Ενέργεια

Γ.Ιωάννου (CEO ΕΧΕ): Στο πρώτο τρίμηνο 2020 η έναρξη της Προθεσμιακής Αγοράς

Γ.Ιωάννου (CEO ΕΧΕ): Στο πρώτο τρίμηνο 2020 η έναρξη της Προθεσμιακής Αγοράς
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως παράλληλα προχωρά η ανάπτυξη των spot αγορών, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους τον Ιούνιο του 2020
Στο πρώτο τρίμηνο του 2020, «και πιθανότερα προς το τέλος του», τοποθέτησε πριν αππό λίγο την έναρξη της Προθεσμιακής Αγοράς ο Γιώργος Ιωάννου, CEO της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως η ανάπτυξη της αγοράς πραγματοποιείται σε απόλυτη συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως συμπλήρωσε, στις 3 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση της ΕΧΕ, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν στις εταιρείες τμήματα του πληροφοριακού συστήματος.
Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε πως παράλληλα προχωρά η ανάπτυξη των spot αγορών, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία τους τον Ιούνιο του 2020. Επίσης, απέδωσε κρίσιμο ρόλο στην προοπτική υλοποίησης νέων συζεύξεων αλλά και στην ενίσχυση της διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας με τις όμορες χώρες, μέσω της αναβάθμισης των διασυνδέσεων.
Κάτι τέτοιο έχει ήδη δρομολογηθεί με τη Βουλγαρία, καθώς προγραμματίζεται η αναβάθμιση της διασύνδεσης, ώστε το 2023 να επαυξηθεί κατά 600 MW.
Παράλληλα, ήδη έχουν τα πρώτα βήματα για τη σύζευξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου με τις αγορές της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, και της Τουρκίας. Επίσης, όπως συμπλήρωσε, η υλοποίηση του EuroAsia Interconnector θα έδινε τη δυνατότητα σύζευξης με την Κύπρο, και το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΕ, η ενιαία επίλυση των ελληνικών αγορών με αυτές των όμορων χωρών θα δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα, διπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη.
Με αυτό τον τρόπο, θα αποσοβηθούν επίσης και τυχόν κρούσματα καταχρηστικών συμπεριφορών από συμμετέχοντες στο Χρηματιστήριο με μεγάλο χαρτοφυλάκιο ηλεκτροπαραγωγής.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης