Η Αυστραλία χορήγησε 6 άδειες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Η Αυστραλία χορήγησε 6 άδειες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε φάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2030 (renews)

Η αυστραλιανή κυβέρνηση χορήγησε 6 άδειες σκοπιμότητας για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων στα ανοικτά των ακτών του Gippsland της Βικτώριας, ενώ αξιολογούνται άλλες 6.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα renews.biz, οι αιτήσεις για άδεια σκοπιμότητας αξιολογήθηκαν μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας βάσει κριτηρίων αξίας που περιγράφονται στον Αυστραλιανό νόμο για την υπεράκτια υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας και τους υποστηρικτικούς κανονισμούς.

 

Οι άδειες για τα έργα της Orsted

Η κυβέρνηση χορήγησε άδεια για το πρώτο έργο της Orsted και σκοπεύει να χορηγήσει άδεια για ένα δεύτερο, με την επιφύλαξη της διαβούλευσης με τα πρώτα έθνη.

Οι άδειες παρέχουν στην Orsted αποκλειστικότητα τοποθεσίας για την ανάπτυξη των 2 υπεράκτιων αιολικών περιοχών.

H δανέζικη εταιρεία ενέργειας εκτιμά ότι το σύμπλεγμα έχει τη δυνατότητα να παράγει συνολικά 4,8 GW ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι μακρινές τοποθεσίες του συγκεκριμένου έργου βρίσκονται 50-100 χιλιόμετρα από την ακτή του Gippsland της Βικτώριας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, βρίσκονται πέρα από την ορατή γραμμή του ματιού από την ακτή και επωφελούνται από εξαιρετικές συνθήκες ανέμου.

Αυτά τα επόμενα βήματα για τα έργα περιλαμβάνουν έρευνες τοποθεσιών, περιβαλλοντικές εκτιμήσεις και ανάπτυξη αλυσίδας εφοδιασμού.

Η Orsted θα προχωρήσει τώρα τα προγράμματα με σκοπό να υποβάλει προσφορά σε μελλοντικές δημοπρασίες που θα διοργανώσει η κυβέρνηση της Βικτώριας, υποστηρίζοντας τον στόχο της πολιτείας για υπεράκτια αιολική ενέργεια 9 GW έως το 2040.

«Με την επιφύλαξη αυτών των βημάτων και μιας τελικής επενδυτικής απόφασης, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν σε φάσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 2030, με στόχο τη μεγιστοποίηση των συνεργειών διπλής τοποθεσίας μέσω κοινών πόρων και οικονομιών κλίμακας», όπως γνωστοποίησε η Orsted.


Χρονοδιάγραμμα έργου

Η Mainstream Renewable Power, η Reventus Power, η AGL Energy και η DIRECT Infrastructure JV Gippsland Skies Offshore Wind έλαβαν άδεια σκοπιμότητας για ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο σταθερού πυθμένα 2,5 GW στην περιοχή Gippsland της Βικτώριας.

Με εξασφαλισμένη άδεια σκοπιμότητας, θα ξεκινήσει μια σειρά λεπτομερών μελετών και πολυετών υπεράκτιων και χερσαίων περιβαλλοντικών ερευνών, με την επιφύλαξη των διαδικασιών έγκρισης, παράλληλα με τη διαβούλευση με τους λαούς των Πρώτων Εθνών και τους ενδιαφερόμενους της κοινότητας, είπε η Mainstream.

Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2032, συμβάλλοντας σημαντικά στους υπεράκτιους αιολικούς στόχους της κυβέρνησης της Βικτώριας τουλάχιστον 2 GW έως το 2032 και 4 GW έως το 2035.

 

Άδεια για το έργο της Southerly Ten

Εν τω μεταξύ η Southerly Ten, μια εξειδικευμένη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών που αποκαλύφθηκε από την Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), έχει εξασφαλίσει άδεια για το έργο Star of the South των 2,2 GW σε μια περιοχή 586 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται τουλάχιστον 10 χιλιόμετρα από την ακτή Gippsland, μεταξύ του Port Albert και της Παραλία Woodside.

Πρόκειται για το έργο Kut-Wut Brataualung 2,2 GW σε μια περιοχή 689 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται 45 χιλιόμετρα από το νοτιότερο άκρο του Wilsons Promontory, είναι επίσης διαθέσιμο για άδεια, υπόκειται σε διαβούλευση με τα πρώτα έθνη.

Εγκρίθηκε έργο της Iberdrola

Επίσης, λαμβάνει προκαταρκτική έγκριση η τοποθεσία Aurora Green της Iberdrola στα ανοικτά των ακτών του Gippsland της Βικτώριας, με την επιφύλαξη των διαβουλεύσεων με τα πρώτα έθνη.

Σύμφωνα με την Iberdrola, η υπεράκτια αιολική τοποθεσία Aurora Green βρίσκεται υπό ανάλυση για σχεδόν 3 χρόνια και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 3 GW υπεράκτιας χωρητικότητας, με όλες τις ανεμογεννήτριες να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων από την ακτογραμμή Gippsland.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης