Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την πορεία υλοποίησης του αγωγού IGB θα εξετάσουν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας

Την πορεία υλοποίησης του αγωγού IGB θα εξετάσουν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Βουλγαρίας
Η συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια
Διήμερο ταξίδι στη Σόφια θα πραγματοποιήσει στις 18 και 19 Απριλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης προκειμένου να συμμετάσχει στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου, ο κ. Σταθάκης θα έχει συνάντηση με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία Τεμενούσκα Πέτκοβα.
Κεντρικό θέμα των επαφών των δυο υπουργών αναμένεται να είναι η πορεία υλοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου IGB.
Στόχος και των δυο πλευρών είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 να αρχίσουν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού, ο οποίος προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2020 μαζί με τον TAP και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, «ανοίγοντας» το Νότιο Διάδρομο τροφοδοσίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με αέριο από διαφοροποιημένες πηγές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και συγκεκριμένα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον Owners’ Engineer και για την προμήθεια σωλήνων.
Μάλιστα για την προμήθεια των σωλήνων μήκους 185 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ έχουν εκδηλώσει κατ’ αρχήν ενδιαφέρον δέκα εταιρίες από Τουρκία, Ινδία, Ρωσία, Ελλάδα, Γερμανία και Βουλγαρία.
Το διαγωνισμό «τρέχει» η κοινοπραξία  ICGB στην οποία συμμετέχουν η βουλγαρική κρατική εταιρία χαρτοφυλακίου ενέργειας BEH που κατέχει το 50%  και η ΔΕΠΑ με την ιταλική Edison που κατέχουν από 25% η κάθε μια.

Έως πέντε εταιρίες στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού

Η κοινοπραξία θα επιλέξει μέχρι πέντε εταιρίες να υποβάλουν προσφορές για το διαγωνισμό εντός του Απριλίου και στοχεύει να έχει επιλέξει τον ανάδοχο έως το τέλος Ιουνίου.
Εξάλλου ο διαγωνισμός για την εργολαβία της κατασκευής (EPC - Engineering Procurement & Construction) πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα, ενώ παράλληλα οριστικοποιείται η χρηματοοικονομική διάρθρωσης του έργου και του ρυθμιστικού πλαισίου (εξαίρεση από την πρόσβαση τρίτων μερών).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ και η αρχική χωρητικότητα του αγωγού IGB θα είναι 3 δις. κ.μ. φυσικού αερίου.
Ο IGB θεωρείται το κλειδί για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και θα επιτρέψει την πρόσβαση στον Νότιο διάδρομο φυσικού αερίου μέσω του οποίου η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα πάρει φυσικό αέριο από την Κασπία.  
Ο αγωγός υποστηρίζεται σθεναρά από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, αλλά και την ΕΕ, καθώς θεωρείται έργο μείζονος σημασίας που συμβάλει στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών και των οδεύσεων της ΕΕ σε συνδυασμό και με το FSRU της Αλεξανδρούπολης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης