Ενέργεια

Σειρά της νησιωτικής Ελλάδας, Στερεάς, Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας για αιτήσεις ένταξης στο νέο Εξοικονομώ

Σειρά της νησιωτικής Ελλάδας, Στερεάς, Πελοποννήσου και Δυτικής Μακεδονίας για αιτήσεις ένταξης στο νέο Εξοικονομώ
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις αιτήσεις θα είναι ανοιχτή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ
Έξι νέες Περιφέρειες παίρνουν από σήμερα τη σκυτάλη για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», καθώς με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, από τις 8 το πρωί το πληροφοριακό σύστημα θα ανοίξει για κατόχους ακινήτων στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία, το Ιόνιο, το Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση ενεργοποίησης της πλατφόρμας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα το σύστημα δεχόταν αιτήσεις από τις Περιφέρειες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Μία διαδικασία που ολοκληρώθηκε σε χρόνο - ρεκόρ, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις υποβάλλονταν με το σημειωτόν, αφού τα κεφάλαια εξαντλήθηκαν σε ένα μόλις 4ήμερο, παρά το γεγονός ότι διπλασιάστηκαν στην πορεία.
Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα επαναληφθούν τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν στην πρώτη φάση, όπου η καταχώριση των στοιχείων γινόταν μετ’ εμποδίων, λόγω των τεχνικών προβλημάτων που παρουσίασε το πληροφοριακό σύστημα, αλλά και των πολύωρων μη προγραμματισμένων διακοπών στη λειτουργία του για αναβάθμιση.

Δωδεκάωρη λειτουργία

Πάντως, σύμφωνα με το μήνυμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος, το σύστημα θα είναι ανοικτό καθημερινά 08:00 με 20:00.
Έτσι, φαίνεται να υποδηλώνει πως στο εξής θα ομαλοποιηθεί το ωράριο λειτουργίας του.
Από την άλλη πλευρά, οι έξι νέες Περιφέρειες είναι εξίσου πολυπληθείς με τις περιοχές του πρώτου κύματος, κάτι που σημαίνει πως η ημερήσια επισκεψιμότητα στην πλατφόρμα αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα.
Επομένως, οι αντοχές της θα δοκιμαστούν και πάλι, στην περίπτωση που το προηγούμενο τριήμερο δεν αυξήθηκε ο αριθμός των χρηστών που μπορεί να εξυπηρετήσει παράλληλα.
Την ίδια στιγμή, η επανέναρξη της υποβολής αιτήσεων έρχεται μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων σε πανελλαδική κλίμακα.
Αυτό σημαίνει πως οι ωφελούμενοι σε κάθε Περιφέρεια θα είναι περίπου διπλάσιοι από την αρχική πρόβλεψη, δίνοντας τη δυνατότητα σε ακόμη περισσότερα νοικοκυριά να αναβαθμίσουν ενεργειακά το ακίνητό τους.
Από το χρονικό διάστημα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η υποβολή αιτήσεων, λόγω της εξάντλησης των κονδυλίων, θα φανεί σε ποιον βαθμό ακόμη και με την αύξηση ο προϋπολογισμός είναι μικρός σε σχέση με το ενδιαφέρον που υπάρχει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης