Ενέργεια

Γιατί η ΔΕΗ θα πρέπει να επιταχύνει την στροφή της στις Ανανεώσιμες

Γιατί η ΔΕΗ θα πρέπει να επιταχύνει την στροφή της στις Ανανεώσιμες
H έγκαιρη και ταχεία υποκατάσταση των λιγνιτικών θα πρέπει να υλοποιηθεί αποτελεσματικά
H ΔΕΗ είναι πλέον πολύ κοντά σε ένα δεύτερο πακέτο κινήσεων που θα εδραιώσουν το γύρισμά της σε κερδοφορία και θα την επαναφέρουν στον δρόμο υψηλοτέρων EBITDA, ώστε να προετοιμάσει τον δρόμο προς την έκδοση του ομολόγου. Αυτό της επιτρέψει να επιτύχει και την βελτίωση της χρηματοοικονομικής της διάρθρωσης.
Ποιες είναι αυτές. Η τιτλοποίηση που σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά απαιτήσεις 1,8 δια μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου με στόχο να της αποφέρει 400 εκατ.
Θα ακολουθήσει η προετοιμασία για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ενός εταιρικού σχήματος στο οποίο θα ενταχθούν πάγια στοιχεία του δικτύου και θα προετοιμαστεί η βελτίωση της κερδοφορίας του.
Όμως μεταξύ άλλων η έκθεση της Κοινότητας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησε ταχύτερη απολιγνιτοποίηση.
Το ζήτημα αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό καθώς η πορεία της απολιγνιτοποίησης θα πρέπει να συνδυαστεί με μια σειρά εξελίξεων που θα διασφαλίσουν την επάρκεια του συστήματος με το κλείσιμο των λιγνιτικών.
Η ΔΕΗ έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα στο 55%  του συστήματος, όπως κατέγραψε και η Κομισιόν με μερίδιο αγοράς λίγο κάτω από 70% στην παρούσα φάση.
Υποχωρώντας η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, η μόνη επιπλέον μονάδα που θα είναι έτοιμη από το 2022 για να μπει στο σύστημα είναι αυτή του Μυτιληναίου.
Και βέβαια και η Πτολεμαϊδα V ανάλογα με τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν.
Άρα η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα την στροφή στην πράσινη εταιρία με επίκεντρο την ανάπτυξη των ΑΠΕ και όπως αναμένεται κυρίως τα αιολικά.
Αυτό όπως όλα δείχνουν, θα γίνει με συντονισμένες και μαζικές εξαγορές είτε σε συνεργασία με την RWE, είτε με Κινέζους, είτε και με άλλους.
Όμως στον βαθμό που η ΔΕΗ θα επισπεύδει την έξοδο των λιγνιτικών από το σύστημα το μερίδιο των οποίων μειώνεται ήδη σταθερά, θα πρέπει να φροντίζει και την υποκατάστασή τους.

Το ενεργειακό μείγμα αλλάζει

Την ίδια ώρα η έκθεση της Κοινότητας αλλά και οι πληροφορίες του WEN για την μελέτη επάρκειας του συστήματος επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο τις μονάδες του φυσικού αερίου
και μάλιστα το ζητούμενο είναι τρεις, ενώ με τα μέχρι τώρα δεδομένα μόνο μια θα είναι έτοιμη την επόμενη τριετία.
Η Κομισιόν έφερε και αυτή στο πρώτο πλάνο τις μονάδες φυσικού αερίου για να υπενθυμίσει, ότι αυτές θα παραμείνουν προς το παρόν οι βασικοί τροφοδότες του ενεργειακού συστήματος και ότι ο χρόνος μετάβασης στις ΑΠΕ θα πάρει κάποια χρόνια.
Το ενεργειακό μείγμα αλλάζει ταχύτατα και πρόκειται να αλλάξει. Σε μια οικονομία που θα αναπτύσσεται μάλιστα με πιο ταχείς ρυθμούς, όπως αναμένεται για την ελληνική, η ενεργειακή ζήτηση θα αυξάνεται. Οι νικητές της αγοράς θα είναι αυτοί που θα κινηθούν γρηγορότερα.Για να μην δούμε την εύκολη λύση της αύξησης των εισαγωγών να παίρνει σάρκα και οστά.
Πόσο γρήγορα μπορεί η ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει την παραγωγή της ακολουθώντας τα επιτυχημένα μοντέλα των γερμανικών εταιριών RWE και E.ON., αυτό είναι από τα βασικά ζητήματα για την ενεργειακή αγορά και το κέλευσμα της Κομισιόν, όπως και η ισότιμή πρόσβαση του συνόλου των παραγωγών στις ενεργειακές πηγές.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης