Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Συνάντηση Τσίπρα και Erdogan - Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο

Συνάντηση Τσίπρα και Erdogan -  Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν και οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι διμερείς σχέσεις και η κατάσταση στο Αιγαίο

Ολοκληρώθηκε, σχεδόν μετά από μία ώρα,  κρίσιμη συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο T. Erdοgan στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, γεγονός που είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών τους προηγούμενους μήνες.
Μάλιστα μετά το ναυάγιο της άτυπης Συνόδου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στην Αυστρία, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο άνδρες να συζητήσουν δια ζώσης και το ζήτημα των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.

Η συνάντηση αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, γεγονός που είχε δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα μετά το ναυάγιο της άτυπης Συνόδου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό στην Αυστρία, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δύο άνδρες να συζητήσουν δια ζώσης και το ζήτημα των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν αναμφισβήτητα, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Αρκετοί από τους παριστάμενους στην αμερικανική μεγαλούπολη περιμένουν κάτι θετικό να προκύψει από τη συνάντηση των δύο ηγετών έτσι ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό για να υπάρξει επανεκκίνηση στο θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Κύπρο και γενικότερα για τα ενεργειακά.

Επίθεση Erdogan στις ΗΠΑ

Επίθεση στις ΗΠΑ από το βήμα του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή και να δεχθεί την αυθαίρετη ακύρωση εμπορικών συμφωνιών και στην επιβολή κυρώσεων.
«Κανείς από εμάς δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός στην αυθαίρετη ακύρωση των εμπορικών συμφωνιών και στη χρήση των οικονομικών κυρώσεων ως όπλων».
Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω της διεξαγωγής εποικοδομητικού διαλόγου επί ίσοις όροις», υπογράμμισε ο κ. Erdogan.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης