Τελευταία Νέα
Φυσικό Αέριο

Τα οφέλη από την προοπτική υλοποίησης του EastMed

tags :
Τα οφέλη από την προοπτική υλοποίησης του EastMed
Αν και το έργο εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, «αγκάθια» αποτελούν το κόστος κατασκευής, η διέλευση από θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί, και τα περιορισμένα αποθέματα των έως σήμερα εμπλεκόμενων κοιτασμάτων
Ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα για την ενεργειακή συνεργασία, αλλά και για τη διαμόρφωση των γεωπολιτικών ισορροπιών Ανατολική Μεσόγειο, γίνεται σήμερα στην Αθήνα με την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med.
Η τελετή της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα γίνει με μεγάλη επισημότητα στο Ζάππειο, σήμερα το απόγευμα παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Η υπογραφή της συμφωνίας πέραν της  σημασίας της για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Αθήνας, αποτελεί και ένα είδος απάντησης στην επιθετική στάση της Τουρκίας, Θα ακολουθήσει δε τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου -  Αιγύπτου στο Κάιρο στις 4-5 Ιανουαρίου, συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις 8 Ιανουαρίου με θέμα την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες και διεξαγωγή του EastMed Gas Forum στις 15-16 Ιανουαρίου στο Κάιρο.

Επιστολή στήριξης από την Ιταλία

Παράλληλα, επιστολή στήριξης του αγωγού φυσικού αερίου EastMed απηύθυνε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενόψει της αυριανής υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Patuanelli τονίζει: «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Απομόνωση της Τουρκίας

Η κατασκευή του αγωγού EastMed εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός κόμβος ενεργειακού ενδιαφέροντος και παράλληλα να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Όμως η προώθηση του έργου αποσκοπεί επίσης στην προσπάθεια να απομονωθεί η Τουρκία, ενώ δημιουργεί περισσότερα πεδία συνεργασίας μεταξύ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου.
Το έργο εξάλλου εξυπηρετεί και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης μέσω της παροχής εναλλακτικής λύσης στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Από εκεί και πέρα όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι η μεγάλη απόσταση που καλύπτει ο αγωγός διαμορφώνει και το ανάλογο κόστος, ενώ θα πρέπει να περάσει από θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί.  

«Κλειδί» η Αίγυπτος

Το φυσικό αέριο που θα τροφοδοτεί τον αγωγό EastMed και μέσω αυτού το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα προέρχεται από κοιτάσματα στα οποία δραστηριοποιούνται Ισραήλ και Κύπρος. Όμως αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο εντοπισμένο κοίτασμα στην ανατολική Μεσόγειο. 
Το μεγαλύτερο είναι το κοίτασμα Zop που ανήκει στην Αίγυπτο και η οποία προς το παρόν δεν έχει δείξει πρόθεση για συμμετοχή στον East Med.
Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι η διάρκεια της πολιτικής στήριξης για τον East Med από ισραηλινής πλευράς.
Η σημερινή στήριξη προέρχεται κυρίως από τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ο οποίος αντιμετωπίζει την πιο σημαντική αμφισβήτηση της πολυετούς ηγεσίας του και δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι η πρωθυπουργία του είναι στο τέλος της κάτι που θα δημιουργήσει ρίσκο ως προς την υλοποίηση του έργου.
Όπως και να έχουν τα πράγματα η διακυβερνητική συμφωνία που υπογράφεται σήμερα είναι μια ισχυρή αφετηρία για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε. Η ολοκλήρωση του πάντως θα χρειαστεί χρόνο χρήμα και μεγάλες προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους.

Χατζηδάκης, Steinitz και Λακκοτρύπης υπογράφουν στο Ζάππειο τη διακυβερνητική για τον EastMed

Παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, υπογράφεται η Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, αύριο, στις 2 Ιανουαρίου του 2020, στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, στις 18:30.

Τη Διακυβερνητική Συμφωνία θα υπογράψουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, ο κ. Yuval Steinitz και από την Κύπρο, ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Υπογραμμίζεται ότι ενόψει της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υπογραφή του EastMed, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), κ. Stefano Patuanelli, χθες, απέστειλε επιστολή στον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
 «Θα ήθελα να εκφράσω τις πιο θερμές μου ευχές για την επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία η Ιταλία συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15:45, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, κ. κ. Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη.

Προσύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΠΑ - Energean

Λίγες ώρες νωρίτερα από την υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την κατασκευή του EastMed, στις 12:00, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119,  θα υπογραφεί το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas.
Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική  συνεργασία  προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Τα σημαντικότερα οφέλη του EastMed

Το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου EastMed παρουσιάζει ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της ΝΑ Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθότι:
•    Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
•    Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
•    Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
•    Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
•    Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
•    Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
•    Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
•    Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Στις 15:45 η τριμερής συνάντηση υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου

Στις 15:45 θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Ζαππείου η τριμερής συνάντηση των αρμοδίων υπουργών για την Ενέργεια της Ελλάδας κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Ισραήλ κ. Yuval Steinitz και της Κύπρου κ. Γιώργου Λακκοτρύπη στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης