Αναλύσεις

Τσίπρας:Το χρέος είναι βιώσιμο - Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μία κανονική χώρα - Τα μνημόνια τελείωσαν

Τσίπρας:Το χρέος είναι βιώσιμο - Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μία κανονική χώρα - Τα μνημόνια τελείωσαν

 Σημαντική μέρα για όλους μας. Ανήκει πρωτίστως σ΄εκείνους που οχτώ χρόνια τώρα χτυπήθηκαν από την κρίση δήλωσε ο πρωθυπουργός

"Μετά τις χθεσινές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος η χώρα μας γυρίζει οριστικά σελίδα", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.
Τόνισε ότι η χώρα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.
"Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος", υπογράμμισε. "Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας", είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι "σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε.
Δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια".
"Φτάσαμε ως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων", είπε.Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στις συνθήκες βάσει των οποίων η χώρα θα μπορεί να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, πάντα, όμως, υπό την εποπτεία της ΕΕ.
«Φθάνουμε στο τέλος μιας εποχής που κάθε Ελληνίδα κάθε Ελληνας θέλει να ξεχάσει.
Φθάνουμε στο τέλος των μνημονίων και συνεχίζουμε.
Μπορούμε σήμερα όλοι μας, για μέρα, να επιτρέψουμε στον εαυτό μας, όχι απερίσκεπτο ενθουσιασμό, αλλά τουλάχιστον ένα χαμόγελο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι η χώρα περνά σε μια νέα περίοδο, όπου τη θέση της λιτότητας θα παίρνει κάθε μέρα και περισσότερο η κοινωνική δικαιοσύνη, της επιβολής η δημοκρατία, της αβεβαιότητας η σταθερότητα και η αξιοπιστία.
«Μετά από οχτώ ολόκληρα χρόνια καταφέραμε να επιλύσουμε το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
Ενός χρέους που δεν δημιουργήσαμε εμείς.
Ενός χρέους που κληρονομήσαμε από τις δυνάμεις του παλιού καθεστώτος», υπογράμμισε.
«Αναλάβαμε το δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον του μετασχηματισμού της χώρας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «σε αυτή την προσπάθεια συγκρουστήκαμε σφοδρά, συμβιβαστήκαμε επώδυνα, δουλέψαμε σκληρά αλλά δεν δειλιάσαμε.
Δεν διστάσαμε μπροστά στις δυσκολίες και τα εμπόδια».
«Φτάσαμε έως εδώ. Φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων», είπε.
«Η Ελλάδα γίνεται ξανά μια χώρα κανονική.
Ανακτά την πολιτική και οικονομική της κυριαρχία. Ξαναγράφεται στον παγκόσμιο χάρτη. Στηρίζεται ξανά στα πόδια της», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.
Υπογράμμισε πως «όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι έχουμε σκοπό να επιστρέψουμε στην Ελλάδα του χθες».
«Πλέον έχουμε αποκαταστήσει σε τέτοιο βαθμό την απόδοση της ελληνικής οικονομίας που έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε στοχευμένες ελαφρύνσεις», «να προχωρήσουμε σε μείωση φόρων το 2019 αλλά και σε υποστήριξη του κοινωνικού κράτους και της πρόνοιας», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Πλέον έχουμε τη δυνατότητα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, «να προχωρήσουμε το δρόμο της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».
«Με τη χθεσινή ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι, μια προληπτική γραμμή στήριξης.
«Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγούμε από τα μνημόνια με τις δικές μας δυνάμεις, άλλοι ζητούσαν πιστοληπτικές γραμμές και επί της ουσίας νέα μνημόνια μασκαρεμένα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.Δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν αρκετές διαφορές, αλλά «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ετερόκλητες δυνάμεις,  με μια έντιμη συμμαχία, που πολλές φορές πολεμήθηκε, λοιδωρήθηκε από τις δυνάμεις που δεν μπόρεσαν να αποδεχθούν ότι η χώρα δεν είναι ιδιοκτησία τους, η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες, πετύχαμε να φθάσουμε ως εδώ».
Στο τέλος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, βγάζοντας την κόκκινη γραβάτα, τόνισε ότι «εκπλήρωσα το στοίχημα, φόρεσα τη γραβάτα, αλλά όλα αυτά τα χρόνια τη μάχη εργασίας την έδινα χωρίς τη γραβάτα κι έτσι θα συνεχίσω να τη δίνω χωρίς αυτή.
Θα φοράμε πάλι τις γραβάτες όταν πετυχαίνουμε νίκες».
 

 

Νωρίτερα


Με κόκκινη γραβάτα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μετά την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.
Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία.
Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι ο πρωθυπουργός δεν φορούσε γραβάτα... «Δεν θα γλιτώσω να βάλω τη γραβάτα», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρει το ανάλογο πουκάμισο.
«Τα στοιχήματα πρέπει να εκπληρώνονται όταν κερδίζονται, αλλά πρέπει να βρω κατάλληλο πουκάμισο (για γραβάτα)», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατά την είσοδό του στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη ενημέρωση προς τον κ. Παυλόπουλο, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν φόρεσε γραβάτα κατά τη σημερινή συνάντησή τους.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του υπενθύμισε ότι ήταν ο M. Renci εκείνος που του χάρισε την πρώτη γραβάτα, με τον πρωθυπουργό να απαντά «μου έχουν χαρίσει αρκετές».
Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορούσε το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα αλλά και στις συνθήκες βάσει των οποίων η χώρα θα μπορεί να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα, πάντα, όμως, υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης