Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Με 250 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό η νέα φάση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Από 15/7 οι αιτήσεις

Με 250 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό η νέα φάση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον – Από 15/7 οι αιτήσεις

Από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν περί τις 25.000 κατοικίες

Στις 15 Ιουλίου προβλέπεται να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», την ενεργοποίηση του οποίου θα ανακοινώσει σήμερα (12/6) το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος υπολογίζεται σε 250 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν 20.000 - 25.000 νοικοκυριά.
Ο κ. Σταθάκης στη σημερινή συνέντευξη αναμένεται παράλληλα να ανακοινώσει και την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα».
Παρά το γεγονός ότι δεν αναμένονται ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους όρους της προηγούμενης φάσης του «Εξοικονομώ», δεν αποκλείεται να υπάρξει μία διεύρυνση των  εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων, δεδομένου ότι ανακοινώνεται και εντός της προεκλογικής περιόδου.
Το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» χρηματοδοτεί δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών, (μεμονωμένες κατοικίες, διαμερίσματα ακόμα και πολυκατοικίες), για την  αλλαγή κουφωμάτων, τη μόνωση του κτιρίου, την αντικατάσταση παλαιών συστημάτων θέρμανσης κλπ και χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ.
Η χρηματοδότηση αφορά είτε στην καταβολή επιδότησης για την κάλυψη μέρους της εγκεκριμένης δαπάνης, είτε για τη χορήγηση άτοκου δανείου από τις τράπεζες, καθώς το επιτόκιο θα καλυφθεί από το πρόγραμμα.

Επιδότηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων

Το ύψος της επιδότησης, η οποία παρέχεται μόνον σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα,  εξαρτάται από τα εισοδηματικά κριτήρια του δικαιούχου και  προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού (άγαμος, έγγαμος, αριθμός παιδιών).
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και στην προηγούμενη φάση του προγράμματος αυτό είχε γίνει σε τρεις φάσεις ανά περιφέρειες, καθώς λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος είχε πέσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όταν αυτή άνοιξε ταυτόχρονα για όλη τη χώρα.
Το δεύτερο πρόγραμμα, «Ηλέκτρα» αφορά στη  βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των  δημοσίων κτηρίων.
Οι συνολικοί  πόροι του προγράμματος, αναμένεται να υπερβούν  το  1 δισ. ευρώ και θα καλυφθούν με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε δημοτικά κτήρια, σε δημόσια ιδρύματα, σε αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και άλλα κτήρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τα προγράμματα θα παρουσιάσουν ο  υπουργός Περιβάλλοντος  - Ενέργειας Γιώργος  Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>