Διεθνή

Mίλησαν Τσίπρας - Γκουτιέρες, προετοιμασμένος δηλώνει ο Αναστασιάδης

Mίλησαν Τσίπρας - Γκουτιέρες, προετοιμασμένος δηλώνει ο Αναστασιάδης
Μεγάλες διαφορές πρέπει να γεφυρωθούν για να συγκλίνουν οι δύο πλευρές
Τηλεφωνικές συνομιλίες με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είχαν για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αύριο Δευτέρα αρχίζουν στη Γενεύη οι επαφές ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους με κύριο αντικείμενο το εδαφικό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον κ. Γκουτέρες για «θέματα ουσίας» αλλά και «διαδικασίας», ενώ παράλληλα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας – δηλαδή κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
Τόνισε δε τη σταθερή προσήλωση της χώρας μας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις ελληνικές θέσεις, ενώ πριν την επαφή του με τον κ. Γκουτέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κύπριο πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης συνομίλησε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.
Αναχωρώντας από τη Λευκωσία για τη Γενεύη, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ένα ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα. «Πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι» στη Γενεύη, προσέθεσε.

Πάντως είναι ιδιαίτερα αμφίβολλο αν όχι απίθανο ο ίδιος ο Ερντογάν να πάει στην Γενεύη.
Δεύτερον είναι βέβαιον ότι η τούρκικη πλευρά θα ζητήσει παραμονή στρατού στο νησί.
Τρίτον είναι άγνωστο τι θα πράξει με το τμήμα των εδαφών που θα θελήσει να επιστρέψει.
Τέταρτον αναμένονται οι ιδιαίτερες δομές που θα ζητήσει για την τουρκοκυπριακή κρατική οντότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης