Αναλύσεις

Ψευδαίσθηση ότι η πιστωτική γραμμή θα μειώσει το ελληνικό ρίσκο

Ψευδαίσθηση ότι η πιστωτική γραμμή θα μειώσει το ελληνικό ρίσκο

Εάν η Γερμανία δεν στηρίξει την Ελλάδα στο χρέος η Ελλάδα δεν θα καταφέρει για πολύ να είναι ανεξάρτητη…χωρίς κάποια στήριξη

Η Ιταλία και η Τουρκία αποτελούν πηγές μεγάλης αποσταθεροποίησης για την Ελλάδα που βρίσκεται κοντά στην έξοδο από τα μνημόνια στην…χειρότερη συγκυρία.
Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και οι συνεχείς παρεμβάσεις της τουρκικής τράπεζας έδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες των αναδυομένων αγορών στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Η κορύφωση της κρίσης στην Ιταλία χρήζει τεράστιας προσοχής.
Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, είναι μεγάλη οικονομία και παρά το αρχικό σοκ η πραγματικότητα είναι η εξής.
Εάν η Ευρώπη δεν εγκαταλείψει άμεσα την σκληρή στάση προς την Ιταλία αυτό που θα συμβεί δεν θα είναι τίποτε άλλο από την εκρηκτική άνοδο της Lega του εθνικιστικού κινήματος που ήδη δημοσκοπικά βρίσκεται στο 28% έναντι 30% του Κινήματος 5 Αστέρων.
Η δραματική κατακρήμνιση του χρηματιστηρίου του Μιλάνου και το κραχ στα ομόλογα της Ιταλίας με το 10ετές να φθάνει στο 3,38% από 1,96% πρόσφατα είναι απόρροια της επιθετικής ρητορικής της Ευρώπης.
Η Lega και το Κίνημα 5 Αστέρων δεν είναι κατά του ευρώ ή υπέρ του Italexit αντιθέτως παρουσίασαν ένα πολύ λογικό πρόγραμμα.
Όπως απέδειξαν με το πρόγραμμα τους στηρίζουν το ευρώ, οπότε η επιθετική ρητορικής της Ευρώπης μόνο ζημία προκαλεί.
Έτσι εξηγείται γιατί μετά τις άστοχες και ανεύθυνες δηλώσεις του Επιτρόπου Oettinger για τη δήλωση «οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν» οι ευρωπαίοι έσπευσαν να περάσουν το μήνυμα….ότι η λύση στην Ιταλία θα δοθεί από τους Ιταλούς όχι από τις Βρυξέλλες.
Η ένταση αυτή που έχει προκληθεί, οι νέες εκλογές που έρχονται ακόμη και τον Ιούλιο και ο μονόδρομος της παρουσίας στην κυβέρνηση της Lega μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη θα προκαλεί συστημικά σοκ στις αγορές.
Βέβαια Lega και Κίνημα 5 Αστέρων θα κάνουν προσπάθεια να σχηματίσουν - ξανά - κυβέρνηση αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο.
Η Ελλάδα από την σοβούσα κρίση έδειξε ότι παραμένει αδύναμη χώρα.
Το χρηματιστήριο κατέρρευσε στις 738 μονάδες.
Το 10ετές ομόλογο έφθασε έως το 5%...
Το 25ετές ομόλογο έφθασε έως το 5,50%....
Είναι ξεκάθαρο ότι οι τρέχουσες συνθήκες κλείνουν ερμητικά τις πόρτες των αγορών στην Ελλάδα.

Ποια είναι η λύση; - Λάθος η πιστωτική γραμμή, ισχυρή βοήθεια μια καθαρή λύση στο ελληνικό χρέος

Εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Ιταλία η Ελλάδα αποδεικνύεται αδύναμη.
Όμως και ενώ έχει αποκλειστεί από τις αγορές τι πρέπει να κάνει να προσφύγει γρήγορα σε μια πιστωτική γραμμή;
Αυτό θέλει η ΕΚΤ που υποστηρίζει ότι μόνο μια προληπτική πιστωτική γραμμή θα βοηθήσει την Ελλάδα.
Όμως αυτή η στρατηγική είναι λάθος και το λάθος αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων.
Η Ελλάδα εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης στην Ιταλία και ενώ βρίσκεται σε μνημόνιο, δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές είδε τις αποδόσεις των ομολόγων στο 5% με 5,5%.
Δηλαδή ενώ βρίσκεται σε μνημόνιο η Ελλάδα και προσεχώς θα πάρει 10 δισεκ. και το χρηματιστήριο κατέρρευσε και τα ομόλογα.
Άρα ούτε το μνημόνιο και πολύ περισσότερο ούτε μια προληπτική πιστωτική γραμμή με 10 ή 15 δισεκ. κεφάλαια θα διασφαλίσουν την ελληνική κεφαλαιαγορά και τα ομόλογα.
Η πιστωτική γραμμή θα αποδείξει ότι η Ελλάδα επίσημα είναι αδύναμη οικονομία και ανήμπορη να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
Το επιχείρημα που προβάλλεται – όσο και εάν φαίνεται αθώο δεν είναι – περί πιστωτικής γραμμής που η Ελλάδα θα την χρησιμοποιήσει προληπτικά και μόνο – εάν την χρειαστεί – είναι λάθος.
Η Ελλάδα σε αυτή την μεγάλη κρίση θα πρέπει να πάρει μια απόφαση έξοδος από το μνημόνιο χωρίς πιστωτική γραμμή που ούτε την σταθερότητα διασφαλίζει και ούτε την κεφαλαιακή βαρύτητα έχει να διασφαλίσει την Ελλάδα.

Τι χρειάζεται η Ελλάδα;

Η Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία χρειάζεται ένα συνδυασμό μεγάλου capital buffer – κεφαλαιακού αποθέματος – που θα στηριχθεί όμως στα repos και μια σοβαρή λύση στο χρέος.
Εάν η Ελλάδα διασφαλίσει ότι θα έχει 25 δισεκ. κεφαλαιακό απόθεμα και μια καθαρή λύση στο χρέος όχι π.χ. επιμήκυνση 3 ή 5 χρόνια αλλά 10 χρόνια και άλλες παρεμβάσεις τότε ναι η Ελλάδα θα έχει ισχυρές στηρίξεις.
Εάν η Γερμανία δεν στηρίξει την Ελλάδα στο χρέος η Ελλάδα δεν θα καταφέρει για πολύ να είναι ανεξάρτητη…χωρίς κάποια στήριξη.
Η προληπτική πιστωτική γραμμή θα επανέλθει εκ των πραγμάτων εάν η Ελλάδα δεν πάρει ουσιαστική λύση για το χρέος.
Η Γερμανία θα πρέπει να επιλέξει πιστωτική γραμμή δηλαδή πρόγραμμα που θα το περάσει από το κοινοβούλιο – 16 συνολικά κοινοβούλια θα εγκρίνουν – ή θα πρέπει να κάνει κάποιες γενναίες παραχωρήσεις στο χρέος.
Η διευθέτηση του χρέους είναι πολιτικά μια άνετη λύση για τους γερμανούς.
Ωστόσο με βάση σοβαρές ενδείξεις η Γερμανία στα τελευταία στοιχεία που έστειλε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό χρέος προτείνει 3 χρόνια επιμήκυνση, μετά τα 3 χρόνια ένα μηχανισμό τύπου Γαλλίας με ρήτρα ανάπτυξης, έλεγχο κάθε 5 χρόνια στην πορεία απόδοσης των μέτρων για το χρέος και αποχώρηση του ΔΝΤ καθώς έχει μετατοπιστεί...η στρατηγική της Γερμανίας.
Με βάση αυτές τις παραμέτρους ξεκάθαρα το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, οπότε αυτά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν θα βελτιώσουν την τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου στα ομόλογα. 
Η απόφαση μετά για ότι συμβεί θα είναι καθαρά πολιτική.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης