Επικαιρότητα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 10,2 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας (37% - 42,6%) και ΣΥΡΙΖΑ (27% - 32,6%) - Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής (6,2% - 9,2%)

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στις 10,2 μονάδες η διαφορά Νέας Δημοκρατίας (37% - 42,6%) και ΣΥΡΙΖΑ (27% - 32,6%) - Τρίτο κόμμα το Κίνημα Αλλαγής (6,2% - 9,2%)
Το 65% τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο κ. Μητσοτάκης με ποσοστό 28%
Σταθερά και μάλιστα με μεγάλη διαφορά πρώτη παραμένει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες πρόωρες εθνικές εκλογές, με τη συσπείρωση του κόμματος να είναι εντυπωσιακή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την κορυφαία θέση ως ο πιο κατάλληλος για να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού.
Όπως έδειξε δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων (με αναγωγή) φθάνει στις 10,2 μονάδες, με τη Νέα Δημοκρατία να κατακτά από 37% έως 42,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ από 27% έως 32,6%
Στην τρίτη θέση το Κίνημα Αλλαγής, με ποσοστό που κυμαίνεται από 6,2% έως 9,2%.
Παράλληλα το 65% των ψηφοφόρων συμφωνεί με την πρόωρη διεξαγωγή εκλογών.
Πρώτος σε δημοτικότητα μεταξύ των αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης (46%), με δεύτερο τον γενικό γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (35%), ενώ στην τρίτη θέση με 34% είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Γιάνης Βαρουφάκης και η Φώφη Γεννηματά.
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο κ. Μητσοτάκης με ποσοστό 28%, ενώ δεύτερος ο Αλέξης Τσίπρας με 22%, ενώ ο «Κανένας» λαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό που άγγιξε το 31%.
Το 52% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας και το 45% τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Νωρίτερα το bankingnews.gr ανέφερε

Μια νέα τάση αρχίζει να διαμορφώνεται σχεδόν ένα μήνα πριν τις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου 2019.
Με βάση δημοσκοπικά ευρήματα δύο εταιριών που θα δημοσιευθούν άμεσα φαίνεται ότι προκύπτουν τα εξής πολιτικά συμπεράσματα

1) Η ΝΔ διευρύνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ από τις 9,5 μονάδες στις 12 με 13 μονάδες.
Φαίνεται ότι η ΝΔ κινείται μεταξύ 36% με 37% και αυξάνει έως 4 μονάδες την διαφορά από τις ευρωεκλογές.
Απόρροια της αύξησης είναι οι εισροές που έχει από άλλα κόμματα, η αποσυσπείρωση της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου και βεβαίως από το ρεύμα νίκης που έχει δημιουργήσει η ΝΔ και εύλογα προσελκύει…ψηφοφόρους που ακολουθούν τον νικητή.
Με βάση ορισμένες αναγωγές η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει αυτοδυναμία περίπου 154 με 155 έδρες.

2) Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης – οριακής αύξησης αγγίζοντας το 25% στις εθνικές εκλογές.
Ουσιαστικά αυξάνει οριακά τα ποσοστά του αλλά συνεχίζει να εμφανίζει χαμηλή συσπείρωση.
Το πιο αδύναμο στοιχείο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η χαμηλή συσπείρωση και φαίνεται ότι αδυνατεί να δημιουργήσει ρεύμα επαναπατρισμού των ψηφοφόρων.

3) Το Κίνημα Αλλαγής στις δημοσκοπήσεις εμφανίζει οριακή μείωση παραμένει όμως πάνω από 7% αλλά πιθανότατα δεν έχουν καταγραφεί πλήρως οι αντιδράσεις από την απομάκρυνση Βενιζέλου.
Για την ώρα φαίνεται ότι το ΚΙΝΑΛ υποχωρεί οριακά αλλά κρατάει σε γενικές γραμμές τις δυνάμεις του.
Η πιθανότητα αποσυσπείρωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις επόμενες κινήσεις της Γεννηματά της προέδρου του κόμματος.

4) Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Χρυσή Αυγή αρχίζει να αυξάνει τα ποσοστά της.
Το 4,88% των ευρωεκλογών θα διασπαστεί ανοδικά με προοπτική το 5,5%.
Οι κινήσεις της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής προς τα δεξιά κόμματα, η ενίσχυση των ψηφοδελτίων με νέα πρόσωπα και το κυριότερο η αύξηση της συσπείρωσης που καταγράφεται θα οδηγήσουν το κόμμα σε ποσοστά από 5,5% και υψηλότερα.

5) Ενδιαφέροντα στοιχεία με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα είναι ότι το κόμμα του Βελόπουλου η Ελληνική Λύση υποχωρεί καθώς εμφανίζει έντονα σημάδια αποσυσπείρωσης.
Στην Μακεδονία σε κάποιους νομούς εμφανίζεται στα δημοσκοπικά ευρήματα αλλά αποσυσπειρώνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Αντιθέτως φαίνεται να ανακάμπτει το κόμμα του Βαρουφάκη το ΜεΡΑ 25.
Πιθανή σύμπλευση με την Κωνσταντοπούλου θα μπορούσε να οδηγήσει τα ποσοστά του νεοσύστατου κόμματος άνω του 3,5%.
Στις δημοσκοπήσεις ο Βελόπουλος υποχωρεί και ο Βαρουφάκης ενισχύεται.
Το ΚΚΕ εμφανίζει ποσοστά παραπλήσια με τις ευρωεκλογές.

6) Τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής θα κινηθούν μεταξύ 7% και 8%, προφανώς τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής έχει σημασία για το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης