Αναλύσεις

"Επίθεση" Τσίπρα σε ΣΕΒ - Φοροελαφρύνσεις το 2019

 Η Ελλάδα είναι και πάλι παρούσα σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο, υποστήριξε ο πρωθυπουργός και ανέλυσε τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Αρκετά χαμηλών τόνων και στοχευμένη σε πολύ συγκεκριμένα θέματα ήταν η ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), στην οποία αναφέρθηκε στα οικονομικά επιτεύγματα της χώρας, αν και δεν παρέλειψε να «στιγματίσει» τόσο τη μέχρι σήμερα στάση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος όσο και της αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως ιστορικό το Eurogroup της 21ης Ιουνίου 2018, τονίζοντας ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτό έχει ανοίξει ένας «καθαρός διάδρομος» για την Ελλάδα, με δυνατότητα για τα επόμενα 15 έτη να μπορεί να αποπληρώνει με ευνοϊκούς όρους το χρέος της, κάτι το οποίο το καθιστά και βιώσιμο.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά τα τελευταία τρία χρόνια προκειμένου να βγάλει την οικονομία από την κρίση, μετά από μία πολύ δύσκολη περίοδο οκτώ ετών, προσθέτοντας, όμως, ότι αυτό ήταν μόνο το ένα σκέλος καθώς τώρα θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή ενός Ολιστικού Προγράμματος Ανάπτυξης, η οποία θα είναι δίκαιη εξ όλων των απόψεων.

Επιστροφή στις αγορές και φοροελαφρύνσεις

«Ανοίγει ο δρόμος για την ασφαλή επιστροφή της χώρας στον αυτοδύναμο δανεισμό από τις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, καθώς με τη συμφωνία αυτή, οι διεθνείς επενδυτές αναγνωρίζουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (…).
Μπορούμε συνεπώς πλέον, αγαπητές φίλες και φίλοι, να περάσουμε στην επόμενη φάση, να αλλάξουμε ατζέντα, και να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ζήτημα της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, στην περεταίρω μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και στα μέσα που θα χρειαστούν για τους σκοπούς αυτούς.
Όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώθηκαν οι συνθήκες για τη μετάβαση σε μια περίοδο σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας – η οποία αποτελεί σαφές αγκάθι τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις – υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις από το 2019 και μετά, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.
Όπως δήλωσε «για το φλέγον ζήτημα της φορολογίας που καταλαβαίνω πόσο σας απασχολεί, αφού αναφέρθηκε ειδικά και ο πρόεδρος, μπορώ σήμερα με σιγουριά να σας πω ότι υπάρχει, χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.
Αρχικά, 700 εκατ. ευρώ ήδη προβλέπονται για το 2019, αλλά και η μόνιμη αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, ειδικά όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Επίθεση σε ΣΕΒ

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως ενάντια στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι στις εκθέσεις του δεν «αποτυπώνει» τις αγωνίες των επιχειρηματιών αλλά και της κοινωνίας αλλά κάνει πολιτική, στηρίζοντας τις θέσεις της αντιπολίτευσης.
Όπως υπογράμμισε «δεν ισχύει το ίδιο πάντα για με την ηγεσία του ΣΕΒ.
Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς πολιτικά.
Και δεν έχουν καμία σχέση με τις αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεση του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι.
Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για τη περικοπή συντάξεων.
Σπεύδοντας τούτη τη φορά να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα.
Και επειδή είναι μια πρακτική που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, το έκανε θυμίζω και την περίοδο της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, θα συμβούλευα λοιπόν, την ηγεσία του ΣΕΒ, να πάψει να εκτίθεται.
Και να πάρει παράδειγμα από τη δική σας στάση, μια στάση ευθύνης που συνοδεύεται από μια διάθεση ουσιαστικής συμβολής στην ανάκαμψη της χώρας.
Και όχι μια στάση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια της ολιγαρχίας του πλούτου και μιας πολιτικοοικονομικής ελίτ, η οποία  όμως φέρει βαθιά την ευθύνη για τη χρεοκοπία, για τη βύθιση της οικονομίας στην ύφεση και της ελληνικής κοινωνίας στην απόγνωση».

Σχέσεις με ΠΓΔΜ και Τουρκία

Ευχαρίστησε, μάλιστα, τον ΣΒΒΕ, καθώς στο θέμα της ΠΓΔΜ «στάθηκε στην ουσία της συμφωνίας» και δεν προσπάθησε, όπως τουλάχιστον εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, να «παίξει πολιτικά παιχνίδια».
Εκτίμησε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ ανοίγει σειρά ευκαιριών για την επιχειρηματικότητα όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά ολόκληρης της Μακεδονίας.
«Μπορούμε να δούμε και τις ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, από την προώθηση της κοινά αποδεκτής λύσης με τους γείτονες μας στην ΠΓΔΜ.
Και θέλω να σας συγχαρώ για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε ο Σύνδεσμος σας και ο Πρόεδρος κ. Σαββάκης, αναφορικά με συμφωνία και των προοπτικών που αυτή ανοίγει».
Υπερασπίστηκε τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, σημειώνοντας ότι κατανοεί πλήρως τις όποιες αντιρρήσεις μπορούν να έχουν οι πολίτες αλλά και επιτιθέμενος για μία ακόμη φορά ενάντια στην αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει μικροπολιτικά οφέλη και προκειμένου να τα επιτύχει αρνείται την εθνική γραμμή για το «Μακεδονικό», η οποία συμφωνήθηκε πριν από 25 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, για την οποία είπε ότι η Ελλάδα επιθυμεί πάντα να έχει σχέσεις καλής γειτονίας, δήλωσε ότι η γειτονική χώρα διολισθαίνει πολύ συχνά σε μη δημοκρατική συμπεριφορά.
Από τα βέλη του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε – αν και δεν την κατονόμασε – η βουλευτής της ΝΔ και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επέλεξε να παραβρεθεί στη σημερινή (9/7) ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan.
«Σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους, αναίτια και χωρίς καμία κατηγορία, δύο Έλληνες στρατιωτικούς, είναι απαράδεκτο, ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου, χωρίς συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που αυτή έχει αποφασίσει να μην παραστεί.
Η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή.
Ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην Άγκυρα.
Η χώρα, θέλω να σας διαβεβαιώσω, έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι επαίτη.
Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα, δεν μένει αδρανής στη γεωπολιτική σκηνή», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης