Επιχειρήσεις

Γ. Αδαμίδης ( ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είχε χαμηλότερα τιμολόγια - Κινδυνεύει άμεσα

Γ. Αδαμίδης ( ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ): Η ΔΕΗ θα μπορούσε να είχε χαμηλότερα τιμολόγια - Κινδυνεύει άμεσα
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το μάρμαρο στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ  Γιώργος  Αδαμίδης μιλά στο Worldenerynews.gr  για όσα δύσκολα  περιμένουν τη ΔΕΗ εξαιτίας ή χάρη  στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που έφερε φθηνότερα τιμολόγιαγια τους καταναλωτές.
Ωστόσο ο κ. Αδαμίδης δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας αλλά εντοπίζει ένα  μακρόπνοο σχέδιο δεκαετίας το οποίο είχε ως σκοπό τη δημιουργία μιας φθηνότερης αγοράς αλλά σε βάρος της ΔΕΗ.Ο πρόεδρος  της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ  λέει ευθέως ότι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού την οδηγούν σε  καταστροφή.
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι το μάρμαρο στο τέλος θα το πληρώσει ο καταναλωτής.
Αναφερόμενος στις διαδικασίες  ΝΟΜΕ  ισχυρίζεται ότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο έως11ευρώ η MWh  ενώ οι τρέχουσες δημοπρασίες γίνονται στην περιοχή των 37 ευρώ  ανά MWH.  
Ο κ Αδαμίδης υποστηρίζει ότι όλα γίνονται για τους ιδιώτες  προμηθευτές  για να είναι σε θέση να πωλούν φθηνότερα.
Η συνέντευξη που ακολουθεί έχει ως εξής:   
Worldenergynews H απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην πράξη διαψεύδει τους παλαιότερους προέδρους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, που έλεγαν ότι η απελευθέρωση θα φέρει αύξηση των τιμολογίων  του ρεύματος. Εσείς ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, βλέπετε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας  έχει  νόημα για τον καταναλωτή αφού αγοράζει πιο φθηνά το ρεύμα;
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ  Όχι, γιατί, αυτή τη στιγμή μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών καλύτερη τιμολόγηση στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι, μπορώ και να το αποδείξω πολύ εύκολα, αλλά ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα από τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως ανάγκη είχαμε μία μεγάλη αύξηση των τιμολογίων, για να μπορούν αυτήν την περίοδο να ενταχθούν οι ιδιώτες-πάροχοι, έτσι ώστε να κάνουν τις υποτιθέμενες εκπτώσεις των τιμολογίων τους. Είχαμε μία συνειδητή αύξηση των τιμολογίων από την πολιτεία όλα τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως με επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπήρχε καμία αναγκαιότητα από την ΔΕΗ να αυξήσει τα τιμολόγια, όλες αυτές οι αυξήσεις που έγιναν δεν έχουν πάει στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυξήθηκαν τα τιμολόγια έτσι για τον καταναλωτή, για να έρθουν να επιβεβαιώσουν πλασματικά το ότι σήμερα υπάρχουνε μειώσεις των τιμολογίων. Κανείς δεν χρειαζόταν τις προηγούμενες αυξήσεις. Η ΔΕΗ ήταν μία εταιρεία, η οποία λόγου και του εθνικού της καυσίμου που  είναι ο λιγνίτης, παρότι δέχεται κάποιες πιέσεις τώρα, θα τα πούμε, μπορούσε και είχε την χαμηλότερη τιμή της κιλοβατώρας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης αλλά των 28 χωρών. Το γιατί φθάσαμε εδώ με την αύξηση των τιμολογίων θα πρέπει να το απαντήσει η κυβέρνηση, όχι η σημερινή και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες.
Worldenergynews Μας λέτε ότι από το 2008 αν θυμάμαι καλά είχαμε αυξήσεις των τιμολογίων γύρω στο 45% με 50%.
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Και πριν το 2008, ακόμη από το 2005, αρχίζει μία συστηματική αύξηση των τιμολογίων, για να μπορούν οι ιδιώτες-παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω του ότι και το φυσικό αέριο είχε μία πολύ μεγάλη αύξηση  ήταν και είναι ακριβότερο του λιγνίτη, φθάσαμε σε σημείο να δώσουμε μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, για να προετοιμάσουν την είσοδο των ιδιωτών.
Worldenergynews  Πάμε κατευθείαν στο επόμενο ερώτημα που είναι ο παραγωγός  ΔΕΗ.Τα κόστη τη παραμένουν τα ίδια από το 2008; Έχουν αυξηθεί; Δηλαδή το κόστος παραγωγής, αφήνει περιθώρια για να βγάλει κάποιο κέρδος ο ιδιώτης ή και η ΔΕΗ;
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Η μεγάλη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ στηριζόταν και στηρίζεται σε ένα καύσιμο, το οποίο είχε πολύ προβλέψιμο κόστος, σταθερό κόστος και άρα μπορούσε να εξασφαλίσει και μπορεί να εξασφαλίσει καλές τιμές. Σήμερα, οι στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά και φαίνεται ότι ο καταναλωτής έχει καλύτερα τιμολόγια αλλά θα επανέλθουμε σε αυτό να δούμε αν πραγματικά έχει, είναι ότι αναγκάζουν τη ΔΕΗ, να δώσει ηλεκτρική ενέργεια που παράγει πολύ κάτω του κόστους παραγωγής της, να τη δώσει στους ιδιώτες. Εμείς τους θεωρούμε ότι είναι μεταπράτες στην ουσία, γιατί κατάφεραν όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κυρίως όμως τους δανειστές, να στραγγαλίσουν τη ΔΕΗ λέγοντάς την ότι, πρέπει να  διαθέσεις την παραγωγή σου σε τιμές κάτω του κόστους, για να μπορούν αυτοί μετά με τη σειρά τους να προσφέρουν στους καταναλωτές υποτιθέμενη φθηνότερη ενέργεια. Θα πρέπει να αναρωτηθεί ο καταναλωτής από πού υπάρχει η ενέργεια που προσφέρει, από πού παίρνει την ενέργεια που προσφέρει μια από τις δεκατρείς, δεκατέσσερις εταιρείες εναλλακτικών παρόχων; Την παράγει ο ίδιος; Όχι. Από πού την παίρνει; Φαίνεται λοιπόν ότι την παίρνει ξεκάθαρα από την ΔΕΗ.  Την  έχουν  υποχρεώσει τη  ΔΕΗ να δημοπρατήσει συγκεκριμένες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, για να μπορούν αυτοί μετά με την σειρά τους να την προσφέρουν στον καταναλωτή. Άρα έχουμε ένα σχήμα περίεργο από τη μια μεριά εναλλακτικοί πάροχοι χωρίς κόστος που προσφέρουν τιμές στον καταναλωτή και από την άλλη έχουμε την ΔΕΗ η οποία παράγει και  δίνει στους εναλλακτικούς παρόχους σε τιμές κάτω του κόστους την ηλεκτρική ενέργεια. Μην ξεχνάτε το μεγάλο σκάνδαλο που έγινε πριν από μερικά χρόνια πάλι από κάποιους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι ήδη βρίσκονται στα δικαστήρια Hellas και Energa Power, οι οποίοι δήθεν προσέφεραν στους καταναλωτές φθηνότερη ενέργεια και στο τέλος το μάρμαρο  το πλήρωσε η ΔΕΗ.
Worldenergynews Όταν  η ΔΕΗ  πουλά το ρεύμα κάτω του κόστους μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιο είναι το μέλλον της εταιρείας
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Περιγράφετε την  επόμενη μέρα της ΔΕΗ, με όλες αυτές τις στρεβλώσεις προφανώς και προδιαγράφει μία εταιρεία, η οποία οδεύει προς την καταστροφή, με ευθύνη της κυβέρνησης βεβαίως και των δανειστών καθώς η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει, την αξιολόγηση η οποία  έφερε τις διαδικασίες ΝΟΜΕ. Αυτή είναι η ορολογία της προσφοράς προς τους εναλλακτικούς παρόχους σε χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος. Προφανώς και οδηγείται  η ΔΕΗ  στην καταστροφή και στο κλείσιμο. Όμως μετά το μάρμαρο είναι βέβαιο ότι θα το πληρώσει ο καταναλωτής. Στην Ελλάδα θα πρέπει να υπάρχει η ΔΕΗ.  Είμαστε σε έναν ανταγωνισμό, οι άλλοι δεν ανταγωνίζονται κανέναν. Δεν ανταγωνίζονται τίποτε, έχουν εξασφαλισμένα κόστη για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος εάν παράγουν, γιατί υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Αυτοί όμως, είτε την παράγουν, είτε δεν την παράγουν λόγω της ζήτησης την πληρώνονται, με άλλες στρεβλώσεις, είναι αυτό που λέμε τα Πιστοποιητικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Για αυτά πληρώνεται ο κάθε παραγωγός, ιδιώτης-παραγωγός, είτε δουλεύει η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει, είτε δεν δουλεύει, πληρώνεται. Άρα αυτοί δεν διακινδυνεύουν  με τίποτε.
Worldenergynews Η  ΔΕΗ πρέπει να χάσει το 50%  των πελατών της μέχρι το 2020.  Αυτό  σημαίνει ότι θα χάσει  έσοδα  από 2,5 έως  3 δις ευρώ ενώ τα κόστη  διατηρούνται  στα 5  με  5,5 δις  ευρώ. Πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα;
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα. Αυτό που μόλις τώρα περιγράψατε έχει να κάνει με την πραγματική βιωσιμότητα της εταιρείας. Οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι κοντά στα 5 δισεκατομμύρια. Έχει δανεισμό, έχει τα έξοδά της, το επενδυτικό της πρόγραμμα που αγγίζουν όλα μαζί αυτά τα 5 δισεκατομμύρια. Η ΔΕΗ παρεμπιπτόντως είναι η μοναδική επιχείρηση στη χώρα και αποδεικνύει  αυτό τελικώς ότι μόνο οι εταιρείες και οι επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο δημιουργούνε επενδύσεις, όπου σε αυτά τα χρόνια του μνημονίου, δημιουργεί επενδύσεις της τάξεως περίπου του ενός δισεκατομμυρίου το χρόνο. Δεν υπάρχει καμία ιδιωτική εταιρεία που πραγματοποιεί τέτοιου είδους επενδύσεις. Αυτό για να το καταλαβαίνουν και οι καταναλωτές και οι Έλληνες πολίτες.
Worldenergynews:  Χρήσιμες και αναγκαίες οι επενδύσεις. Για ποιον τις κάνει για τους ιδιώτες;
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Δυστυχώς κάνει επενδύσεις, γιατί θα πρέπει να είναι σε αξιοπιστία το δίκτυό της, τόσο της διανομής, τόσο της μεταφοράς, θα πρέπει να είναι σε αξιοπιστία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δεν μπορούσε να φανταστεί ποτέ η ΔΕΗ ότι,  θα έρθει μία κυβέρνηση και όλα αυτά που επενδύει η ΔΕΗ και κατ’ επέκτασιν ο Έλληνας καταναλωτής, θα τα χαρίσει στους ιδιώτες. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Είτε αν θα προχωρήσει σε πώληση μονάδων, είτε με το σύστημα που περιγράψαμε λίγο πριν, εσύ ΔΕΗ θα παράγεις και θα το δίνεις κάτω του κόστους στον άλλον για να το πουλάει, στην ουσία τι είναι; Είναι χρήματα του Έλληνα καταναλωτή από τη φορολόγηση, από την κατανάλωση που κάνει για το ρεύμα, η ΔΕΗ λοιπόν τα εκμεταλλεύεται χωρίς τα ποσοστά, τα τεράστια ποσοστά κέρδους που θα ήθελε να έχει ένας ιδιώτης και τα επενδύει. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΔΕΗ ότι  εισπράττει βγάζοντας τα λειτουργικά της έξοδα μετά το προχωράει σε επενδύσεις και από αυτές μακροπρόθεσμα κερδίζει και το ελληνικό δημόσιο.
Worldenergynews Η ΔΕΗ με την εφαρμογή διαδικασίας ΝΟΜΕ, στη δημοπράτηση ηλεκτρικού ρεύματος η τελευταία τιμή ήταν 37,7. Πόσο της κοστίζει;
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Στο μίνιμουμ 46.
Worldenergynews και πουλάει φθηνότερα.
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ  Ναι δηλαδή πουλάει  από 9 έως 11 ευρώ κάτω του κόστους.
Worldenergynews Αν η τιμή  προσδιορισθεί στα 46 ευρώ η Mwh
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Τότε δεν θα μπορούν να  αγοράζουν οι ιδιώτες, Δεν θα πάει να αγοράσει διότι δεν  θα μπορούν να είναι φθηνότεροι, ενδεχομένως. Τώρα, το φθηνότεροι ενδεχομένως, επειδή έχω πει και στην αρχή ότι θα πρέπει να δει κανείς αν όντως είναι φθηνότεροι. Η ΔΕΗ το προηγούμενο χρονικό διάστημα και σήμερα βέβαια χρησιμοποιείτο από τις κυβερνήσεις ως ένας εισπρακτικός μηχανισμός του κράτους. Αν εξαιρέσει κανείς και δει το τι πληρώνει μόνο για ηλεκτρικό ρεύμα, στη ΔΕΗ, θα δει λοιπόν ότι είναι πραγματικά σε εξαιρετική, σε απόλυτα προσιτή τιμή και αν είσαι από τους καταναλωτές όπου είσαι συνεπής και πληρώνεις το λογαριασμό σου, τότε, έχεις και μία έκπτωση της τάξεως του 15% τοις εκατό, την οποία αν τη συγκρίνεις με την καλύτερη προσφορά από τους εναλλακτικούς παρόχους, θα δει ο καταναλωτής ότι δεν έχει καμία μα απολύτως διαφορά. Χωρίς να διακινδυνεύσει, το μέλλον της ηλεκτροδότησης της χώρας, από οποιεσδήποτε ορέξεις που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας, όπου στην προμετωπίδα του έχει το κέρδος και όχι τόσο τις επενδύσεις.
Worldenergynews Θα πούμε ένα θέμα ακόμη καθώς ακούω και τη Διοίκηση της ΔΕΗ να βάζει ένα θέμα  που αφορά τους εργαζόμενους. Λέει ακόμη και για απολύσεις. Υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο μείωσης προσωπικού ;
Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ναι, υπάρχει ένα ενδεχόμενο το οποίο βεβαίως εμείς έχουμε αντικρούσει με κάθε τρόπο, στη ΔΕΗ αυτή τη στιγμή χρειάζονται προσλήψεις και χρειάζονται και στοχευμένες προσλήψεις. Αν, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.Η ΔΕΗ σήμερα έχει περίπου 18.000 προσωπικό, όταν πριν από 22 χρόνια είχε 37,5 χιλιάδες προσωπικό, δηλαδή είχε 20 χιλιάδες περισσότερους εργαζομένους. Αυτό, σημαίνει ότι έχουνε χαθεί 20 χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δεν είναι μικρό το νούμερο. Η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας σε σχέση με το 1994 προφανώς είναι και πιο αυξημένη, γιατί έχουν γίνει και άλλες επενδύσεις, όμως από την άλλη υπάρχει και ένα προσωπικό που είναι γερασμένο. Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού, στη ΔΕΗ, ξεπερνάει σε κάποιες κατηγορίες, αλλά να πω ο μέσος όρος στο σύνολό του είναι 50 ετών. Είναι μία γερασμένη δηλαδή επιχείρηση και αυτό γιατί, γιατί η πολιτεία από το 2010 απαγορεύει στη ΔΕΗ να κάνει προσλήψεις. Άλλο ένα οξύμωρο του ανταγωνισμού. Έχουμε μία εταιρεία, η οποία υποτίθεται ανταγωνίζεται άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά στη ΔΕΗ της απαγορεύουν  να κάνει προσλήψεις ενώ έχουμε εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι σταματημένες από έλλειψη προσωπικού. Σκεφτείτε δηλαδή ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Υπάρχει  εξοπλισμός όπως ένα φορτηγό που μπορεί να διακινεί έως 240 τόνους και δεν έχει οδηγό. Απαγορεύουν στη ΔΕΗ δηλαδή να προσλάβει οδηγό. Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβαρά. Υπάρχουνε εκσκαφείς, όπου μπορούν να διακινούν 8.000 χιλιάδες τόνους την ώρα και είναι σταματημένοι γιατί δεν έχει προσωπικό. Τότε τί σόι ανταγωνισμός είναι αυτός όταν, τον άλλον ιδιώτη παραγωγό, από οποιαδήποτε μορφή του αφήνεις τη δυνατότητα, του δίνεις τη δυνατότητα να προσλάβει;
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης