Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο στόχαστρο της ΕΕ η κυριαρχία του δολαρίου στο εμπόριο ενέργειας

Στο στόχαστρο της ΕΕ η κυριαρχία του δολαρίου στο εμπόριο ενέργειας
Δημιουργία ομάδας με εκπροσώπους της βιομηχανίας για την προώθηση του ευρώ στην αγορά πετρελαίου και commodities
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγκάλεσε μια ευρεία ομάδα με εκπροσώπους της βιομηχανίας για να εργαστεί για την προώθηση του ευρώ και την καταπολέμηση του μονοπωλίου του  αμερικανικού δολαρίου στην εμπορία πετρελαίου και commodities, αντικατοπτρίζοντας ευρύτερες εντάσεις με την Ουάσινγκτον σχετικά με το εμπόριο και τις κυρώσεις .
Σύμφωνα με το Reuters η ομάδα, στην οποία συμμετέχουν στελέχη από ευρωπαϊκές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η OMV και η Eni, καθώς και εταιρείες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας όπως η Fluxys και η Engie, θα συναντηθούν κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη 14/2/2019.
Το workshop αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της ΕΕ να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου, ενώ αξιωματούχος της ΕΕ υποστηρίζει ότι μια τέτοια μεταστροφή πρέπει να είναι υπό την καθοδήγηση της αγοράς.
Οι συμμετέχοντες καλούνται να βρουν "εμπόδια στις εναλλακτικές λύσεις (που ξεκίνησαν από την αγορά) για τη χρήση του δολαρίου μέσω της ευρύτερης χρήσης του ευρώ, παρά τα οφέλη μιας τέτοιας αλλαγής", ανέφερε η Επιτροπή σε υλικό που προετοιμάστηκε για τη συνάντηση.
Η συνάντηση, που αποτελεί μέρος μιας διαδικασίας διαβούλευσης μέχρι τα μέσα του 2019, αναμένεται να συμβάλει στα σχέδια της ΕΕ για την προώθηση του ευρώ στην εμπορία ενέργειας.
"Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στον κόσμο με ετήσια εισαγωγή ενέργειας κατά μέσο όρο 300 δις ευρώ την τελευταία πενταετία. Περίπου το 85%αυτού του ποσού καταβάλλεται σε δολάρια ΗΠΑ ", σύμφωνα με τα υλικά της συνάντησης.
Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί και εισαγωγείς βασικών προϊόντων, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν επίσης επιδιώξει να αυξήσουν τον ρόλο των άλλων νομισμάτων στις συναλλαγές commodities.
"Η Ουάσινγκτον δεν συμπαθεί καρτέλ όπως ο ΟΠΕΚ", δήλωσε ένας συμμετέχων   στην προετοιμασία της συνάντησης, αναφερόμενος στον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου που κυριάρχησε στη Μέση Ανατολή.
"Αλλά πώς μπορείτε να έχετε μια αγορά που κυριαρχείται από ένα νόμισμα - το δολάριο."
Ορισμένοι παράγοντες της βιομηχανίας είναι σκεπτικοί, ωστόσο, και δεν συμμετέχουν στη συνάντηση  καθώς όπως λένε η δημιουργία χώρου για το ευρώ στις διεθνείς πληρωμές είναι μια πολύ μακροπρόθεσμη διαδικασία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης