Ενέργεια

Πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έως τις 30/6 προβλέπει η απόφαση του ΥΠΕΝ

Πρεμιέρα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έως τις 30/6 προβλέπει η απόφαση του ΥΠΕΝ

Η απόφαση του υφυπουργού Ενέργειας, Γ. Θωμά βασίζεται στην εισήγηση της ΕΧΕ και του ΑΔΜΗΕ που, όπως είχε γράψει το worldenergynews, προέβλεπαν την συγκεκριμένη προσθεσμία για την έναρξη των τριών νέων χονδρεμπορικών αγορών

Αναρτήθηκε σήμερα (30/1) η υπουργική απόφαση με το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η απόφαση, που φέρει την υπογραφή του υφυπουργού Ενέργειας Γ. Θωμά και ημερομηνία 22/1, προβλέπει την έναρξη λειτουργίας των νέων χονδρεμπορικών αγορών (go-live) έως τις 30 Ιουνίου.

Στην απόφαση υιοθετούνται οι χρονικές προθεσμίες που περιλαμβάνονταν στην εισήγηση της Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) και του ΑΔΜΗΕ προς το ΥΠΕΝ, για την οποία είχε γράψει το WorldEnergyNews την προηγούμενη εβδομάδα. Η εισήγηση απεστάλη στο ΥΠΕΝ στις 17/1.

Έτσι, όπως έγραφε το WorldEnergyNews, η έναρξης των δοκιμών των πληροφοριακών συστημάτων και των τριών αγορών καθώς και των συστημάτων εκκαθάρισης, στην πλήρη διαδραστικότητά τους, θα γίνει μέχρι τις 15 Μαΐου 2020.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα milestone που θα οδηγήσουν στην έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας στα τέλη Ιουνίου:

Η 31η Ιανουαρίου 2020 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προβλεπόμενων εισηγήσεων επί των Κανονισμών, Κωδίκων, Εγχειριδίων, μεθοδολογιών, καθώς και των τεχνικών αποφάσεων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ωστόσο, προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, ώστε η EnexClear να αναλάβει την εκκαθάριση των συναλλαγών. Για την εν λόγω εισήγηση, η προθεσμία είναι η 31 Μαρτίου 2020.

Η 1η Μαρτίου 2020 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική εφαρμογή των συστημάτων λειτουργίας των τριών αγορών μεταξύ των ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, του Φορέα Εκκαθάρισης και των συμμετεχόντων, εκτός από την πραγματική εφαρμογή των συστημάτων λειτουργίας της Εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης μεταξύ των ΑΔΜΗΕ, Φορέα Εκκαθάρισης και των Συμμετεχόντων, για την οποία τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 1η Μαΐου 2020. Στη φάση αυτή θα διεξαχθούν μεμονωμένες δοκιμές των ανωτέρω φορέων με τους Συμμετέχοντες.

Η έναρξη δοκιμών προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας όλων των συστημάτων των Αγορών μεταξύ ΑΔΜΗΕ, ΕΧΕ, Φορέα Εκκαθάρισης και των Συμμετεχόντων των Αγορών, ορίζεται η 10 Απριλίου 2020, εκτός της έναρξης δοκιμών προσομοίωσης παραγωγικής λειτουργίας των συστημάτων της Εκκαθάρισης της Αγοράς Εξισορρόπησης μεταξύ των ΑΔΜΗΕ, του Φορέα Εκκαθάρισης και των Συμμετεχόντων, για την οποία τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 15 Μαΐου 2020.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης