Επικαιρότητα

Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων κυβέρνηση-θεσμών για τις 120 δόσεις στα Ταμεία

tags :
Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων κυβέρνηση-θεσμών για τις 120 δόσεις στα Ταμεία
Η ρύθμιση εξετάζεται να είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού
Δύο διαφορετικές ρυθμίσεις-που μπορεί να γίνουν και μία- υπό τον όρο της μονομερούς νομοθέτησης σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, αναμένοντας τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και την εκταμίευση του 1 δις ευρώ στο επόμενο Εurogroup.
Σε περίπτωση συμφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα προχωρήσει σε κατάθεση της ρύθμισης για τα χρέη των αυτοαπασχολουμένων (γιατρών, δικηγόρων, αγροτών) προς τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, που ανέρχονται στα 14 δις ευρώ και θα παραπέμψει στον μέλλον αντίστοιχη ρύθμιση για τα χρέη των εργοδοτών και των επιχειρήσεων που αποτελούν και τη μερίδα του λέοντος (περί τα 20 δις).
Στο σενάριο αυτό δείχνουν να συμφωνούν και οι θεσμοί, καθώς το επιχείρημα που προβλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας, αφορά τον επανακαθορισμό των οφειλών για το διάστημα Αυγούστου 2016 μέχρι τέλος του 2018 με τις νέες μειωμένες εισφορές που έχουν καθοριστεί στον ΟΑΕΕ με το νόμο Κατρούγκαλου, γεγονός που δημοσιονομικά θα περιορίσει την «ψαλίδα».
Στην περίπτωση αυτή αναμένεται προς το τέλος Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας που αφορά 170.000 άτομα, εκ των οποίων 30.000 υπερήλικες και ανάπηροι οι οποίοι δεν λαμβάνουν σύνταξη λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και τον ΟΓΑ).
Η ρύθμιση εξετάζεται να είναι αυτοτελής για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Θα εξαιρούνται μόνο εκείνοι για τους οποίους έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, θα  γίνεται με τρία απλά βήματα μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.
Η ρύθμιση αναμένεται να  ανακουφίσει πολλούς ασφαλισμένους που βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, όμως η ύπαρξη οφειλών τούς κλείνει, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, την πόρτα εξόδου.
Ο αριθμός των δόσεων θα διαμορφώνεται με βάση το ελάχιστο ποσό δόσης των 50 ευρώ. Συνεπώς, για οφειλές από τις 6.000 ευρώ και πάνω, όλοι όσοι ενταχθούν θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις.
Για τους οφειλέτες του πρώην ΟΓΑ εξετάζεται μικρότερο ποσό δόσης, πιθανότατα τα 30 ευρώ.
Ειδικά για τις οφειλές των μη μισθωτών για το διάστημα από το 2002 έως το 2016 θα δίνεται το δικαίωμα επανυπολογισμού του χρέους, με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών.
Η επιλογή θα είναι εθελοντική, καθώς χαμηλότερες εισφορές οδηγούν και σε χαμηλότερες συντάξεις.
Υπενθυμίζεται πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ και οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αν δεν αποπληρώσουν το επιπλέον ποσό μέχρι τις 20.000.
Το ίδιο συμβαίνει με τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ αν οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ ή τους αγρότες του πρώην ΟΓΑ αν οφείλουν πάνω από 4.000 ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης