχύοντας το περιβαλλοντικό τους προφίλ, είτε να διατηρήσουν στις θέσεις τους και να παράγουν κέρδη.
Ένα παράδειγμα είναι η αποχώρηση της South32, με βάση το Perth, από την  BHP Billiton, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης των θερμικών ενεργειακών πόρων άνθρακα στη Νότια Αφρική.
Σύμφωνα με το Reuters o Mike Fraser, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της South32 για τη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η εταιρεία σκόπευε να πουλήσει τα ενεργειακά στοιχεία άνθρακα επειδή "δεν πίστευε στο εμπόρευμα".
Θα ήταν επίσης καλύτερο τα ανθρακωρυχεία να ανήκουν κατά πλειοψηφία σε μαύρους επενδυτές, δήλωσε ο Fraser.
Αυτό είναι μια αναγνώριση ότι είναι όλο και πιο δύσκολο για τις εταιρείες, χωρίς μαύρους επενδυτές, να ασκούν τις δραστηριότητές τους στη Νότιο Αφρική, δεδομένου των νόμων και των κανόνων που αποσκοπούν στην προώθηση των οικονομικών συμφερόντων του πληθυσμού της πλειοψηφίας μετά από αιώνες διακρίσεων σύμφωνα με την πρώτη αποικιοκρατική και στη συνέχεια λευκή μειονοτική κυριαρχία.
Η South32 ακολουθεί την Anglo American η οποία αποχώρησε από τον  άνθρακα τον Ιανουάριο πουλώντας την τελευταία τοπική  μονάδα της Νότιας Αφρικής σε επιχείρηση  σε την πλειοψηφία να ανήκει σε μαύρους  επενδυτέςτον Ιανουάριο.
Η Anglo American θα συνεχίσει να εξάγει άνθρακα από τη Νότια Αφρική, αλλά δεν θα συμμετέχει πλέον στον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς, η οποία κυριαρχείται από την κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Eskom.
Ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο μεγάλες πωλήσεις άνθρακα φέτος πραγματοποιούνται στη Νότια Αφρική, δεδομένης της συνεχιζόμενης διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και μεταλλευτικής βιομηχανίας σχετικά με τις χρεώσεις ορυχείων και τις απαιτήσεις για αύξηση της συμμετοχής των μαύρων επενδυτών.
Η  Rio Tinto αποφάσισε επίσης να εγκαταλείψει την αυστραλιανή επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του άνθρακα, εξαγοράζοντας την Yancoal Australia and Glencore.
Αν υπάρχει εδώ μια τάση, είναι ότι οι πιο διαφοροποιημένοι ανθρακωρύχοι είναι αυτοί που είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψουν τον άνθρακα ενώ  κάποιοι αναφέρθηκαν στους κινδύνους που υπάρχουν.
Ακτιβιστές και άλλοι επενδυτές αυξάνουν την πίεση που ασκούν οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία για να εκποιήσουν τις εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στον άνθρακα.
Δεδομένου ότι ο άνθρακας ήταν ένα μικρό μέρος της επιχείρησης της Rio, η έξοδος από τη βιομηχανία έχει νόημα, εάν στη συνέχεια μπορείς αποτελέσει μέρος της επανάστασης του ηλεκτρικού οχήματος και της μπαταρίας.
Από την άλλη πλευρά  υπάρχει η παραμονή στον άνθρακα και η προσπάθεια να μετριασθεί οποιαδήποτε δημόσια αντίδραση.
Η BHP και ο εταίρος της συμμαχίας Mitsubishi είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς άνθρακα στον κόσμο, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προτίθενται να εγκαταλείψουν την επιχείρηση.
Το ίδιο συμβαίνει και με τη Glencore. Και οι δύο αυτές εταιρείες υπολογίζουν πιθανώς ότι οι χρηματικές ανταμοιβές από τον άνθρακα αντισταθμίζουν ακόμη περισσότερο τις δημόσιες αντιδράσεις.
Ο Benjamin Sporton, διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανικής ομάδας του World Coal Association, δήλωσε στο Reuters σε συνέντευξή του τη Δευτέρα ότι υπήρξε μια θετική διάθεση μεταξύ πολλών ανθρακωρύχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης