Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 158 δισ δολ. έφθασαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ενεργειακό τομέα το 2018 - Πρωταγωνίστρια η ηλιακή ενέργεια

Στα 158 δισ δολ. έφθασαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον ενεργειακό τομέα το 2018 - Πρωταγωνίστρια η ηλιακή ενέργεια

244 συμφωνίες έκλεισαν από την αρχή του χρόνου - Προβλέψεις για αύξηση των deals στις ΑΠΕ - Αλλάζουν επιχειρηματικό μοντέλο οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας

Η παγκόσμια αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών (M & A) στην ενέργεια παρέμεινε ισχυρή το 2018 με τον  όγκο συναλλαγών να φτάνει τα 158 δισ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο των τελευταίων πέντε ετών.
Ωστόσο, ο αριθμός των καταχωρημένων προσφορών μειώθηκε σε 622, σε σύγκριση με 651 συμφωνίες το 2017, σύμφωνα με την εταιρία δεδομένων και αναλύσεων GlobalData.
Από τις 622 συναλλαγές που ανακοινώθηκαν το 2018, 597 ήταν εξαγορές, ενώ οι υπόλοιπες 25 ήταν συγχωνεύσεις.
Από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα  υπήρξαν 244 συμφωνιών M & A.
Η μεγαλύτερη εξαγγελθείσα συμφωνία εξαγοράς και συγχώνευσης στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 ήταν η εξαγορά της Innogy από την E.ON έναντι 52,9 δις δολ.

deal26.7

Ηλιακή ενέργεια

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της GlobalData ο τομέας της ηλιακής ενέργειας κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά την περίοδο 2015-2019  με 661 συμφωνίες M & A.
Ακολουθεί η αιολική ενέργεια, τα ορυκτά καύσιμα και οι υδροηλεκτρικές μονάδες, με 654, 461, 305 και 214 συμφωνίες M & A αντίστοιχα.
Η έκθεση τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας έχει δει μια μετάβαση προς μια βιώσιμη καθαρή ενέργεια.

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας στις ώριμες αγορές είναι τώρα «μάρτυρες» ενός κύματος ενοποιήσεων, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν κλίμακα λόγω της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, γεγονός που τις ωθεί να αλλάξουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα.

Μετάβαση στη βιώσιμη καθαρή ενέργεια

Ο Sneha Susan Elias, Ανώτερος Αναλυτής ενέργειας  της GlobalData, επισημαίνει ότι : "οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και κοινής ωφέλειας εστιάζουν σε κρίσιμους κλιματικούς στόχους και μέτρα με τη μορφή καθαρής ενεργειακής ανάπτυξης και ενισχυμένης παραγωγής φυσικού αερίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαλείψεων, τον εφοδιασμό με ενέργεια, τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και τον παροπλισμό πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Οι συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών που αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν στο μέλλον λόγω της μετάβασης των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σε βιώσιμη καθαρή ενέργεια.
"Τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρή, υποστηριζόμενη από μια παγκόσμια ανάγκη να απομακρυνθούμε από τη θερμική ενέργεια προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και οι πρώτες θα παραμείνουν σχετικές" 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης