Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η «πράσινη» επένδυση της Eni για την μείωση των εκπομπών μεθανίου - Οι πιέσεις των επενδυτών

Η «πράσινη» επένδυση της Eni για την μείωση των εκπομπών μεθανίου - Οι πιέσεις των επενδυτών
Ο νέος στόχος της Eni δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που πωλεί, αλλά ο κ. Descalzi δήλωσε ότι ο στόχος του είναι να καταστεί τελικά η Eni ουδέτερη σε άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των προϊόντων
Ένα δάσος τετραπλάσιο του μεγέθους της Ουαλίας, στο πλαίσιο των σχεδίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην επιχείρηση εξερεύνησης και παραγωγής έως το 2030, θα δημιουργήσει η ιταλική Eni.
Ειδικότερα, ο στόχος, που ανακοινώθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο Claudio Descalzi στην ετήσια παρουσίαση στρατηγικής της Eni αναφέρεται στην φύτευση γιγαντιαίων δασών στην Αφρική.
Παράλληλα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι επενδυτές απαιτούν από τις εταιρίες να έχουν έτοιμα και οργανωμένα σχέδια για την απανθρακοποίηση.
Η συγκεκριμένη πρόταση της Eni έρχεται μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Royal Dutch Shell ότι θα μειώσει τις εκπομπές κατά 2-3%, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από τα προϊόντα που παράγει, μέχρι το 2021.
Ο νέος στόχος της Eni δεν περιλαμβάνει τις εκπομπές από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που πωλεί, αλλά ο κ. Descalzi δήλωσε ότι ο στόχος του είναι να καταστεί τελικά η Eni ουδέτερη σε άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων και των προϊόντων.
Οι στόχοι που ανακοινώθηκαν για τις προηγούμενες επιχειρήσεις είναι μόνο ένα «πρώτο βήμα», είπε. «Ο στόχος, όχι τώρα αλλά στο μέλλον, είναι να μπορέσουμε να δώσουμε μια σαφή ημερομηνία για την πλήρη ουδετερότητα του άνθρακα σε ένα, δύο και τρία πεδία».
Προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές των προηγούμενων εκπομπών, η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τις άμεσες πηγές εκπομπών - όπως η καύση και οι διαρροές μεθανίου. Ο κ. Descalzi δήλωσε ότι η καύση θα μειωθεί μέχρι το 2025 και ότι οι εκπομπές μεθανίου θα μειωθούν κατά 80%.
Για να αντισταθμίσει τις υπόλοιπες εκπομπές, σχεδιάζει επίσης ένα δασικό έργο ύψους 20 εκταρίων (81.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα) το οποίο θα διασπείρεται σε διάφορες χώρες, όπως η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη και η Γκάνα.
Τέλος, γίνεται κατανοητό ότι και άλλοι ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι ExxonMobil, Shell, BP, EN, Repsol, Statoil, Total και Wintershall,υφίστανται πιέσεις από τους επενδυτές και πιστωτές τους που, για να τους δανείσουν, απαιτούν να μειώσουν τις εκπομπές καυσαερίων και μάλιστα να θέσουν συγκεκριμένους και δεσμευτικούς στόχους.
Δεν πρόκειται, βέβαια, για φιλοτιμία αυτών των επιχειρήσεων, αλλά για αλλαγή στρατηγικής υποκινούμενη από αμιγώς οικονομικά ελατήρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης