Επιχειρήσεις

Μ.Ρήγας: Προς 50 εκατ. ευρώ EBITDA η Energean Oil – Tα ΕΛΠΕ δεν παράγουν και δεν είναι ανταγωνιστής

Μ.Ρήγας: Προς 50 εκατ. ευρώ EBITDA η Energean Oil – Tα ΕΛΠΕ δεν παράγουν και δεν είναι ανταγωνιστής
Αισιοδοξία για τα κοιτάσματα Karish και Tanin του Ισραήλ.
Συζητήσεις για συνεργασίες με μεγάλα ονόματα της διεθνούς πετρελαικής αγοράς στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Σε κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 50 εκατ. ευρώ αναμένεται να κινηθεί την επόμενη χρονιά η Energean Oil & Gas, εφ’ όσον η μέση παραγωγή της από τον Πρίνο φθάσει στα 5.000 βαρέλια ημερησίως, έναντι 3.600 βαρελιών το 2016 και η τιμή του πετρελαίου παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα.
Παράλληλα η εταιρία προγραμματίζει επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. δολάρια, για τα επόμενα χρόνια, εκ των οποίων τα 200 εκατ. δολ. αφορούν στον ελλαδικό χώρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, είναι αισιόδοξος για την πορεία της εταιρίας ιδιαιτέρως μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των υπεράκτιων κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ, η δυναμικότητα των οποίων υπολογίζεται σε 2,4 εκατ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου. 
Πρόκειται για διαπιστωμένα κοιτάσματα τα οποία η Energean Oil αναλαμβάνει να αξιοποιήσει και να διαθέσει κατ΄ αποκλειστικότητα στην αγορά του Ισραήλ, παίρνοντας το ρίσκο να εξασφαλίσει τους πελάτες που θα τροφοδοτεί από το 2019 - 2020 και μετά, όταν σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Κοιτάσματος (Field Development Plan), θα έχει αρχίσει η παραγωγή. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία βρίσκεται ήδη σε επαφές για τη  διασφάλιση συμβολαίων πώλησης αερίου στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ισραήλ, η οποία ενισχύεται και από την απόφαση των τοπικών αρχών να αποσύρουν ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, που θα αντικατασταθούν με νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Η μέθοδος αξιοποίησης των κοιτασμάτων Karish και Tanin

Για την αξιοποίηση των δυο κοιτασμάτων η εταιρία προσανατολίζεται στην χρήση της τεχνολογίας FPSO (Floating, Production, Storage and Offloading) δηλαδή την εγκατάσταση πλωτής εξέδρας στα ανοιχτά του Ισραήλ, πάνω στην οποία θα γίνεται η επεξεργασία και ο διαχωρισμός του αερίου από το πετρέλαιο και το νερό. 
Το αέριο θα μεταφέρεται με αγωγό στην ξηρά και στο βιομηχανικό συγκρότημα Dor, ενώ το πετρέλαιο θα φορτώνεται σε καράβια για να διατεθεί στην αγορά. 
H συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων υπερβαίνει τα 1,2 δις. δολ. 
Όπως επισημαίνει ο κ. Ρήγας, η Energean συμφώνησε να αποκτήσει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα έναντι τιμήματος 148 εκατ. δολαρίων, όταν πρόσφατα η Roshneft συμφώνησε να αποκτήσει το 30% του κοιτάσματος Zohr της Αιγύπτου έναντι 1,58 δις. δολαρίων από την ΕΝΙ. 
Το 30% του αιγυπτιακού κοιτάσματος ισοδυναμεί με περίπου 9 τρις. κυβικά πόδια αερίου, κάτι που σημαίνει ότι η Energean για κοίτασμα που ισοδυναμεί περίπου με το 25% αυτού που αποκτά η Roshneft, καταβάλει τίμημα μικρότερο από το 10% εκείνου που συμφώνησε να πληρώσει η ρωσική εταιρεία. 

Ο Πρίνος 

Σε ότι αφορά τη δραστηριότητα της Energean στον Πρίνο σημειώνεται ότι μέσα σε έναν χρόνο ολοκλήρωσε με επιτυχία τέσσερις γεωτρήσεις, τριπλασιάζοντας την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, η οποία κινείται κοντά στις 5.000 βαρέλια. 
Προ ημερών, η εταιρία ξεκίνησε την 5η γεώτρηση (PA -38) του εν εξελίξει προγράμματος.
Οι γεωτρήσεις που ολοκληρώθηκαν και η ερμηνεία των στοιχείων που προέκυψαν από αυτές, οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Πρίνος διαθέτει περί τα 40 εκατ. βαρέλια αποθέματα (έναντι εκτίμησης για 30 εκατ. βαρέλια προ διετίας). 
Υπενθυμίζεται ότι το 2007, όταν η εταιρία ανέλαβε την εκμετάλλευση του Πρίνου, τα πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου ήταν μόλις 2 εκατ. βαρέλια. Έκτοτε έχουν επενδυθεί περί τα 350 εκατ. δολάρια, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ένδεκα γεωτρήσεις και έχουν δημιουργηθεί περίπου 200 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά η εταιρία απασχολεί περισσότερους από 460 εργαζόμενους. 

Το κοίτασμα Ε 

Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Έψιλον, το οποίο επίσης ανήκει στην παραχώρηση του Πρίνου και έως τώρα είχε πιστοποιηθεί με 15 εκατ. βαρέλια. Με βάση τα νέα δεδομένα, η Energean προχωρεί στον ανασχεδιασμό του Σχεδίου Ανάπτυξης Κοιτάσματος για το Έψιλον. 
Σημειώνεται ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001, η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) ύψους 400.00 ευρώ. 
Με βάση τη νομοθεσία τα royalties θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ, της ανεξάρτητης αρχής που διαχειρίζεται τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. 

Ο ρόλος της Third Point

Όπως είναι γνωστό η Third Point είναι βασικός μέτοχος της Energean έχοντας συνεισφέρει 100 εκατ. δολ. ίδια κεφάλαια και 200 εκατ. δάνειο.
Ο κ. Ρήγας εκτιμά ότι η πολιτική ανάληψης περιορισμένου ρίσκου σε ένα κοίτασμα είναι η ενδεικνυόμενη στρατηγική και σημειώνει ότι κατά την άποψη του τα Ελληνικά Πετρέλαια αναλαμβάνουν υπερβολικά ρίσκα όταν μιλούν για έρευνες  σε 5 περιοχές
Παράλληλα τονίζει πως δεν θεωρεί τα ΕΛΠΕ ανταγωνιστές, ακριβώς διότι δεν βγάζουν πετρέλαιο, όπως επίσης και ότι τα ρίσκα που αναλαμβάνουν είναι με κρατικά κεφάλαια.

Η δραστηριότητα στη Δυτική Ελλάδα 

Η Energean  βρίσκεται σε επαφές για συνεργασίες με τρίτες εταιρίες στις περιοχές, όπου έχει αναλάβει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονονθράκων στη Δυτική Ελλάδα. 
Ανάμεσα στις εταιρίες αυτές βρίσκονται και ορισμένα από τα πολύ μεγάλα ονόματα του κλάδου. 
Σημειώνεται ότι η Energean έχει ανακηρυχθεί ως Επιλεγείς Αιτών για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και αναμένει την υπογραφή και κύρωση της σύμβασης ώστε να ξεκινήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα.
Παράλληλα προετοιμάζει τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην παραχώρηση των Ιωαννίνων για την ερχόμενη άνοιξη. 
Εξάλλου πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για τη μετατροπή της άδειας έρευνας για το θαλάσσιο κοίτασμα του Κατακόλου σε έρευνα εκμετάλλευσης, 25ετούς διάρκειας, με προοπτική την πραγματοποίηση γεώτρησης εντός του 2018. 
Η Energean εκτιμά σε 35 με 40 εκατομμύρια βαρέλια την δυναμικότητα του κοιτάσματος, εκ των οποίων θεωρεί ως απολήψιμα τα 10 εκατ. περίπου, ενώ αναμένει την σχετική πιστοποίηση από ανεξάρτητο εκτιμητή. 
Παράλληλα, θα προχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2017 στην υποβολή του ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης Πεδίου (Field Development Plan) και της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.
Σημειώνεται τέλος ότι η εταιρία έχει συνάψει συμφωνία με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για την απόκτηση, δύο θαλάσσιων οικοπέδων, ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo της Αιγύπτου,  στο ξεκίνημα της χρονιάς. 

Αρχική δημοσίευση: 20/12/2016 01:56

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης