Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις επιφυλάξεις, παραμένουν οι οικονομίες σε ΗΠΑ και Βρετανία

Σε τροχιά ανάπτυξης, παρά τις επιφυλάξεις, παραμένουν οι οικονομίες σε ΗΠΑ και Βρετανία
Στις ΗΠΑ σε χαμηλό 43 ετών βρέθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων εργασίας -Η  Βρετανία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%
Σε τροχιά ανάπτυξης  δείχνουν να βρίσκονται δύο από τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας  σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν παρά τις ανησυχίες που προκάλεσαν την χρονιά που πέρασε  η εκλογή του Donald Trump και το Brexit.
Στις ΗΠΑ σε χαμηλό 43 ετών βρέθηκαν οι αιτήσεις επιδομάτων εργασίας καθώς εμφάνισαν περαιτέρω μείωση.
Ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ,  την προηγούμενη εβδομάδα που έληξε στις  31 Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 28.000 σε 235.000, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 43 ετών ενώ οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση κατά 3.000 σε 260.000.
Οι νέες αιτήσεις διατηρήθηκαν κάτω του ορίου των 300.000 για 96η συνεχόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από το 1970.
Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων μειώθηκε κατά 5.750, σε 256.750 αιτήσεις.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, τέλος, αυξήθηκε κατά 16.000 άτομα, στα 2,11 εκατ. άτομα.

Στην Βρετανία

Τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να εμφανίσει η Βρετανία το 2016 παρά την σκιά του Brexit και των ανησυχιών που προκαλεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Τα στοιχεία που δόθηκαν τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα  επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω την θετική πορεία της Βρετανικής οικονομίας καθώς για το σύνολο του 2016, η Βρετανία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2%.  Η αύξηση των νέων παραγγελιών  οδήγησε τον μεταποιητικό κλάδο της Βρετανίας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης ΡΜΙ της Markit ενισχύθηκε στις 56,1 μονάδες, έναντι 53,6 μονάδων τον Νοέμβριο ενώ οι  αναλυτές περίμεναν υποχώρηση στις 53,1 μονάδες.
Με τον ταχύτερο ρυθμό από τα μέσα του 2015 αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο κλάδος υπηρεσιών στη Βρετανία, καθώς ο σχετικός δείκτης της Markit ενισχύθηκε στις 56,2 μονάδες.
Η επίδοση του Δεκεμβρίου είναι μεγαλύτερη κατά 1 μονάδα έναντι της αντίστοιχης του Νοεμβρίου και αποτελεί την καλύτερη των τελευταίων 17 μηνών.
Τον Ιούλιο του 2016, αμέσως μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, ο δείκτης υπηρεσιών εμφάνισε σημαντική πτώση, η οποία ωστόσο, αποδείχθηκε βραχύβια.
Από το καλοκαίρι και μετέπειτα, ο δείκτης της Markit καταγράφει συνεχή βελτίωση, γεγονός το οποίο αναμένεται να παράσχει ώθηση στα στοιχεία του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο του 2016.
Σε υψηλό 12 ετών βρέθηκε η καταναλωτική πίστη το Νοέμβριο ενώ η αγορά στεγαστικών δανείων διατήρησε σταθερό momentum, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.
Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε πως εγκρίθηκαν 67.505 νέα στεγαστικά δάνεια, αριθμός μεγαλύτερος των 67.371 εγκρίσεων του Οκτωβρίου.
Τα καταναλωτικά  δάνεια  εκτοξεύτηκαν κατά 1,926 δισ. στερλίνες μόνο στη διάρκεια του Νοεμβρίου, οδηγώντας την ετήσια ανάπτυξη του δανεισμού σε 10,8%, ένα ποσοστό που η χώρα δεν είχε δει από τον Οκτώβριο του 2005.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψη πως η Βρετανία μάλλον είναι από τις χώρες με την πιο ραγδαία ανάπτυξη το περασμένο έτος, αλλά δεν δίνουν ενδείξεις για το πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στην αύξηση τιμών που αναμένεται για το 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης