Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Αίτημα του ΑΔΜΗΕ σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για έκτακτη αναθεώρηση του WACC - Καμία αύξηση τελών

Αίτημα του ΑΔΜΗΕ σε ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για έκτακτη αναθεώρηση του WACC - Καμία αύξηση τελών
Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 24% έχει επίπτωση στα έσοδά της
UPD - (14.00) Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, οι δρομολογούμενες νησιωτικές διασυνδέσεις θα μειώσουν την επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν τίθεται θέμα αύξησης των τελών που καταβάλλουν οι καταναλωτές υπέρ του Διαχειριστή μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα ο ΑΔΜΗΕ.Με βάση την ανακοίνωση, πάγια θέση του ΑΔΜΗΕ είναι πως πρέπει να τηρείται η τετραετής ρυθμιστική περίοδος, η οποία επιτρέπει στην Εταιρεία και τους μετόχους της να προγραμματίζουν με ασφάλεια και σταθερότητα τις επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς της χώρας.

«Μέσω των επενδύσεων αυτών, υλοποιούνται οι νησιωτικές διασυνδέσεις οι οποίες θα μειώσουν την επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) κατά 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το worldenergynews έγραφε:

Αίτημα προς το υπουργείο Ενέργειας και τη ΡΑΕ για έκτακτη αναθεώρηση του ποσοστού απόδοσης ρυθμιζόμενων κεφαλαίων (WACC) αναμένεται να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ καθώς διαπιστώθηκε ότι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 24% έχει επίπτωση στα έσοδα και στην κερδοφορία της εταιρίας.


Το αίτημα σύμφωνα με πληροφορίες έχει γνωστοποιηθεί ήδη ανεπισήμως στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αναθεώρηση για τη διετία 2020-2021

Οι φόροι αποτελούν μια από τις βασικές παραμέτρους για τον καθορισμό του WACC, βάσει του οποίου στη συνέχεια υπολογίζεται το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για τον ΑΔΜΗΕ με απόφαση της ΡΑΕ για τετραετή ρυθμιστική περίοδο. Για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο (2018-2021) η ΡΑΕ είχε εγκρίνει WACC 7% για το πρώτο έτος (2018), 6,9% για το 2019, 6,5% για το 2020 και 6,3% για το 2021.

Ενώ με βάση τον Κώδικα τη ΡΑΕ η αναθεώρηση του WACC θα πρέπει να γίνει για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο 2022-2025 οι Κινέζοι μέτοχοι του ΑΔΜΗΕ της State Grid θέτουν πιεστικά θέμα έκτακτης αναθεώρησης για τη διετία 2020-2021, προκειμένου να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα της εταιρίας.

Σε περίπτωση πάντως που το αίτημα γίνει αποδεκτό και υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμιζόμενου εσόδου θα ακολουθήσει και αντίστοιχη αναπροσαρμογή των τελών χρήσης δικτύου του Διαχειριστή, η οποία θα μεταφερθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος και στους καταναλωτές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης