Διεθνή

Διάσκεψη για την Λιβύη την Κυριακή 19/1 στο Βερολίνο - Δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Διάσκεψη για την Λιβύη την Κυριακή 19/1 στο Βερολίνο - Δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα

Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος



Την διοργάνωση Διάσκεψης την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου Merkel, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος.
H Eλλάδα δεν προσκλήθηκε παρότι είχε καταθέσει σχετικό αίτημα.
Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Fayez Serraj και ο Στρατάρχης Khalifa Haftar.
Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο "οικοδεσπότη" μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guteres και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Ghassan Salame.
Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα, ότι ο στρατάρχης Khalifa Haftar αποχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Fayez Serraj.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Tην ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan εκτοξεύει απειλές κατά του Haftar, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να δώσει ένα μάθημα στις δυνάμεις του στρατάρχη.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη και στην αποχώρηση του στρατάρχη Khalifa Haftar από τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, οι οποίες αποτέλεσαν πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ο Erdogan είπε ότι «δεν θα διστάσουμε να δώσουμε ένα μάθημα στον Haftar εάν συνεχίσει τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης της Λιβύης» επεσήμανε ο Erdogan.
«Ρωτούν αυτοί που είναι άσχετοι με την πολιτική, τι δουλειά έχουμε στη Λιβύη.
Δεν ξέρουν από ιστορία.
Η Τουρκία δεν θα είχε παρέμβει, εάν ο Haftar δεν είχε καταλάβει όλη την χώρα και δεν έπεφτε ο λαός της Λιβυής στα χέρια αυτού του τύραννου» υπογράμμισε ο Erdogan, ο οποίος αφού έκανε λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα του Haftar κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και αφού κατηγόρησε τον Haftar ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είπε πως η Τουρκία θα εξετάσει τις επόμενες ημέρες τις επιλογές που θα κάνει.
Όλες οι τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan - τόσο στη Συρία και στη Λιβύη όσο και στη "σκακιέρα" της ανατολικής Μεσογείου - δείχνουν πόσο αναβαθμισμένος και πόσο υπολογίσιμος είναι στη Δύση ο ρόλος του σε μια σειρά από "καυτά μέτωπα".
Και μπορεί η Αθήνα να υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένη όσον αφορά το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση του Serraj στη Λιβύη, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι πρωταγωνιστής στις εξελίξεις τόσο στη Λιβύη όσο και στη Συρία.
Άλλωστε η Τουρκία είναι η χώρα που πρωταγωνίστησε προκειμένου να διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα μεταξύ του Khalifa Haftar και του πρωθυπουργού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Fayez Serraj και είναι η χώρα που έχει - μαζί με τη Ρωσία - τον πρώτο λόγο και στη Συρία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης