Ενέργεια

Goldman: Η κρίση του Coronavirus φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Κίνα στα ενεργειακά

Goldman: Η κρίση του Coronavirus φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Κίνα στα ενεργειακά
Πώς οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν το χάρτι των ενεργειακών συναλλαγών
Ποιό είναι το πλαίσιο που διαμορφώνεται με την κρίση του Coronavirus να σοβεί;
 Αν δούμε το ενεργειακό περιβάλλον μπορούμε να εντοπίσουμε τα εξης:
Η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου αναδεικνύει τον περιορισμό της ζήτησης παγκοσμίως.
Στην ίδια κατεύθυνση και η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου (-3,57%) την 24/2/2020.
Τα commodities από την πλευρά τους εμφανίζουν στον τομέα των μετάλλων μια εικόνα που δείχνει ότι προσπαθούν να απορροφήσουν τα τρέχοντα επίπεδα, στα οποία οι τιμές έπεσαν από την αρχή της κρίσης, χωρίς να πιέζονται περαιτέρω.
H Goldman με ανάλυσή της θεωρεί ότι τα commodities δεν έχουν εκτονώσει τις πτωτικές τους τάσεις, που οφείλονται στα πλεονάσματα λόγω των προβλημάτων των οικονομιών.
Οι τιμές τους δεν είναι διατηρίσιμο να ανακάμψουν με τα πακέτα ενίσχυσης και στήριξης (stimulus), διότι δεν είναι μετοχές για να προεξοφλούν αλλά υπόκεινται στους φυσικούς όρους προσφοράς και ζήτησης.
Άρα η σημερινή κατάσταση της οικονομίας της Κίνας η οποία προς το παρόν δεν δείχνει αντιστροφή δεν μπορεί να αλλάξει αυτήν την τάση.
Το φλερτ ΗΠΑ - Κίνας

Το stimulus θα έλθει αργότερα, προς το παρόν θα υπάρχει volatility στις τιμές, καθώς η ερμηνεία των αγορών θα επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των προσδοκιών του πακέτου ενίσχυσης και και των πλεονασμάτων που έχουν διαμορφωθεί.
Προκύπτει όμως, ότι η σημερινή δύσκολη κατάσταση μπορεί να συσφίξει τις σχέσεις Κίνας με ΗΠΑ, προς όφελος και των Αμερικανών.
Με τα δεδομένα της κατάστασης της κινεζικής οικονομίας η συμφωνία κλειδί για τους εμπορικούς όρους με τις ΗΠΑ, μπορεί να καθυστερήσει προς το παρόν.
Παρά την μείωση της ζήτησης λόγω του ιού κατά 4 εκ. βαρέλια/ημέρα οι διετείς στόχοι μπορούν να επιτευχθούν.
Γιατί το πετρέλαιο δεν μπορεί να υποκατασταθεί όπως μπορεί να συμβεί με ομοειδή καύσιμα σαν το το LNG.
Έτσι στον τομέα αυτό η Κίνα μπορεί να υποκατασήσει με εισαγωγές από τις ΗΠΑ το LNG, αντί να τα εισάγει όπως τώρα από το Κατάρ και την Αλγερία και αντίστοιχα για το LPG από την Ιαπωνία και την Κορέα.
Με μεγάλες δυνατότητες αποθεματοποίησης η Κίνα μπορεί να δημιουργήσει εφεδρείες της τάξης των 900 εκατ βαρελιών στις ελκυστικές τρέχουσες τιμές.
Ενώ η δυνατότητα διαφύλαξης αποθεμάτων στο LNG είναι περιορισμένη, οι μέχρι τώρα διατυπώσεις της συμφωνίας έχουν αφήσει ανοιχτές μακροπρόθεσμες συμφωνίες, με εισαγωγές LNG να έρχονται μπροστά στην τρέχουσα χρονιά.
Τέλος ο χρυσός, σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, μπορεί να φτάσει και τα 1850 δολ /ουγγιά.
www.worldenergynews.gr

Η Goldman εκτιμά ότι τους πρώτες μήνες του 2020 η Κίνα θα αυξήσει τα αποθέματα σε πετρέλαιο παρά τις περικοπές των διυλιστηρίων

oil24

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης