Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει την πολιτική εξαγωγών για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει την πολιτική εξαγωγών για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα
Παγκόσμια κριτική για την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την κατασκευή εργοστασίων με άνθρακα σε χώρες της Ασίας
Η Ιαπωνία θα παρουσιάσει review μέχρι τα τέλη Ιουνίου για τον περιορισμό των συνθηκών για την εξαγωγή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, δήλωσε ο υπουργός περιβάλλοντος Shinjiro Koizumi την Τρίτη 25/2/2020.
Η κίνηση ακολουθεί την παγκόσμια κριτική για την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης για την κατασκευή εργοστασίων με άνθρακα σε χώρες όπως η Ινδονησία και το Βιετνάμ, καθώς και την ανάπτυξη νέων μονάδων στην Ιαπωνία.
Ο Koizumi, γιος του πρώην πρωθυπουργού Junichiro Koizumi και ο ίδιος μελλοντικός πρωθυπουργός, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η παγκόσμια κριτική για τον "εθισμό στον άνθρακα" της χώρας του, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχει ακόμα κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη για να μειώσει τη στήριξη για τα ορυκτά καύσιμα.
Την Τρίτη, δήλωσε ότι το υπουργείο περιβάλλοντος συμφώνησε για την αναθεώρηση με άλλα υπουργεία μεταξύ των οποίων το Οικονομικών και το ισχυρό υπουργείο βιομηχανίας, το οποίο κατά παράδοση κατέχει μεγαλύτερη εξουσία για την πολιτική άνθρακα.
Οι συζητήσεις θα αποτελέσουν ένα περίγραμμα για τη νέα πολιτική εξαγωγών των υποδομών της Ιαπωνίας που θα καθοριστεί τον Δεκέμβριο, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική της, η Ιαπωνία υποστηρίζει έργα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα εάν και όταν μια χώρα που πρέπει να επιλέξει τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας ζητά από την Ιαπωνία να παράσχει την υψηλής αποδοτικότητας τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

"Η διεθνής κοινότητα βλέπει την Ιαπωνία να μην κινείται προς την κατεύθυνση αυτή, οπότε αν αναλάβουμε δράση ή όχι, θα σημάνει πολλά", δήλωσε ο Koizumi, ο οποίος ανέλαβε τον υπουργό περιβάλλοντος τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στις συνομιλίες στη Μαδρίτη για το κλίμα τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, κάλεσε τις χώρες να σταματήσουν να κατασκευάζουν νέες μονάδες άνθρακα μετά το 2020, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων της θερμοκρασίας στη συμφωνία του Παρισιού του 2015.
Η Ιαπωνία, μεγάλος χρηματοδότης νέων μονάδων άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ασία, θεωρείται ως μια απόκλιση ανάμεσα στις εκβιομηχανισμένες χώρες, καθώς είναι το μόνο έθνος της G7 που εξακολουθεί να κατασκευάζει μονάδες άνθρακα.
"Η Ιαπωνία ήταν μια προηγμένη χώρα στην περιβαλλοντική στρατηγική, αλλά δεν φαίνεται πλέον έτσι", δήλωσε ο Koizumi. "Θέλω να βοηθήσω να αναβιώσει η εικόνα ακόμη και λίγο."



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης