Αναλύσεις

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο νέο Εξοικονομώ

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 8 Μαρτίου, το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο νέο Εξοικονομώ
Αιτία της καθυστέρησης τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα εκ μέρους των συνεργαζόμενων τραπεζών
Σε ακόμη μία αναβολή οδηγείται η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας του νέου «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», καθώς η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει τελικά στις 8 Μαρτίου, αντί για τις 28 Φεβρουαρίου που ήταν προγραμματισμένο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιτία για την αναβολή προέρχεται από την πλευρά των συνεργαζόμενων τραπεζών, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ολοκληρώσει από τη μεριά του όλη την προετοιμασία που ήταν απαραίτητη για να «τρέξει» το πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο με το «άνοιγμα» του πληροφοριακού συστήματος μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος, καθώς η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά.
Επίσης, μόνο ηλεκτρονικά θα μπορεί να ενημερωθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος σχετικά με το κατά πόσο η αίτησή του κρίθηκε επιλέξιμη ή όχι.
Μέσω του «Εξοικονομώ» θα μπορούν να αναβαθμιστούν ενεργειακά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια και έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή και χαμηλότερη.
Τα είδη των παρεμβάσεων περιλαμβάνουν την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου (συμπεριλαμβανομένου του δώματος - στέγης και της πιλοτής), την αντικατάσταση των κουφωμάτων και την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης.
Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα αλλαγής εξοπλισμού, με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ, με το ποσοστό επιδότησης να εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια, καθώς στο πρόγραμμα προβλέπονται 7 εισοδηματικές κατηγορίες.
Ενδεικτικά, ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ ή οικογενειακό μέχρι 20.000 ευρώ λαμβάνουν επιδότηση 60%, η οποία μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001-15.000 ευρώ και οικογενειακό 20.001 έως 25.000 ευρώ.
Παράλληλα, από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος.
Υπό την προϋπόθεση, όμως, η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις δύο τελευταίες.
Σε αντίθεση με το πρώτο «Εξοικονομώ», αυτή τη φορά οι δικαιούχοι θα μπορούν να παρακάμψουν την τραπεζική δανειοδότηση, σε περίπτωση που επιλέξουν να καλύψουν με δικούς τους πόρους το υπόλοιπο των προβλεπόμενων δαπανών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης