Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Ρουμανία: Εγκρίθηκε η απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 15 Φεβρουαρίου

Ρουμανία: Εγκρίθηκε η απαγόρευση εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας έως τις 15 Φεβρουαρίου
Ο υπουργός Ενέργειας Toma Petcu δηλώνει πάντως, ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν σημαίνει άμεση εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης
Η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας της χώρας, που επιτρέπει την απαγόρευση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια καταστάσεων κρίσης από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.
Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Ενέργειας Toma Petcu παρουσίασε μια ανάλυση σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ενέργειας κατά τις 6 ημέρες δριμύ χειμώνα που προηγήθηκε, με ιστορικά υψηλά όσον αφορά την κατανάλωση του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Από την πλευρά της η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Transelectrica προειδοποιεί με επιστολή της που κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, το υπουργείο Οικονομίας και την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για επικείμενη κρίση στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ενέργειας λόγω της πρόγνωσης του καιρού, σύμφωνα με την οποία αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.
Όπως αναφέρει, ενόψει του σφοδρού ψύχους που αναμένεται από τις 17 έως τις 20 Ιανουαρίου, υπάρχει κίνδυνος ελλείμματος ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του χαμηλού επιπέδου του Δούναβη, όπου η ροή φθάνει τουλάχιστον τα 1.800 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο και η πτώση των αποθεμάτων νερού στα μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα μετά από τη χρήση του νερού για την αντιστάθμιση του συστήματος.
Ένας άλλος παράγοντας είναι το έλλειμμα της ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, με δεδομένο το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που επικράτησε από τις 6 Ιανουαρίου.
Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρουμανία έχει ξεπεράσει τα 70 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά ημέρα και τα 9.500 MW ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής.
Η ισχύς των αιολικών πάρκων είναι μειωμένη, ενώ και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα των ενεργειακών συγκροτημάτων Oltenia και Hunedoara αντιμετωπίζει δυσχέρειες λόγω των δυσκολιών μεταφοράς.
Ο υπουργός Ενέργειας Toma Petcu δηλώνει πάντως, ότι η απόφαση της κυβέρνησης δεν σημαίνει άμεση εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης, αλλά είναι ένα «σχέδιο Β» το οποίο θα εξεταστεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης