Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά την μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Άνοδος για το πετρέλαιο μετά την μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Στα 83 δολ. κινείται το Brent, στα 78 δολ. το αργό

 

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου αυξήθηκαν την Τετάρτη, ανακτώντας τις απώλειες  που καταγράφηκαν νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν στήριξη αφού τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών. Η πτώση ήταν έκπληξη σε σύγκριση με τα στοιχεία της βιομηχανίας που έδειχναν άνοδο 509.000 βαρελιών.

Οι τιμές έχουν δεχθεί πιέσεις τελευταία λόγω της αύξησης των αποθεμάτων τα οποία ενισχύθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

«Οι δείκτες της αγοράς πετρελαίου έχουν γίνει πιο ήπιοι τις τελευταίες εβδομάδες και οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τις πρόσφατες κορυφές», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε ερευνητικό σημείωμα. «Η αγορά πετρελαίου δεν είναι σφιχτή τώρα, αλλά βλέπουμε εποχική ισχύ τους επόμενους μήνες».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχόνταν 0,24%, στα 83,36 δολάρια το βαρέλι στις 18:15 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate κέρδιζαν 0,45%, στα 78,74 δολάρια το βαρέλι.
Και οι δύο δείκτες υποχώρησαν οριακά στην προηγούμενη συνεδρίαση λόγω ενδείξεων χαλάρωσης της στενότητας της προσφοράς και ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου σύμφωνα με την έκθεση της ΕΙΑ την Τρίτη.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμέναν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.
Ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ, που καθιστά ακριβότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων την αγορά πετρελαίου, στάθμισε επίσης.


Γεωπολιτικές ανησυχίες

Οι ελπίδες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα άσκησαν επίσης πίεση στις τιμές του πετρελαίου στις πρόσφατες συνεδριάσεις, με ορισμένους αναλυτές να λένε ότι το ασφάλιστρο κινδύνου για το πετρέλαιο είχε μειωθεί παράλληλα.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα πρέπει να μπορέσουν να κλείσουν τα κενά μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Μπιλ Μπερνς θα ταξιδέψει στο Ισραήλ την Τετάρτη για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους ανώτατους αξιωματούχους, δήλωσε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν τον γεωπολιτικό κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου να εκτονώνεται καθώς οι φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης υποχωρούν.
Επίσης έχουν αφαιρέσει ένα ασφάλιστρο κινδύνου 4 δολαρίων στις τιμές του πετρελαίου για το τρίτο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα, ωστόσο εξακολουθούν να βλέπουν ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη να υποστηρίζουν τις τιμές του Brent περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι το καλοκαίρι.
Οι προσεκτικές προσδοκίες για περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του (OPEC+) ενόψει της συνάντησης πολιτικής της 1ης Ιουνίου επηρέασαν επίσης τις αγορές.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης