Τελευταία Νέα

Συμβιβαστική λύση για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος προωθεί η κυβέρνηση – Διατήρηση εκπτώσεων, αύξηση 10% στις τιμές

Συμβιβαστική λύση για τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος προωθεί η κυβέρνηση – Διατήρηση εκπτώσεων, αύξηση 10% στις τιμές

Μελέτη της PWC αποκαλύπτει πως η ανταγωνιστική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για την ελληνικής βιομηχανίας ανέρχεται στα 60 ευρώ/MWh, τη στιγμή που στη Γερμανία είναι μόλις 31,3 ευρώ
 

Ως καταλύτης εξελίξεων για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας των ενεργοβόρων βιομηχανιών που τροφοδοτούνται στην υψηλή τάση, αναμένεται να λειτουργήσει η προχθεσινή (4/12) ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ και του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
Κεντρικό θέμα της σύσκεψης ήταν ο χειρισμός των υποθέσεων Χαλυβουργική και ΛΑΡΚΟ, αλλά πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, βεβαιώνουν ότι συζητήθηκαν όλα τα επίμαχα θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και βεβαίως τα βιομηχανικά τιμολόγια.  
Άλλωστε, μετά από αυτή τη σύσκεψη πύκνωσαν οι επαφές μεταξύ των εμπλεκομένων, με στόχο όπως φαίνεται να λυθεί το ζήτημα στην γενική συνέλευση της ΔΕΗ που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Δεκεμβρίου.
Είναι γνωστό ότι η υπόθεση των βιομηχανικών τιμολογίων βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο εδώ και αρκετούς μήνες με τη ΔΕΗ να έχει καταργήσει τις εκπτώσεις από τον περασμένο Μάρτιο και για τις συμβάσεις του 2019 να ζητεί αναθεώρηση των τιμολογίων με αύξηση 10%. 
Η πρόταση αυτή της ΔΕΗ οδηγεί σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία κατά 40% και απορρίφθηκε κατηγορηματικά.
Στο ζήτημα παρενέβη ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, η οποία ωστόσο έπεσε στο κενό.
Έτσι το θέμα έφθασε στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η λύση να δοθεί εντός του επομένου δεκαπενθημέρου πριν από την εορταστική περίοδο, με τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ, δηλαδή το δημόσιο, να εισηγείται στη γενική συνέλευση των μετόχων τη διατήρηση του συνόλου των υφιστάμενων εκπτώσεων.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της άσκησης βιομηχανικής πολιτικής στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή, ενώ δεν παρεμβαίνει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ.
Κυβερνητικές πηγές σημείωναν στο World Energy News ότι η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ είναι ζήτημα που αποφασίζει η διοίκησή της, προσθέτοντας πάντως ότι μια αύξηση της τάξης του 8 - 10% είναι μάλλον λογική.
Πάντως και αυτή η πρόταση, που όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το World Energy News, έχει διατυπωθεί στην άλλη πλευρά, δεν φαίνεται επί του παρόντος να γίνεται αποδεκτή και η υπόθεση παραμένει σε αδιέξοδο.   

Διπλάσιο το ενεργειακό κόστος

Ένα από τα σημαντικότερα επιχειρήματα που επικαλείται η πλευρά της βιομηχανίας είναι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας των ανταγωνιστών της στην Ευρώπη.
Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη της PWC για λογαριασμό του Βέλγου Ρυθμιστή, η ανταγωνιστική τιμή στη Γερμανία για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας ανέρχεται σε 31,3 ευρώ/ MWh, ενώ στη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, είναι 38 ευρώ/ MWh.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα η ανταγωνιστική τιμή για τη βιομηχανία φθάνει τα 60 ευρώ/MWh, αφού εντός του 2018 επιβαρύνθηκε εκτός των άλλων και με  13,44 ευρώ/ΜWh (αύξηση 20%) λόγω της ρήτρας ρύπων που περιλαμβάνεται στα τιμολόγια.
Αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο πριν ακόμη αυξηθούν οι τιμές των ρύπων η ΥΤ για μέγεθος >200GWH (αυτό το προφίλ έχουν επιχειρήσεις όπως η ELBAL, ο Τιτάνας και η ΑΓΕΤ) πλήρωνε 52-53 ευρώ/ΜWh.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως επισημαίνουν κύκλοι της βιομηχανίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων ή για ύπαρξη βιομηχανικής πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη μελέτη της PWC η συνολική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία έντασης ενέργειας  της Γερμανίας διαμορφώνεται ως εξής: 31,3 (ανταγωνιστική τιμή) + 2 (δίκτυο) + 3,2 (τέλη) =  38,7ευρώ/MWh.
Αντιστοίχως στη Γαλλία η τιμή διαμορφώνεται ως εξής: 38,2 (ανταγωνιστική τιμή) + 0,8 (minimum δικτύου) ή +3,9 (maximum δικτύου)  +1,1 (τέλη) = από 40,1 ευρώ/Μwh έως 43,2 ευρώ/Μwh.
Σε ότι αφορά δε τις πολύ μεγάλες βιομηχανίες όπως η ΛΑΡΚΟ και το Αλουμίνιον, η τιμή τόσο στη Γαλλία όσο και στη Γερμανία διαμορφώνεται ως εξής  31,5+1,5+3,1=36,1 

Χωρίς στήριξη η εγχώρια βιομηχανία

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας υπάρχει μεγάλη πολυπλοκότητα στην τιμολόγηση λόγω των κυβερνητικών παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους ενέργειας για ορισμένες κατηγορίες μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών.
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν το κόστος δικτύου, τους φόρους, τις εισφορές και ειδικούς μηχανισμούς στήριξης.
Και στο σημείο αυτό βεβαίως ανακύπτει για μια ακόμη φορά το ερώτημα: Ποια είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής;
Αντί στήριξης στην Ελλάδα, οι βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης επιβαρύνονται και με 4,14 ευρώ/MWH για ΥΚΩ με πλαφόν τις 800.000 ευρώ μόνο για τους πολύ μεγάλους καταναλωτές.
Τέλος ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη είναι ότι οι τιμές μειώθηκαν στην Ευρώπη το 2018 ενώ η Γερμανία εξακολουθεί να προσφέρει το χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τα προφίλ των ενεργοβόρων καταναλωτών. 
Την ίδια ώρα όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20% λόγω CO2, ενώ η ΔΕΗ κατάργησε τις εκπτώσεις από τον Μάρτιο μονομερώς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης