Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τρεις βασικές προϋποθέσεις θέτει ο ΕΣΗΑΠΕ για να επιτευχθεί ο στόχος για επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ

Τρεις βασικές προϋποθέσεις θέτει ο ΕΣΗΑΠΕ για να επιτευχθεί ο στόχος για επενδύσεις 8,5 δισ. ευρώ

Οι επενδυτές ζητούν ένα περισσότερο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, ώστε να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ΑΠΕ

Επενδύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ μπορούν να γίνουν την επόμενη πενταετία στους τομείς των  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των διασυνδέσεων και της αποθήκευσης ενέργειας, όπως δήλωσε χθες (13/6) ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ κ. Γιώργος Περιστέρης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Ανέμου στις 15 Ιουνίου.
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος της Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Λαδακάκος, κάλεσε, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, τα κόμματα και τη νέα κυβέρνηση «να συνεργαστούν με τους φορείς των ΑΠΕ ια τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις και τον επιστημονικό κόσμο να κάνουμε σωστά τη δουλειά τους και το κράτος να τους ελέγχει με βάση σαφείς και ισότιμους κανόνες.
Πάντως για να επιτευχθεί ο στόχος των επενδύσεων 8,5 δις ευρώ που ο κλάδος θεωρεί απόλυτα εφικτό δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται στη χώρα ειδικά το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να γίνουν τομές στην αδειοδοτική διαδικασία.
Μια διαδικασία  που χρειάζεται 12, ακόμα και 15 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις, για να ολοκληρωθεί.
Ειδικά σε ότι αφορά την αιολική ενέργεια, η Ελλάδα παρότι έχει όλες τις δυνατότητες, εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του στόχου, αφού η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ανεμογεννητριών σήμερα είναι περίπου 3.000 MW και ο στόχος – ο οποίος έχει τεθεί από το 2010 –     είναι 7.500 MW έως το 2020.

Αιτήματα του Συνδέσμου

Για να γίνει το μεγάλο άλμα, ο ΕΣΗΑΠΕ και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ζητούν να δοθεί:
•    Προτεραιότητα στις πολύ μεγάλες επενδύσεις, δηλαδή στα μεγάλα αιολικά χερσαία και θαλάσσια, που τώρα αποκλείονται από τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ. Ειδικά δε για την κατηγορία των έργων από 250 MW και πάνω ζητείται να υπάρξει αξιοποίηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τον καθορισμό της αποζημίωσης σε μία ανταγωνιστική τιμή που θα προκύπτει μετά από διαπραγμάτευση και θα εγκρίνεται κατά περίπτωση με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα ζητείται για την κατηγορία των μεγάλων αιολικών να μειωθεί  του όριο των 250 MW ώστε να ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.
•    Προώθηση των μεγάλων επενδύσεων αποθήκευσης ενέργειας ώστε να μεγιστοποιηθούν τα περιθώρια διείσδυσης των ΑΠΕ, πράγμα που απαιτεί αποσαφήνιση του καθεστώτος αποζημίωσης των επενδύσεων αυτών και κατά προτεραιότητα πρόσβασή τους, σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και τη διαχείριση της ζήτησης στον μηχανισμό επάρκειας ισχύος
    Περισσότερο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων, για να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού ΑΠΕ, το οποίο μπορεί να αποκτήσει εξαγωγικό χαρακτήρα προς όφελος της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής.
Μάλιστα ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητούν από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου να εργαστεί σε στενή συνεργασία με τον κλάδο ώστε να οριστικοποιήσει και να συγκεκριμενοποιήσει το σχέδιό της για την αιολική ενέργεια και τις ΑΠΕ για την επόμενη δεκαετία.
Επίσης ζητούν να καταργήσει αμέσως, εντός του Ιουλίου, το τέλος διατήρησης αδειών παραγωγής, που αποτελεί μία παράλογη, όπως την χαρακτηρίζει ο κλάδος,  φορολόγηση αφού υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν το τέλος αυτό για τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις που το ίδιο το κράτος δημιουργεί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε υποψήφιος παραγωγός, μετά την πρώτη τριετία από την έκδοση της άδειας παραγωγής και μέχρι να λειτουργήσει το έργο υποχρεούται να πληρώνει το τέλος αυτό, που ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά MW, ακόμα και όταν η καθυστέρηση δεν οφείλεται στον ίδιο αλλά στην ατέρμονη γραφειοκρατία που απαιτείται και η οποία φθάνει να καθυστερεί την ολοκλήρωση επενδύσεων 10, 12 και 15 χρόνια.

Ανταποδοτικό τέλος στις τοπικές κοινωνίες 

Οι δυο φορείς ζητούν ακόμη από τη νέα κυβέρνηση χορήγηση παράτασης στους όρους σύνδεσης των ώριμων επενδύσεων, μία κίνηση περισσότερο συμβολική που θα δείξει όμως ότι η νέα κυβέρνηση προτίθεται να λάβει μέτρα που θα δώσουν νέα πνοή στις ΑΠΕ.
Επίσης ζητούν την καταβολή στους κατοίκους των τοπικών κοινωνιών, όπου λειτουργούν ΑΠΕ, του ανταποδοτικού τέλους του 1%, το οποίο παρακρατείται μεν από τους παραγωγούς, έχει όμως από το 2013 να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες μέσω μίας έκπτωσης στον λογαριασμό ρεύματος, για να δουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι έμπρακτα το όφελος από τις ΑΠΕ.
Ενδεικτικό της γραφειοκρατίας και των προβλημάτων που δημιουργεί η πολύπλοκη αδειοδότηση είναι ότι στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΡΑΕ για την 1η Ιουλίου για αιολικά 300 MW, υπάρχουν μόλις 12 ενδιαφερόμενοι για έργα 261 MW, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα δοθούν άδειες για ισχύ μεγαλύτερη των 181 MW.
Έτσι παρότι εκδηλώνεται ενδιαφέρον από πολλούς επενδυτές και μεγάλα ονόματα οίκων του εξωτερικού, τα περισσότερα μένουν στα λόγια, γιατί το αδειοδοτικό σύστημα και οι τεράστιες καθυστερήσεις αποθαρρύνουν τους επενδυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης