Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Longi σχεδιάζει αύξηση παραγωγής ηλεκτρολύτη το 2025 με βλέψεις στο πράσινο Η2

Η Longi σχεδιάζει αύξηση παραγωγής ηλεκτρολύτη το 2025 με βλέψεις στο πράσινο Η2

Στόχος τα 5-10 GW με επέκταση των πωλήσεών της πέρα από την Κίνα (hydrogeninsight)

Η Longi (Κινέζικη κατασκευάστρια εταιρεία) σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα ηλεκτρολύτη μεταξύ 5 και 10GW μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με στόχο την επέκταση των πωλήσεών της πέρα από την εγχώρια κινεζική αγορά, όπως αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος της εταιρείας σε εκδήλωση που διεξήχθη στις 25/4 στο Ντουμπάι.

«Έχουμε 2 εργοστάσια σήμερα (στο Wuxi και στο Xi'an) με συνολική χωρητικότητα 2,5 GW.

Αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα εργοστάσια, θα παρατηρήσετε ότι στην πραγματικότητα είναι κατασκευασμένα για να είναι πολύ μεγαλύτερα από 1 και 1,5GW, επομένως είναι έτοιμα να πάνε στα 5GW πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Hatem Azaiez, (Διευθυντής πωλήσεων της Longi για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική), κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στο συνέδριο Connecting Green Hydrogen MENA.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η εταιρεία στοχεύει ευρύτερα «μεταξύ 5 GW και 10 GW» παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολύτη μέχρι το τέλος του 2025.

Η εταιρεία έχει ήδη πουλήσει 20 MW αλκαλικών ηλεκτρόλυσης υπό πίεση στη Σαουδαραβική εταιρεία ανάπτυξης ACWA Power για ένα έργο στο Ουζμπεκιστάν.

 

Ο φόβος της φθηνής… Κίνας

Οι Δυτικοί κατασκευαστές ηλεκτρόλυσης φοβούνται εδώ και καιρό μια εισροή ηλεκτρόλυσης χαμηλού κόστους από την Κίνα, η οποία λέγεται ότι είναι έως και 5 φορές φθηνότερη από αυτές που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προκαλώντας εκκλήσεις για προστατευτικές πολιτικές στην ΕΕ για την αποτροπή επανεμφάνισης της καταστροφής του ευρωπαϊκού κλάδου παραγωγής ηλιακής ενέργειας που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 2010.

«Η στρατηγική μας είναι σίγουρα να έχουμε το 25% των παγκόσμιων εγκαταστάσεων που θα βρίσκονται εκτός Κίνας», είπε ο Azaiez, αν και δεν είναι σαφές εάν το 1/4 της μελλοντικής παραγωγικής ικανότητας ηλεκτρολύτη της εταιρείας θα κατασκευαστεί επίσης εκτός της χώρας ή αν αυτό το ποσοστό κυρίως σχετίζεται με τις ηλιακές δραστηριότητές της (είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ στον κόσμο).

 

Οι προσδοκίες της Longi στην αγορά

Η εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να φέρει στην αγορά θετικά αποτελέσματα.

Οι 3 άξονές της είναι εξής:

1ον) Η αποτελεσματικότητα

Η τρέχουσα σειρά αλκαλικών ηλεκτρόλυσης υπό πίεση της εταιρείας καταναλώνει 4,3 kWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά κανονικό κυβικό μέτρο υδρογόνου ή περίπου 47,8 kWh ανά κιλό.

Η Longi εκτιμά ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλεκτρολύτη στην αγορά σήμερα καταναλώνουν περίπου 4,6 κιλοβατώρες ανά κανονικό κυβικό μέτρο (51,2 kWh/kg) Η2.

Πέρυσι, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι η νέα της συσκευή ηλεκτρολύσεως (ALK Hi1 Plus) μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη περισσότερο και συγκεκριμένα στις 4,1 κιλοβατώρες ανά κανονικό κυβικό μέτρο (45,6 kWh/kg) H2.


2ον) Η Longi αναπτύσσει μεγαλύτερες συσκευές ηλεκτρόλυσης
με χωρητικότητα έως και 15 MW σε σύγκριση με το τυπικό προϊόν των 5 MW το οποίο η εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο ανά MW capex διότι οι κατασκευαστές θα πρέπει να εγκαταστήσουν λιγότερες μονάδες.

Η εταιρεία εκτιμά ότι ο διπλασιασμός της παραγωγικής ικανότητας για κάθε ηλεκτρόλυση 5 MW και συνεπώς η μείωση του αριθμού των εγκατεστημένων μονάδων στο μισό, θα εξοικονομούσε 20% σε κόστος εξοπλισμού και 30% σε δαπάνες πολιτικών έργων.

Τρίτον, όπως και άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων (Electric Hydrogen με έδρα τις ΗΠΑ), η Longi αρχίζει να πουλά μια προκατασκευασμένη, δομοστοιχειωτή μονάδα πράσινου υδρογόνου, στην περίπτωσή της υπάρχει ένα μοντέλο «4 προς 1» (4 συσκευές ηλεκτρόλυσης με σχετική ισορροπία εγκατάστασης) για περαιτέρω μείωση του κόστους.

Η Longi εκτιμά 30% χαμηλότερο capex και 20% λιγότερο χώρο που απαιτείται για το προκατασκευασμένο προϊόν, εκ των οποίων τα 16 έχουν ήδη εγκατασταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές πώς αυτές οι εξοικονομήσεις κόστους συνδυάζονται με άλλες εξοικονομήσεις από μεγαλύτερο μέγεθος ηλεκτρολύτη και μεγαλύτερη απόδοση.

 

Παροχές

Ο κατασκευαστής ηλεκτρόλυσης προσφέρει επίσης εσωτερική ψηφιακή μοντελοποίηση για το ισοπεδωμένο κόστος του υδρογόνου από διαφορετικές διαμορφώσεις ηλεκτρολύτη, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση μπαταριών.

Ωστόσο, ενώ ο κατασκευαστής ηλεκτρόλυσης ισχυρίζεται επίσης στα φύλλα προϊόντων του μια λειτουργική διάρκεια ζωής άνω των 200.000 ωρών ή σχεδόν 23 ετών, τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το εάν η απόδοση υποβαθμίζεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς και η αξιοπιστία του εξοπλισμού.

 

Προβλήματα λειτουργίας το 2023

Η Longi πέρυσι ήταν ένας από τους 3 κατασκευαστές ηλεκτρόλυσης, μαζί με τους Cockerill Jingli και Peric, που είχαν δει βλάβες εξοπλισμού στο εμβληματικό έργο Kuqa της Κίνας 260 MW.

Οι ηλεκτρολύτες και των 3 εταιρειών δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν με ασφάλεια στο διαφημιζόμενο ελάχιστο 30% της χωρητικότητας της πινακίδας, με τον ερευνητικό οίκο BloombergNEF να υποστηρίζει ότι το πραγματικό εύρος εργασίας θα μπορούσε να είναι πιο κοντά στο 50-100%.

Ωστόσο, ο Azaiez είπε ότι η Κίνα είναι επίσης μια από τις λίγες χώρες με δεκαετίες λειτουργίας ηλεκτρόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι τα δεδομένα του πραγματικού κόσμου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της υποβάθμισης, την οποία περιέγραψε ως «αναπάντεχα καλή για τα αλκαλικά».

«Προσπαθούμε επίσης να δώσουμε δέσμευση στους προγραμματιστές και να έχουμε επίσης δέρμα στο παιχνίδι μαζί τους, επειδή πιστεύουμε στους αριθμούς μας, που προέρχονται όχι μόνο από τη Longi αλλά και από την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε στην κινεζική αγορά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ενώ ο Azaiez σημείωσε ότι η Longi θα ήταν πρόθυμη να μοντελοποιήσει την υποβάθμιση της απόδοσης με την πάροδο του χρόνου, με βάση τις παραμέτρους του έργου, για τους πελάτες της, πρόσθεσε: «Δεν θα μπορέσετε ποτέ να δεσμευτείτε σε υδρογόνο για δέκα χρόνια παραγωγής ως OEM, δεν μπορεί συμβεί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης