Επικαιρότητα

Σ. Φάμελλος: "Η κοινωνία δικαιούται αυτά που της στέρησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

Σ. Φάμελλος:
Οι πόροι από το τέλος λεπτής πλαστικής σακούλας θα επιστρέψουν 100% στην κοινωνία μέσα από τον ΕΟΑΝ και τους Δήμους και δεν επιτρέπεται να μπουν στον προϋπολογισμό του κράτους ή στα δημόσια έσοδα δήλωσε ο ΑΝ.ΥΠΕΝ
Ερωτηθείς για τις συνεχείς επιθέσεις της αντιπολίτευσης στα κοινωνικά μέτρα που προωθεί και θεσμοθετεί η κυβέρνηση, ο  Σωκράτης Φάμελλος απάντησε νωρίτερα Στο Κόκκινο 105.5 FM πως η κυβέρνηση είχε εξαρχής δεσμευτεί ότι βγαίνοντας η χώρα από τα μνημόνια θα υπάρξει απόδοση στην κοινωνία όλων αυτών που κερδίζει η ίδια  και της ανήκουν.  
"Δεσμευτήκαμε ότι  την προκοπή της κοινωνίας δεν θα την εκμεταλλεύονται διάφοροι "αεριτζήδες", "κουμπάροι", καναλάρχες ή φαρμακευτικές εταιρείες. Τα κοινωνικά μέτρα και η ενίσχυση όλων των κοινωνικών στρωμάτων ήταν δέσμευσή μας από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.
 Με τη μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση του κοινωνικού μερίσματος και των συντάξεων, ακόμη και με τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, οι πολίτες βλέπουν τι στερούνταν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Από τις χαμένες θέσεις εργασίας και την απο-ανάπτυξη περνάμε σε αύξηση της εργασίας, με καλύτερες συλλογικές συμβάσεις, κατάργηση του υποκατώτατου και αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά στέρησαν από την κοινωνία οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε.

Επίσης, σε ερώτηση για τα τελευταία φαινόμενα καταλήψεων σχολείων ακροδεξιάς λογικής σε σχέση με το Μακεδονικό, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι «η μάχη για την ενίσχυση της Δημοκρατίας και κατά του φασισμού, και στην πατρίδα μας και στην Ευρώπη, δεν σταμάτησε με τη λήξη του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, είναι καθημερινή. Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας. Αυτήν τη στιγμή γίνεται μια επίθεση από τις δυνάμεις της τυφλής βίας, της άγνοιας, του μίσους. Τροφοδοτούν τα παιδιά μας με αρνητικές επιρροές και ψέμματα. Πρέπει οι γονείς, εμείς όλοι, να μιλήσουμε στα παιδιά μας, να τους ξεκαθαρίσουμε και την αλήθεια για το Μακεδονικό, να στηρίξουμε τη διεκδίκησή τους για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς πόλεμο, με ειρήνη και Δημοκρατία".

Και πρόσθεσε: «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν ένα μάθημα σε όλους και ιδιαίτερα στη συντηρητική παράταξη, που "χαϊδεύει" αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία και τα τροφοδοτεί. Η συμφωνία των Πρεσπών αποκαθιστά την ελληνικότητα της Ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά και τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, ώστε να έχει εργασία και ειρήνη στα Βαλκάνια. Η μάχη ενάντια στον φασισμό δεν σταματά ποτέ, αλλά πρέπει να μιλάμε, να μην αφήνουμε επιχειρήματα στο "γκρίζο μέτωπο"».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος σε θέματα του χαρτοφυλακίου του, ενημέρωσε ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΑΝ η χρήση λεπτής πλαστικής σακούλας έχει μειωθεί από τις 300 πλαστικές σακούλες ανά άτομο ετησίως σε λίγο πάνω από 100, ενώ ο στόχος είναι η επιπλέον μείωση της χρήσης σε  κάτω από 75 σακούλες ανά άτομο. Με δεδομένο ότι οι πλαστικές σακούλες έχουν πλέον bar code, στο τέλος της χρονιάς θα υπάρξουν απολύτως ασφαλή δεδομένα. Επίσης, δήλωσε ότι όλα τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας θα αποδοθούν στους καταναλωτές, μέσω  ανταποδοτικών μέτρων, όπως είχε ανακοινωθεί εξαρχής από το ΥΠΕΝ. "Ποτέ ο σκοπός μας δεν ήταν να πάρουμε έστω και ένα λεπτό του ευρώ, αλλά να αποτρέψουμε από τη χρήση  της πλαστικής σακούλας", υπογράμμισε.  
 
Και συνέχισε λέγοντας: "Οι πόροι από το τέλος λεπτής πλαστικής σακούλας θα επιστρέψουν 100% στην κοινωνία μέσα από τον ΕΟΑΝ και τους Δήμους και δεν επιτρέπεται να μπουν στον προϋπολογισμό του κράτους ή στα δημόσια έσοδα. Ως γνωστόν, η ΑΑΔΕ εισπράττει αυτό το τέλος μαζί με τον ΦΠΑ και το αποδίδει σε ειδικό λογαριασμό στον ΕΟΑΝ. Το σύνολο του ποσού που έχει συλλεχθεί θα αποδοθεί πολύ γρήγορα στους πολίτες. Ήδη ετοιμάζουμε πιλοτικές δράσεις που θα περιλαμβάνουν δωρεάν παροχή πάνινης σακούλας πολλαπλών χρήσεων στους καταναλωτές, αλλά και από άλλα υλικά ακόμα και καροτσάκια για τα ψώνια κ.ά., επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών, η οποία είναι ένα μικρό κομμάτι του παζλ που πρέπει να λύσουμε στη διαχείριση απορριμμάτων".
 
Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι το 2019 είναι η χρονιά που στη χώρα μας θα είναι υποχρεωτική η διαλογή στην πηγή. «Θέλουμε τη νέα χρονιά να εφαρμόζεται πλήρης διαλογή στην πηγή και αυτό δεν είναι μόνο περιβαλλοντικός στόχος, αλλά και κοινωνική ανάγκη», τόνισε. Σχολίασε, δε, ότι ο Εθνικός Σχεδιασμός που υπάρχει από το 2015 δεν επιτρέπει σε κανέναν δικαιολογία για να καθυστερεί. Υπάρχει ήδη ο νόμος για την ανακύκλωση, η αλλαγή όλων των  επιχειρησιακών σχεδίων των συστημάτων ανακύκλωσης, ενώ θα υπάρχει υπερπροσφορά και κάδων και εξοπλισμού και συστημάτων για την ανακύκλωση όλων των ειδών σε κάθε Δήμο. "Επιδιώκουμε το 2019 ο πολίτης να μπορεί να βρει τον κάδο για τα οργανικά, δηλαδή τα τρόφιμα, και τα άλλα απορρίμματα κοντά στο σπίτι του. Προκειμένου να το επιτύχουμε θα υπάρξει μια σειρά κινήτρων και αντικινήτρων», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης