Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γη και ύδωρ ζητούν οι δανειστές στην ενέργεια για ΝΟΜΕ – μονάδες παραγωγής

Γη και ύδωρ ζητούν οι δανειστές στην ενέργεια για ΝΟΜΕ – μονάδες παραγωγής
Με επιστολή που έχουν αποστείλει προς την κυβέρνηση, καθιστούν σαφές πως δεν θα γίνει αποδεκτή η παραμικρή υπαναχώρηση σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί για την αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα
Αθροιστικός υπολογισμός της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, άμεση ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 17% της ΔΕΗ είναι το τρίπτυχο των απαιτήσεων των δανειστών για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στον τομέα της ενέργειας.
Χωρίς την παραμικρή υποχώρηση από τις απαιτήσεις που είχαν εκφράσει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά αντίθετα θέτοντας επιτακτικά πλέον και το θέμα της υιοθέτησης δομικών μέτρων για την απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, δηλαδή την πώληση μονάδων της ΔΕΗ από το καλοκαίρι του 2017, επανέρχονται οι δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι θέσεις αυτές των δανειστών έχουν καταγραφεί σε επιστολή προς την κυβέρνηση στην οποία καθίσταται σαφές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την πλευρά τους η παραμικρή υπαναχώρηση σε όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Έτσι σε ότι αφορά τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ επιμένουν στη δική τους ερμηνεία για τον υπολογισμό των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που θα πρέπει να δημοπρατηθεί τα επόμενα έτη έως και το 2019.
Συγκεκριμένα ζητούν να δημοπρατηθεί ποσότητα ηλεκτρισμού που θα οδηγήσει σε μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κατά 33% το 2018 και επίσης κατά 33% το 2019.

Στην παρούσα φάση θα περιγραφούν τα δομικά εναλλακτικά μέτρα ως γενικές αρχές και θα νομοθετηθούν 
το καλοκαίρι ώστε να ενεργοποιηθούν στην συνέχεια.
Ακ το καλοκαίρι κριθεί ότι δεν πέτυχε το ΝΟΜΕ τότε θα επιταχυνθεί η πώληση μονάδων ώστε να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ.

Πώληση εδώ και τώρα του 17% της ΔΕΗ

Απορρίπτουν τη θέση της κυβέρνησης για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο και απαιτούν την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του, ενώ σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ αναμένουν η όλη υπόθεση να έχει κλείσει έως το τέλος Μαρτίου και σε διαφορετική περίπτωση να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη για την πώληση του 100%.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης τις προηγούμενες ημέρες είχε συνάντηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις απαιτήσεις των δανειστών και να προετοιμάσει το έδαφος για την αποδοχή ειδικά του θέματος της πώλησης του 17% της ΔΕΗ.
Οι πληροφορίες αυτές διαψεύδονται από πηγές του υπουργείου οι οποίες σημειώνουν ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια συνάντηση, ενώ σε ότι αφορά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης σημειώνουν ότι υπάρχει κάποια επικοινωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης