Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Προμήθεια αερίου έως 2 bcm ετησίως προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ-Energean – Πρώτο βήμα για την εμπορική ωρίμανση του EastMed

Προμήθεια αερίου έως 2 bcm ετησίως προβλέπει το προσύμφωνο ΔΕΠΑ-Energean – Πρώτο βήμα για την εμπορική ωρίμανση του EastMed
Το προσύμφωνο αποτυπώνει παράλληλα τη στρατηγική της ΔΕΠΑ να μετεξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στην αγορά του εξωτερικού
Ορόσημο για την εμπορική ωρίμανση του EastMed αποτελεί η σημερινή (2/01) υπογραφή του σημερινού προσύμφωνου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.
Το προσύμφωνο, το οποίο θα υπογραφεί λίγες ώρες πριν από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αποτελεί το πρώτο επιχειρηματικό deal που γίνεται στην προοπτική υλοποίησης του πρότζεκτ, κάνοντας έτσι το παρθενικό βήμα για τη διασφάλιση της οικονομικής του βιωσιμότητας.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει την αγορά από τη ΔΕΠΑ, και διακίνηση μέσω του αγωγού, έως 2 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αερίου από την παραγωγή της Energean από τις παραχωρήσεις που εκμεταλλεύεται στο Ισραήλ.
Έτσι, με δεδομένο ότι η αρχική μεταφορική ικανότητα του έργου θα είναι 10 bcm ετησίως, αν το προσύμφωνο οδηγήσει σε οριστική συμβασιοποίηση των εν λόγω ποσοτήτων, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τη δέσμευση έως του 20% της δυναμικότητας του αγωγού.

Εντός της δυναμικότητας του FPSO της Energean

Όπως βέβαια σημειώνουν αναλυτές, το προσύμφωνο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το deal θα καταλήξει και στην υπογραφή οριστικών συμβολαίων ανάμεσα στις δύο εταιρείες – εξάλλου, η κατασκευή του αγωγού «περνά» και από γεωπολιτικές παραμέτρους, που βρίσκονται πέρα από την οικονομική σφαίρα.
Ωστόσο, θέτει για πρώτη φορά σε απτή εμπορική βάση την υλοποίηση του πρότζεκτ, εμπλέκοντας τον πρώτο παραγωγό στην τροφοδοσία του.
Εξίσου σημαντικό είναι πως, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, το επιχειρηματικό σχέδιο της Energean για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο Ισραήλ, με εγκατάσταση της πρώτης πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να υποστηρίξει την τροφοδοσία με 2 bcm αερίου σε ετήσια βάση.
Έτσι, από τη δυναμικότητα 9 bcm του  FPSO, η εταιρεία έχει συμβασιοποιήσει τα 5 bcm, ενώ έχει υπογράψει προσύμφωνα για άλλα 1,1  bcm. Κάτι που σημαίνει πως, ακόμη και αν όλα αυτά τα προσύμφωνα καταλήξουν σε οριστικές συμφωνίες, τότε έστω και οριακά η παραγωγή της πλωτής μονάδας επαρκεί για την προμήθεια της ΔΕΠΑ.

«Στο κάδρο» των FSRU και IGB το προσύμφωνο για τη ΔΕΠΑ

Παράλληλα, οι διαθέσιμες ποσότητες στο χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων που εκμεταλλεύεται η Energean στο Ισραήλ, επαρκούν σε βάθος χρόνου για την υλοποίηση της συμφωνίας. Ενδεικτικό είναι πως τα Καρίς και Τανίν διαθέτουν βεβαιωμένα αποθέματα 70 bcm, ενώ τα απολήψιμα αποθέματα του Βόρειου Καρίς ανέρχονται σε άλλα 25 bcm.
Επιπλέον, η εταιρεία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα έρευνες στη δομή «Δίας» στις ισραηλινές παραχωρήσεις. Ο στόχος για τη συγκεκριμένη δομή ανέρχεται σε 16 bcm, ο οποίος βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις έρευνες.
Από την άλλη πλευρά, η προοπτική διασφάλισης μέσου του EastMed φυσικού αερίου από ισραηλινά κοιτάσματα εξυπηρετεί τα σχέδια της ΔΕΠΑ να μετεξελιχθεί σε έναν σημαντικό παίκτη στην αγορά των Βαλκανίων, ίσως ακόμη και στην Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, έρχεται να συμπληρώσει την εμπλοκή της στην ανάπτυξη του IGB, αλλά και την πρόσφατη είσοδο της εταιρείας στο FSRU της Αλεξανδρούπολης, δύο έργα τα οποία προορίζονται να αποτελέσουν πύλες εισόδου φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης