Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Πως η αναβάθμιση της Ρεβουθούσα ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα» της περιοχής

Πως η αναβάθμιση της Ρεβουθούσα ενισχύει τη θέση της Ελλάδας στην ενεργειακή «σκακιέρα» της περιοχής

Μεγάλο μέρος της παραγωγής αερίου του σταθμού θα μπορεί να προωθηθεί για εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων

Στην παραγωγή 7 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου ετησίως ανέρχεται πλέον η δυναμικότητα του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δεξαμενής και των έργων αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων και του σταθμού αεριοποίησης, που θα εγκαινιαστούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την προσεχή Πέμπτη 22 Νοεμβρίου.  
Σύμφωνα με τις μελέτες του ΔΕΣΦΑ, στο οποίο ανήκει ο Σταθμός, μετά την αναβάθμιση η δυναμικότητα του θα αυξηθεί στα 7 δις. κυβικά μέτρα το χρόνο.
Από την ποσότητα αυτή, τα 5 δις. κυβικά μέτρα μπορούν να προωθηθούν για εξαγωγές στις χώρες των Βαλκανίων με αξιοποίηση της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, στην οποία υπάρχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε 5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.
Έτσι η αναβάθμιση του Σταθμού της Ρεβυθούσας συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, σε συνδυασμό και με τα άλλα έργα που κατασκευάζονται ή βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας όπως οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, αλλά και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) στον οποίο σύντομα αναμένεται να συμμετάσχει και βουλγαρική BEH.

Ο ρόλος του «κάθετου διαδρόμου»

Οι εξαγωγικές προοπτικές αυξάνονται στο βαθμό που αναβαθμίζονται τα δίκτυα στην περιοχή και προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου.
Σχετικές διαβουλεύσεις είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης με επίκεντρο την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας και την επέκταση προς Ουγγαρία.
Σημειώνεται ότι η Ρεβυθούσα διαθέτει ήδη δύο δεξαμενές ΥΦΑ χωρητικότητας 130.000 κυβικών μέτρων και σύστημα αεριοποίησης που διοχετεύει το καύσιμο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.
Την Πέμπτη εγκαινιάζεται η τρίτη δεξαμενή, χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος αεριοποίησης, η δυναμικότητα του οποίου αυξάνεται σε 1.400 κυβικά την ώρα από 1.000 κυβικά σήμερα.
Επίσης, βελτιώθηκαν οι λιμενικές εγκαταστάσεις προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποδοχή πλοίων χωρητικότητας έως 260.000 κυβικών από 155.000 που είναι τώρα.
Κάτι που αυξάνει τον ανταγωνισμό αφού στο Σταθμό θα μπορούν να έχουν πρόσβαση περισσότεροι προμηθευτές με μεγαλύτερα πλοία.
Σημειώνεται ότι παράλληλα στη Ρεβυθούσα αναπτύσσεται μικρής κλίμακας σταθμός ανεφοδιασμού βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο για τον ανεφοδιασμό απομακρυσμένων καταναλωτών, βιομηχανιών, νησιών, πλοίων και βαρέων οχημάτων χερσαίων μεταφορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης