Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H περιβαλλοντική παραδοξότητα της Κίνας - Πρώτη στην στήριξη του άνθρακα και τις ενεργειακές καινοτομίες

H περιβαλλοντική παραδοξότητα της Κίνας - Πρώτη στην στήριξη του άνθρακα και τις ενεργειακές καινοτομίες
Οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια της Κίνας μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2019
Περίοπτη θέση στο μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα έχει πάντα η χώρα της Κίνας λόγω της ιδιαιτερότητάς της στην τωρινή πραγματικότητα.
Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως μεταξύ του 2000 και του 2018, οι ετήσιες εκπομπές άνθρακα σχεδόν τριπλασιάστηκαν και αντιπροσωπεύουν πλέον το 30% περίπου του παγκόσμιου συνόλου. Ωστόσο, έχει ηγετική θέση στα φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και ηλεκτρικά οχήματα.
«Βλέπουμε πολλές αντιφάσεις στην ενεργειακή ανάπτυξη της Κίνας. Είναι η μεγαλύτερη αγορά άνθρακα και η μεγαλύτερη αγορά καθαρής ενέργειας στον κόσμο» δήλωσε ο Kevin Tu, συνεργάτης και σημαντικό στέλεχος της Global Energy Policy, στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια.
Βέβαια, αυτό το παράδοξο στοιχείο οφείλεται στην τεράστια κλίμακα των ενεργειακών απαιτήσεων της Κίνας.
Ενδεικτικό παράδειγμα, η περίπτωση της επαρχίας Shanxi. Από τη μία αποτελεί την καρδιά του άνθρακα της Κίνας και από την άλλη διαθέτει τις μεγαλύτερες εκτάσεις έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας της χώρας.


Στήριξη του άνθρακα από τους νομοθέτες

Συγκεκριμένα, οι νομοθέτες διπλασιάζουν την υποστήριξη για τον άνθρακα και άλλες βαριές βιομηχανίες και ταυτόχρονα η χώρα μειώνει τις επιδοτήσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Στην ετήσια συνάντηση κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, φέτος στη Μαδρίτη, εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα θέσουν τις τελικές πινελιές στην εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού του 2015, που θέτει ως στόχο τον περιορισμό της μελλοντικής αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Τα έθνη μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους πώς θα το επιτύχουν.
Η Κίνα είχε προηγουμένως δεσμευτεί να διαμορφώσει το ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ στο 20%, συμπεριλαμβάνοντας την πυρηνική και υδροηλεκτρική ενέργεια. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα του κλίματος συμφωνούν γενικά ότι οι αρχικοί στόχοι που δεσμεύθηκαν στο Παρίσι δεν θα είναι αρκετοί για την επίτευξη του στόχου, ενώ το επόμενο έτος τα κράτη πρέπει να διατυπώσουν πιο φιλόδοξους στόχους. Οι ελπίδες ότι η Κίνα θα προσφερθεί να κάνει πολύ περισσότερα θα εξασθενίσουν.
Μάλιστα, οι πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν ότι η Κίνα κατασκευάζει ή σχεδιάζει να ολοκληρώσει νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα συνολικής χωρητικότητας 148 GW, που είναι ίσο με το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος του άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα στην προσεχή 5ετία, σύμφωνα με ανάλυση της Global Energy Monitor.

Φθίνουν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ

Οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια της Κίνας μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance. Η κυβέρνηση μείωσε τις επιδοτήσεις για την ηλιακή ενέργεια.
Πολλοί παρατηρητές έλαβαν ελπίδα από μια σύντομη πτώση των εκπομπών άνθρακα της Κίνας μεταξύ 2014 και 2016, καθώς και από τη δήλωση του κινέζου ηγέτη Xi Jinping το 2017 ότι η Κίνα "κατέλαβε θέση οδήγησης στη διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Jonas Nahm, «διαπιστώνεται στην Κίνα ραγδαία αύξηση των εκπομπών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Από την άλλη όμως, δείχνει ότι είναι σε θέση να καινοτομήσει γύρω από την κατασκευή ενεργειακών τεχνολογιών σε πολλές κλίμακες γρήγορα και φθηνότερα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης