Τελευταία Νέα

Στα υβριδικά και τα φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW επεκτείνεται η εφαρμογή ανταποδοτικού τέλους – Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Στα υβριδικά και τα φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW επεκτείνεται η εφαρμογή ανταποδοτικού τέλους – Τι προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Το ανταποδοτικό τέλος θα αντιστοιχεί στο 3% του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ

Την επέκταση του ανταποδοτικού τέλους στις υβριδικές μονάδες ΑΠΕ και τα φωτοβολταϊκά ισχύος άνω των 20 MW, «φέρνει» το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή και θα συζητηθεί σήμερα (17/12) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Η εν λόγω ρύθμιση εντάσσει και τις υβριδικές μονάδες στα υπόλοιπα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ήδη καταβάλλουν το εν λόγω τέλος, δηλαδή τις αιολικές μονάδες, τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και τις μονάδες βιομάζας -  βιοαερίου.
Μάλιστα, για τον υπολογισμό του στην περίπτωση των υβριδικών σταθμών, θα λαμβάνεται υπόψη η ενέργεια που εγχέεται στο δίκτυο είτε απευθείας από τα συστήματα ΑΠΕ των σταθμών, είτε από τα συστήματά τους για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ αίρει την απαλλαγή των μεγάλων φωτοβολταϊκών από το τέλος, ώστε να εξομοιώσει τα οικονομικά δεδομένα λειτουργίας τους με αυτών των αιολικών σταθμών, με τους οποίους θα διαγωνιστούν σε κοινή ανταγωνιστική διαδικασία για την κατακύρωση τιμών αναφοράς.
Υπενθυμίζεται πως στις κοινές δημοπρασίες, θα μπορούν να λάβουν μέρος αιολικοί σταθμοί ισχύος άνω των 50 MW, φωτοβολταϊκά άνω των 20 MW, καθώς και έργα με κοινό σημείο σύνδεσης.
Επομένως, με δεδομένο πως οι αιολικοί σταθμοί υποχρεώνονται στην καταβολή του τέλους, τυχόν συνέχιση της απαλλαγής των «μεγάλων» φωτοβολταϊκών θα δημιουργούσε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

Έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος

Το ανταποδοτικό τέλος αντιστοιχεί στο 3% του τζίρου των μονάδων ΑΠΕ, ενώ από το ποσό αυτό το 1% (γνωστό και ως οικιακό ανταποδοτικό τέλος) προορίζεται για τους κατοίκους όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι μονάδες, το οποίο τους αποδίδεται μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Το υπόλοιπο 1,7% αποδίδεται στους Δήμους και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.
Πάντως, το σχέδιο νόμου ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές του τρόπου κατανομής των ποσών που παρακρατούνται από τα έργα ανανεώσιμων πηγών.
Κατ’ αρχάς αυξάνει το ύψος το οποίο μπορεί να αγγίξει το οικιακό ανταποδοτικό τέλος, φτάνοντας πλέον έως και το 1/3 των παρακρατηθέντων  εσόδων, από 1% που ίσχυε έως τώρα.
Επίσης, θεσπίζει πως ένα ποσοστό αυτών των ποσών μπορεί να διατεθεί σε φορέα εποπτευόμενο από το ΥΠΕΝ, ο οποίος θα χρηματοδοτήσει δράσεις και έργα για την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο), για την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το ποσοστό και οι φορείς θα καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τέλος, το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση Επιτροπής Επιμερισμού του ανταποδοτικού τέλους, καθώς και Επιτροπής Εξέτασης Ενστάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης