Επικαιρότητα

Ιταλία: Νέες πιέσεις από Κομισιόν, ζητά έλλειμμα 2% - «Όχι» από Salvini - Στηρίζουν τα πειθαρχικά μέτρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ

tags :
Ιταλία: Νέες πιέσεις από Κομισιόν, ζητά έλλειμμα 2% - «Όχι» από Salvini - Στηρίζουν τα πειθαρχικά μέτρα οι κυβερνήσεις της ΕΕ
Σε αδιέξοδο βρίσκονται, για μία ακόμη φορά, Ιταλία και Κομισιόν
Σε σήριαλ του οποίου το τέλος δύσκολα μπορεί να προβλέψει ακόμη και ο πιο έμπειρος αναλυτής εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2019.
Η κόντρα αυτή έχει όλα τα στοιχεία ενός… δράματος, καθώς η χαλάρωση που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες, με την ιταλική κυβέρνηση να εμφανίζεται πρόθυμη για ένα μικρό βήμα πίσω, εξανεμίζεται, με δεδομένο ότι κάθε φορά που η Ρώμη υποχωρεί ελαφρώς η Κομισιόν γίνεται όλο και πιο σκληρή.
Απόδειξη αυτής της στάσης το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Valdis Dombrovskis σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν θα δεχθεί μείωση του ελλείμματος στο 2,2% (από 2,4% που είναι στο προϋπολογισμό 2019) αλλά θέλει αυτό να προσγειωθεί στο…2% του ΑΕΠ.
Πρόκειται για μία μείωση που αρκετά δύσκολα –τουλάχιστον βάσει των μέχρι τώρα γνωστών δεδομένων- θα δεχθεί η ιταλική κυβέρνηση, καθώς, πέραν όλων των άλλων, θα δυσκολευθεί να «πουλήσει» αυτήν την υποχώρηση και στους πολίτες της χώρας.
Ταυτόχρονα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που θέλουν την Κομισιόν και φυσικά τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έτοιμα να εμφανιστούν εξαιρετικά επιθετικά έναντι της Ιταλίας.
Άλλωστε, το ενδεχόμενο σημαντικής μείωσης του στόχου του ελλείμματος για το 2019 απέκλεισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν η ιταλική κυβέρνηση συζητά το ενδεχόμενο μείωσης του στόχου για το έλλειμμα κατά περισσότερο από 0,2% ήταν κάθετα αντίθετος.
Στον αντίποδα, ο Luigi Di Μaio εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμβιβασμού, εκτιμώντας ότι οι διαφορές στα δεκαδικά ψηφία δεν θα αποτελέσουν ανυπέρβλητο εμπόδιο.
Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, ANSA, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Giovanni Tria, θα συναντηθεί σήμερα (29/11/2018) με τον Ευρωπαίο επίτροπο, Pierre Moscovici, στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στην Αργεντινή.
Την ίδια ώρα, το «Reuters» μεταδίδει, επικαλούμενο αξιωματούχο της ΕΕ, πως εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν σήμερα την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας για το υψηλό χρέος της.
Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, η Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε ότι μια διαδικασία πειθαρχικών μέτρων κατά της Ιταλίας, για λόγους που έχουν να κάνουν με το υψηλό της χρέος, είναι «δικαιολογημένη».

Politico: Οι κυρώσεις της Κομισιόν μπορεί να έρθουν νωρίτερα από το αναμενόμενο

Σύμφωνα με άρθρο του Politico, το οποίο επικαλείται υψηλά ιστάμενα στελέχη της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να ξεκινήσει επίσημα, ήδη από τις 19 Δεκεμβρίου, την πειθαρχική διαδικασία ενάντια στην Ιταλία.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, υποστήριξαν μιλώντας στο Politico, ότι υπάρχει σαφής διάθεση να ενισχυθούν οι πιέσεις ενάντια στην Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο της ΕΕ να ανοίξει την αποκαλούμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, καθώς υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται σε «σοβαρή μη συμμόρφωση» με τους κανόνες για τον προϋπολογισμό και το χρέος.
Το Συμβούλιο αναμένεται να επανέλθει με μια απάντηση τον Ιανουάριο του 2019.
Εάν υπάρξει, όντως, το «πράσινο φως» τότε η Επιτροπή θα μπορέσει να κινηθεί σχεδόν άμεσα.
Στο πλαίσιο αυτού του χρονοδιαγράμματος, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ θα ψηφίσουν για την πρόταση της Κομισιόν, στα τέλη Ιανουαρίου 2019, όταν υπάρχει νέα συνάντηση Eurogroup και Ecofin.
Αν το Ecofin εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και η Ρώμη δεν ανταποκριθεί τότε η Ιταλία θα μπορούσε τελικά να αντιμετωπίσει πρόστιμο έως 0,5% του ΑΕΠ - περίπου 9 δισ. ευρώ.

Επιμένει για συναίνεση ο Giuseppe Conte

Ο Ιταλός πρωθυπουργός παραμένει στο μπλοκ των πιο ήρεμων και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι μπορεί να υπάρξει λύση στη διαμάχη με την Κομισιόν.
Ο Giuseppe Conte σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να τονίσει ότι η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να υπαναχωρήσει έως ένα σημείο, ενώ και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Matteo Salvini και Luigi Di Maio, δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες ότι «δεν θα κολλήσουμε σε δεκαδικά».

Morgan Stanley: Στο 0,5% η ανάπτυξη για την Ιταλία του 2019

Όπως είναι φυσικό η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος χρηματοπιστωτικών ομίλων και οίκων αξιολόγησης.
Ο τελευταίος που ασχολήθηκε με τη Ρώμη ήταν η Morgan Stanley, η οποία, όμως, δεν ήταν καθόλου ταυτισμένη με την αισιοδοξία της ιταλικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη.
Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας θα φθάσει το 2019 μόλις το 0,5%, ενώ στον ιταλικό προϋπολογισμό για το ίδιο έτος η εκτίμηση τοποθετεί τον ρυθμό στο 1,5%!
«Περιμένουμε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας προς το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, τόσο των καταναλωτικών δαπανών όσο και των επιχειρηματικών επενδύσεων» αναφέρεται στην ανάλυση της Morgan Stanley.
«Εξάλλου, η δημοσιονομική ώθηση στην ανάπτυξη θα έχει πιθανώς κάποια ωφέλιμη επίδραση στην κατανάλωση, αλλά είναι απίθανο να είναι τόσο μεγάλη ώστε να οδηγήσει σε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι συνθήκες της αγοράς και η μείωση των εξαγωγών θα οδηγήσουν σε μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2019.
«Περαιτέρω σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και επιδείνωση του κλίματος είναι βασικοί κίνδυνοι» σχολιάζει η επενδυτική τράπεζα.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης