Ενέργεια

Επιχείρηση «μπλόκο» της Πορτογαλικής Ρυθμιστικής Αρχής στον έλεγχο της EDP από τους Κινέζους

Επιχείρηση «μπλόκο» της Πορτογαλικής Ρυθμιστικής Αρχής στον έλεγχο της EDP από τους Κινέζους
Κάποιοι αναλυτές αμφισβήτησαν την πιθανότητα της CTG να προχωρήσει με την προσφορά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την επίσημη ανακοίνωσή της από την πρώτη προσπάθειά της το Μάιο του περασμένου έτους
Τελεσίγραφο στην China Three Gorges (CTG) έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Πορτογαλίας (CMVM) στην προσφορά της για την EDP-Energias de Portugal (αντίστοιχη ΔΕΗ της Πορτογαλίας), προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια εξαγοράς της μεγαλύτερης εταιρείας της χώρας θα μπορούσε να αποτύχει εάν η μεταρρύθμιση όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου των μετόχων της εταιρείας απορριφθεί αυτό το μήνα (24/4).
Ειδικότερα, η China Three Gorges (CTG) επιδιώκει να αποκτήσει μερίδιο της τάξεως του 25% της Energias de Portugal (EDP) για να έχει τον πλήρη έλεγχο του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Πορτογαλίας.
Παράλληλα, ο επενδυτής ακτιβιστής Elliott, ο οποίος κατέχει ποσοστό 2,9% στην EDP πρότεινε ως εναλλακτική λύση στην προσφορά της CTG, να απορρίψουν οι μέτοχοι τις αλλαγές σε σχέση με τα δικαιώματα ψήφου, για να μην ελέγξουν οι Κινέζοι την εταιρεία.
Κάποιοι αναλυτές αμφισβήτησαν την πιθανότητα της CTG να προχωρήσει με την προσφορά λόγω της μεγάλης καθυστέρησης για την επίσημη ανακοίνωσή της από την πρώτη προσπάθειά της το Μάιο του περασμένου έτους.
Τέλος, το σχέδιο του Elliott για την εναλλακτική λύση της EDP στην προσφορά της CTG, βασίζεται στην άντληση 7,6 δισ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής στη βραζιλιάνικη Iberian Thermal Holdings και μειοψηφικών μεριδίων στα ισπανικά και πορτογαλικά δίκτυα.
Στη συνέχεια, η EDP θα μπορούσε να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης εναλλακτικών ενεργειακών δραστηριοτήτων.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης