Επικαιρότητα

Κ. Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε τον νόμο Κατρούγκαλου - Ασφαλιστικό τριών πυλώνων

Κ. Μητσοτάκης: Θα καταργήσουμε τον νόμο Κατρούγκαλου - Ασφαλιστικό τριών πυλώνων
Μεικτό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα παρουσίασε ο  πρόεδρος της ΝΔ
Την θέση ότι μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δυστυχώς σήμερα βασίζονται σε μέτρα λιτότητας διατύπωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με θέμα: «1907-2019: Στο μέλλον με ασφάλεια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για μείωση των πλεονασμάτων το 2020 στο 2%.
«Η κυβέρνηση το θεωρούσε ανέφικτο και ουτοπικό σαν να βγει ραντεβού με την Σκάρλετ Γιόχανσον.
Ωστόσο η μείωση στο 2% είναι εφικτή αρκεί να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
Εμείς προτείνουμε στους εταίρους μία καλύτερη συμφωνία.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε μεγάλες αλλαγές που όσο θα τηρούνται θα μειώνονται τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Είναι μία συμφωνία επί τη βάση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων.
Μόνο η ανάπτυξη μπορεί να φέρει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα ενώ τώρα προκύπτουν από την λιτότητα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι πρώτες εμπροσθοβαρείς μειώσεις φόρων θα έλθουν από τον πρώτο μήνα της επόμενης κυβέρνησης, ενώ οι επόμενες όπως και οι εισφορές θα εκτυλιχθουν στη διάρκεια της τετραετίας.
Σημείωσε ότι οι μειώσεις θα χρηματοδοτηθούν και από την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Αποτελεί βασική στρατηγική προτεραιότητα για τη ΝΔ, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση αντάλλαξε την παραμονή της στην εξουσία με την λιτότητα για δεκαετίες.
Εμείς διαφωνήσαμε με τα υψηλά πλεονάσματα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε με σαφήνεια στην πολιτική στόχευση και στρατηγική του τόσο στο δρόμο προς τις εκλογές όσο και μετά από αυτές, εφόσον η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Το τρίπτυχό μας είναι σαφές:
Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, όχι του κόμματος» υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα.
Στην πρόταση αυτή γίνεται λόγος για ένα μεικτό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, στο οποίο θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας, με τον κ.Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει πρωταγωνιστικό το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης.
Ο κ.Μητσοτάκης παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κίνητρα ώστε να καταστεί πιο ελκυστική η επιλογή συμπληρωματικών προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης αλλά και να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και αναλογικότητα με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, το σύστημα αυτό εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη.
Μάλιστα έκανε λόγο για ένα μεταβατικό διάστημα, έως ότου δημιουργηθούν αποθεματικά τα οποια τα ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες θα μπορούν να επενδύσουν.
«Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα εξαντλεί πια τα όρια του.
Εξακολουθούμε νά έχουμε ένα σύστημα άδικο που πριμοδοτεί συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ αφήνει εκτεθειμένες άλλες.
Και ένα σύστημα αμφίβολο αν είναι βιώσιμο, καθώς δεν επιτρέπει σε πολίτες να διαμορφώσουν οι ίδιοι τον ασφαλιστικό τους ορίζοντα, δεν παρακολουθεί τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας τη πρόθεση του να καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου.
Επιπλέον, υποστήριξε πως η πρόταση του αποβλέπει σε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα όπου θα τηρείται η αρχή της καθολικότητας και που θα υπηρετεί την αρχή της ανταποδοτικότητας και παρουσίασε τις τρεις πυλώνες:
«Ο πρώτος πυλώνας, θα είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος.
Θα παρέχεται εθνική σύνταξη με βάση τις αντοχές της οικονομίας και θα υπάρχει μία ανταποδοτική σύνταξη που πρέπει να συνδέεται πιο αναλογικά από ότι σήμερα με τις εισφορές.
Δεν μπορεί να αισθάνεται κάποιος ότι τα πρόσθετα δέκα χρόνια που θα δουλέψει δεν έχουν αντίκτυπο στη σύνταξη, ειναι άδικο αυτό.
Ασφάλεια για όλους και δικαιοσύνη για όλους.
Στον δεύτερο πυλώνα, είναι που η πρόταση της ΝΔ έχει μεγάλες διαφορές με την πολιτική της κυβέρνησης.
Προφανώς πρέπει να είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με νέους ασφαλισμένους πρέπει να είναι και κεφαλαιοποιητικός, να παρέχεται από δημόσιο φορέα αλλά και από πιστοποιημένους ιδιωτικούς παρόχους, πάντα με ίδιο ύψος εισφορών για όλους και υπό την εποπτεία της ΤτΕ» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, αναφέροντας πως με αυτόν τον τρόπο δίνεται ευελιξία.
Όπως είπε, ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός και προφανώς κεφαλαιοποιητικός και ιδιωτικός και στόχος είναι να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το τέλος εργασιακού βίου του πολίτη, ο οποίος θα καθορίζει το ύψος των εισφορών που θα είναι αφορολόγητες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Μητσοτάκης και στον μικρό αριθμό των ασφαλισμένων κατοικιών απέναντι στον κίνδυνο φυσικών καταστροφών.
«Μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών.
Πρέπει να εξετάσουμε πώς κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φτηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού.
Είναι αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην έχουμε στη διάθεσή μας ένα τέτοιο εργαλείο» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης