Διεθνή

Φιλιππίνες και Κίνα ξεκινούν κοινές έρευνες για πετρέλαιο σε αμφισβητούμενες περιοχές

Φιλιππίνες και Κίνα ξεκινούν κοινές έρευνες για πετρέλαιο σε αμφισβητούμενες περιοχές
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ειδική ομάδα για να διερευνήσουν πώς μπορούν να εξερευνήσουν από κοινού περιοχές σε αμφισβητούμενα ύδατα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνα χωρίς να χρειάζεται να εξετάσουν το θέμα της κυριαρχίας
Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν την Παρασκευή 2/3/2018  ότι σε δύο περιοχές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας θα διεξαχθεί κοινή έρευνα με την Κίνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο συμπεριλαμβανομένης μιας περιοχής στην οποία και οι δύο πλευρές έχουν διεκδικούν για πολλά χρόνια.
Οι δύο χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ειδική ομάδα για να διερευνήσουν πώς μπορούν να εξερευνήσουν από κοινού περιοχές σε αμφισβητούμενα ύδατα χωρίς να χρειάζεται να εξετάσουν το θέμα της κυριαρχίας, κάτι που λένε οι ειδικοί ότι θα είναι εξαιρετικά περίπλοκο.
 Ο εκπρόσωπος του πρόεδρου των Φιλιππίνων, Harry Roque, δήλωσε ότι οι περιοχές που εξετάστηκαν καλύπτονται από συμβάσεις παροχής υπηρεσιών 57 και 72, οι οποίες είναι άδειες εξερεύνησης που εκδόθηκαν από το υπουργείο ενέργειας της Μανίλα.
 "Αυτό που γνωρίζω είναι ότι υπάρχουν δύο περιοχές που εξετάζονται για κοινή εξερεύνηση, αλλά και οι δύο βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη" των Φιλιππίνων, δήλωσε ο Roque στους δημοσιογράφους.
 Η Κίνα διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που πιστεύεται ότι είναι πλούσια σε αποθέματα ενέργειας και θαλάσσιους πόρους.
 Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν έχουν επίσης αξιώσεις.
 Το 880.000 εκταρίων SC-72 στο  Reed Bank, είναι μια αμφισβητούμενη περιοχή, όπου η PXP Energy Corp διεξήγαγε έρευνα για να αξιολογήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου του μπλοκ.
 Το 2016, οι Φιλιππίνες κέρδισαν υπόθεση στο Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο στη Χάγη, η οποία απέρριψε την απαίτηση της Κίνας για κυριαρχία πάνω από το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, και κατέστησε σαφές ότι το  Reed Bank ήταν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των Φιλιππίνων (ΑΟΖ) .
 Η Κίνα δεν αναγνωρίζει την απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης